Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Bemutatjuk a lengyel válogatottat! – C csoport

A C csoport első “áldozata” a lengyel labdarúgó-válogatott lett, akik történelmük során sorozatban harmadszorra jutottak ki a kontinenstornára. Nem kizárt, hogy Lewandowskiék az idei Eb egyik üde színfoltjai lesznek, hiszen a selejtezők során rendkívül kiegyensúlyozottan teljesítettek, és jó pár esélyesebb ellenfelüket is padlóra tudták fektetni… 

6327287557_26fab2cef3_z

Íme a lengyel válogatott 23 fős kerete:
Kapusok: Artur Boruc (Bournemouth), Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech Szczesny (AS Roma).

Védők: Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdnask), Lukasz Piszczek (Dortmund), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsaw), Bartosz Salamon (Cagliari), Thiago Cionek (Palermo).

Középpályások: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Tomasz Jodlowiec (Legia Warsaw), Kamil Grosicki (Rennes), Slawomir Peszko (Lechia Gdnask), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Krzysztof Macznski (Wisla Krawow), Piotr Zielinski (Empoli), Karol Linetty (Lech Poznan), Bartosz Kapustka (Cracovia), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin).

Támadók: Arkadiusz Milik (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern München), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow).

Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

Eb-ről lemaradó játékosok:

Rybus_2768231

Két Bundesligában és egy Portugáliában szereplő játékos került ki a lengyel csapat bő keretéből, rajtuk kívül pedig ketten sérülés miatt nem utazhatnak el a kontinenstornára. Nos, nézzük kikről is van szó.

Keretszűkítés/sérülés áldozatai:
Portás: 
A lengyel hálóőrök közül mindnyájan top ligákban szerepelnek, