Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLSZ: tovább a német úton

A Magyar Labdarúgó Szövetség a Bernd Storck  vezetésével egy új, megyei szinten működő tehetségfejlesztő programot indított el.

Mutatja a kapitány az új irányvonalat (kép:nso.hu)

Mutatja a kapitány a helyes utat (kép:nso.hu)

A projekt célja, hogy a 12–14 éves korosztály legtehetségesebb labdarúgói egységes, minőségi képzést kapjanak, és így  megfelelő technikai, taktikai, fizikai készségek birtokában álljanak az első, szövetségi szinten működő utánpótlás-válogatott, az U15-ös együttes rendelkezésére. Megyei szinten zajlik a program, Budapesten és Pest megyében 2-2, míg a többi megyében 1 tehetség nevelő központot alakítanak ki. 5 fős megyei stábok alakultak, melyben két edző, egy kapusedző, egy erőnléti edző és egy fizioterapeuta a tagja. Február végén, március elején választják ki azokat a fiatalokat, akik a megfelelő korosztályokban, hetente egyszer közösen edzenek. Május végétől regionális tornákat rendeznek a megyei csapatok számára, később regionális válogatottak alakulnak ki, melyek tagjai rendszeresen készülnek együtt Telkiben, a szövetségi edzők irányításával.

„Az MLSZ új projektjének lényege, hogy német mintára tehetségközpontokat alakítunk ki, melyek feladata az ország legügyesebb tizenkét–tizennégy éves játékosainak megtalálása, képzése lesz. Az első feladatunk, hogy átadjuk a központokban dolgozó ötfős stábok tagjainak azt a tudást, amely kulcsfontosságú az eredményes munkához. A megyék részére részletesen kidolgozott edzésprogramot állítottunk össze, a központok így ugyanazon irányelvek mentén képzik a játékosokat, minden helyszínen ugyanazt az edzésmunkát elvégezve, és ugyanazokat a követelményeket szem előtt tartva. Szeretnénk új, képzett futballgenerációt nevelni, a célunk, hogy már a legfiatalabb válogatott korosztályba minőségi futballisták kerüljenek be, ezért a programban nem a mennyiségi, hanem a minőségi képzésre helyezzük a hangsúlyt.” – mondta a szövetségi kapitány.

Endrődi Dávid