Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: Román bravúr a spanyolok ellen

Nem bírt Romániával az Eb-címvédő Kolozsváron, Casillas Európa-rekord közelébe került.

David Silva és Mihai Pintilii párharcát a román nyerte, a meccs döntetlen lett. - fotó: uefa.com

David Silva és Mihai Pintilii párharcát a román nyerte, a meccs döntetlen lett. – fotó: uefa.com

Románia – Spanyolország 0-0
Kolozsvár, Cluj Arena, vezette: Boquet (francia)
Gólszerzők:
Sárga lapok: Popa (44.) ill.: Isco (73.)
Kiállítva:

Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Filip – Pintilii (Ropotan, 90.), Hoban, Stanciu (Sanmartean, 85.) – Popa (Torje, 61.), Andone (Rusescu, 74.), Stancu (Ivan, 67.). Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu

Spanyolország: Casillas – Gaspar, Piqué (Nacho, 52.), Bartra, Alba – S. Roberto (Fabregas, 59.), Koke – Pedro (Mata, 67.), D. Silva (Morata, 79.), Nolito (Isco, a szünetben) – P. Alcacer (Aduriz, 59.). Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque

Fokozott biztonsági ellenőrzésekkel vezették fel a kolozsvári mérkőzést, köszönhetően a múlt heti brüsszeli terrorcselekményeknek, így hiába is szeretett volna szombaton nyílt edzést tartani a hazai válogatott, végül csak az újságírók jelenhettek meg a nemzeti csapat gyakorlásán, ők is csak az első negyedórát tekinthették meg. Az Eb-címvédő spanyolokat a reptéren elválasztották a román rajongóktól, akik így hiába várták, hogy akár autogramokkal gazdagodjanak, vagy közös képet készíthessenek a spanyolokkal.

Érdekesség, Vicente Del Bosque jelentősen átalakította együttesét az olaszok elleni összecsapás után, hiszen mindössze Piqué maradt a kezdőcsapatban az udinei mérkőzéshez képest. Így a kapuban Iker Casillas kezdett, aki 166-ik alkalommal öltötte magára a spanyolok mezét, ezzel utolérte a lett Vitalijs Astafjevs-et. A románok is igencsak felforgatott kezdővel léptek pályára Kolozsváron. És ha már Kolozsvár, az erdélyi város azután került kijelölésre, miután a bukaresti Arena National nem felelt meg a tűzbiztonsági előírásoknak.

Jól kezdtek a hazaiak, akik az első tíz percben háromszor is próbálkoztak, de sem Stancu, sem Popa nem találta el Casillas kapuját, míg a másik oldalon az első nagy lehetőséget Piqué fejesét követően alakult ki, de Bartra testéről a kapuba tartó labdát Tatarusanu ütötte fölé. Nem sokkal később Pedro lövését védte lábbal a kapus, hogy aztán Casillas kapuja előtt alakuljon ki kisebb tűzijáték, négy alkalommal is blokkoltak a védők. Ezt követően felváltva volt veszélyes a két együttes, Del Bosque gárdája ugyanakkor ebben az összetételben igencsak sebezhetőnek bizonyult, amit a románok igyekeztek is kihasználni, nem sok sikerrel. Félóra játék után aztán megmutatta Casillas, nem felejtett el védeni, Stancu éles szögből leadott löketét kellett ütnie a kapusnak. Sőt, rövid időn belül kétszer is, középről, félfordulattal tüzelt Stanciu, a Porto cerberusa pedig a jobb alsó sarok elől csípte el a jól helyezett labdát. A szünetig még elszórakozott egy lehetőséget az Eb-címvédő, majd Románia támadása akadt el les miatt.

rouesp2

fotó: uefa.com

A szünetben az első félidő második felében két lövéssel jelentkező Nolito helyét Isco vette át, ami némi átszervezéssel is járt. Gyorsan megszerezhette volna a vezetést a vendégválogatott, ám David Silva szögletét követően Piqué hiába került ziccerbe, Tatarusanu kezébe lőtt. Sokáig aztán csak kisebb lehetőségeket jegyezhettünk fel, illetve cseréket, valamint egy Isco-sárgát. És bár a veszélyesebb próbálkozások a románok előtt adódtak, Casillasnak nem nagyon kellett ebben a játékrészben közbeavatkoznia. A hajrá egyértelműen a vendégeké volt, de hiába állt be Mata, Morata, Aduriz trió is időközben, a támadások rendre elhaltak a házigazdák védelmén. Nem sok hiányzott a nagyobb bravúrhoz, hiszen a hajrában is inkább a sárgamezesek kerültek ziccerbe, ámde eltotojázták a lehetőséget, ezzel rászolgálva a döntetlenre.

Az biztos, hogy az összkép alapján a románok megérdemelték volna a győzelmet, de a rengeteg kihagyott helyzet miatt bosszankodhatnak, míg a spanyolok örülhetnek, hogy ezúttal stabilan állt a lábán az utóbbi pár évben rengeteget kritizált Casillas. S az is biztos, nem ezzel a kezdő tizeneggyel fut neki az Eb-nek Del Bosque, mert igencsak zavarba lehetett hozni a hátsó alakzatát a címvédőnek, bár ilyenkor inkább kísérleteznek az edzők, ebből a szempontból pedig fontos tanulságokkal szolgált az összecsapás a hispánoknak.

Gavalovits Sándor