Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Öt hónap után kapott ki a Chelsea a Premier League-ben!

A Premier League 33. fordulójának szombat délutáni dömpingje nem hozott ugyan gólparádét, s lassan biztossá válik, hogy egy nagy múltú, és sikeres klubnak búcsúznia kell a Premier League-től. 

gylfi

 

Swansea City – Chelsea 1-0 (1-0)
Helyszín: Swansea, Liberty Stadium. Vezette: Andre Marriner.
Swansea: Fabianski – Rangel, Fernandez, Williams, Taylor – Cork, Fer – Ayew (Routledge 67.), Sigurdsson, Montero (Noughton 85.) – Paloschi (Gomis 75.). Menedzser: Francesco Guidolin.
Chelsea: Begovic – Azpilicueta, Miazga (Kenedy 46.), Ivanovic, Rahman – Mikel, Fabregas – Oscar, Loftus-Cheek (Falcao 76.), Pedro – Pato (Traoré 64.). Menedzser: Guus Hiddink.
Gólszerzők: Sigurdsson (26.)
Sárga lap: Rangel (30.), Taylor (43.), Paloschi (70.), Williams (79.), Fer (79.) ill. Azpilicueta (36.), Miazga (40.), Pedro (71.), Fabregas (76.)

Egyik menedzser sem volt könnyű helyzetben a mérkőzés előtt. Francesco Guidolinnak úgy kellett motiválnia játékosait, hogy voltaképpen a Swansea már biztosította helyét a jövő évi Premier League-ben, ám a középmezőnyből már aligha léphet előre, a nemzetközi szereplésről így már nem is álmodozhattak a walesiek. Guus Hiddink számára is a motiváció lehetett a legnagyobb hiány, ám mindenképpen fontos volt, hogy megtartsák a holland szakemberrel fennálló jó sorozatukat, vagyis, hogy immáron 15 forduló óta nem szenvedtek vereséget a bajnokságban. A Swansea még sosem nyert a Chelsea ellen a PL-ben, így erre támaszkodva Guidolin mester igencsak támadólag lépett fel, s nem csak papíron, hanem a pályán is. Míg a Chelsea csak kereste önmagát, addig a hazaiak rendre gondot okoztak a felforgatott londoni védelemnek. Ami nem tűnt fel a ligautolsó Aston Villa ellen, az itt most kijött: az Azpilicueta-Miazga-Ivanovic-Rahman hátsó négyes a címvédőnél igencsak könnyen zavarba hozható, s ezzel a Paloschi-Montero kettős igyekezett is élni. Hogy a Swansea szerzett vezetést, az már nem volt meglepő, Sigurdsson a 26. percben Miazga hibáját használta ki, s lőtte ki kapásból a bal alsó sarkot, 1-0! Az addig is harcosan, s lelkesen futballozó hazaiak csak erőre kaptak ettől, ám a Chelsea nem tudott felnőni a fehér mezesekhez, Alexandre Pato, és Pedro az első 45 percben teljesen láthatatlan volt, még a vendégakciók is luxusszámba mentek. Ám amikor Pato végre hallatott magáról, azt sem köszönte meg: a félidő utolsó másodperceiben hiába állt szemben a kapuval, öt méterről is mellé durrantott…

A második félidőt aktívan kezdte a Chelsea, a bizonytalan Miazga helyére Kenedy érkezett. Loftus-Cheek lövésébe még sikerült belelépnie egy védőnek, majd erre válaszul Paloschinak sikerült a vendégek tizenhatosán belül zavart okozni, ám a labda helyett csak Begovic kezét találta el. Pedro nagyszerű középreadása után ismét Pato előtt adódott lehetőség, de a sarokkal kapura tett labda a kapufa mellett gurult el. Hogy Paloschi belépője után semmi baja nem lett Begovic kapusnak, azt Cork távoli lövésénél bizonyította egy nagyszerű védéssel. Ha nem is játszott jól, de küzdött a Chelsea, mentek a kékek az egyenlítésért, ám ezen a napon többen is igen gyenge napot fogtak ki, s ez éreztette hatását a csapat játékában is. A 76. percben a gólszerző Sigurdsson csinált bolondot a Chelsea védelmének bal oldalából, ám beemelt labdáját Montero a kapu torkából fejelte fölé, így maradt az egy gólos hazai előny. Ami végül kitartott a végső sípszóig is, köszönhetően a jól védekező hazaiaknak, s a gyengén muzsikáló vendégeknek. Ezzel a walesi győzelemmel a Chelsea elveszítette bajnoki veretlenségét a Hiddink-éra alatt, s közel öt hónap után kaptak ki ellenfelüktől a Premier League-ben. Nagy valószínűséggel ezzel a Chelsea jövő évi nemzetközi szereplésének végére is pont került.

 

 

Crystal Palace – Norwich City 1-0 (0-0)
G: Puncheon (68.) 

A Crystal Palace éppen a Norwich City előtt állt a tabellán, s egy hazai győzelemmel szerettek volna ellépni a londoniak a kiesőzóna közvetlen közeléből. A nagy küzdelmet hozó 90 perc végén aztán a Palace számára sikerült a bravúr, s a meccs utolsó harmadában Puncheon góljával eldöntötték a 3 pont sorsát. A londoni klub ezzel egyre magabiztosabban áll a Pl jövő évi kapujában, míg a Norwich City léte továbbra is egy hajszálon függ: a “Kanárik” előnye 4 pont a Sunderland előtt, ám két meccsel el vannak maradva a “Macskák”, így még komoly bajba is kerülhetnek a sárga-zöldek. S mikor is lehetne bebiztosítani ezt az előnyt? Hát jövő héten, amikor is a Norwich a Sunderlandet fogadja majd, s végképp lerázhatja magáról üldözőjét.

 

 

Southampton – Newcastle United 3-1 (2-0)
G: Long (4.), Pellé (38.), Wanyama (55.) ill. Townsend (65.)

Rafael Benítez csodát ígért a NU szurkolóknak, ám úgy tűnik, ez a csoda egyre messzebbre kerül. Bár az Aston Villától nem kell tartania a fekete-fehéreknek, a Norwich City beéréséhez is szüksége van legalább hat pontra a „Szarkáknak”. A Soton otthonában nem is a vendégek voltak a favoritok, s már a 4. percben is bebizonyosodott mindez: Shane Long góljával sikerült rögtön megfogni a Newcastle lelkesedését, majd a félidő végén a gólgyáros Pellé is betalált, megpecsételve a kiesőjelölt sorsát. A második félidőben hamar jött a harmadik gól, s ezzel a teljes összeomlás is, ám Andros Townsend jóvoltából még sikerült a becsületgólt összekaparnia a vendégeknek. A Southampton ezzel a sikerrel a hetedik helyen áll, s üldözi a nemzetközi kupaszereplést érő helyeken álló csapatokat, míg a NU továbbra is kiesőhelyen áll, s nagyon úgy fest, Rafa Benítez sem tud más segíteni, ez a hajó süllyedni látszik…

 

Aston Villa – Bournemouth 1-2 (0-1)
G: J. Ayew (85.) ill. Cook (45+2.), King (74.)

Az Aston Villa számára az utolsó esély jött el, hogy még életben tartsák reményeiket a Premier League tagságra. Ehhez azonban az újonc Bournemouth nem kívánt asszisztálni, főleg mert az első fordulóban éppen a birminghamiek fogtak ki a piros-feketéken. Ezúttal azonban más volt a felállás, a B’mouth már egyre biztosabb, hogy jövőre is a legmagasabb szinten futballozhat, s hogy így legyen, arról Steve Cook gondoskodott, aki egy nagyszerű sarkazással megszerezte a vezetést csapatának az első félidő ráadásában. A hazaiak ettől nem kaptak erőre, sőt, még visszább esett a teljesítményük, s végül megkapták a kegyelemdöfést is a 74. percben, amire csak egy szépítő gól volt a válasz, de már túl későn. Matematikailag az Aston Villa még beérheti a Norwich Cityt, de a birminghami csapat gólaránya annyira csapnivaló, hogy ehhez a csodához nincs meg a keretük. Véglegessé a következő fordulóban válhat a Villa kiesése.

 

Watford – Everton 1-1 (1-1)
G: Holebas (45+3.) ill. McCarthy (45+1.)

A két csapat nem játszott látványos mérkőzést, az újonc otthonában a küzdelem dominált, s ez az első félidő végén csúcsosodott ki: Britos megfontolt labdakezelését a tizenhatos előterében McCarthy egy igen határozott belépővel zavarta meg, majd senkitől sem zavartatva bevette Gomes kapuját. A válasz nem sokáig váratott magára, a feltüzelt watfordiak kiharcoltak egy szögletet, melyet a játékvezető még engedélyezett, s ezt kihasználva Holebas fejesével kiegyenlítettek! A második játékrészt uraló vendégek Lukaku, Lennon, és Mirallas révén is többször veszélyeztettek, ám Heurelho Gomes nagy napot fogott ki, s nagy bravúrokkal állta útját a rohamoknak. A Watford a 15. helyen áll továbbra is, míg az Everton a 14. helyen szerénykedik, s mindössze egyetlen ponttal előzi meg az újoncot.

 

Kép forrása: itv.com

Demmel László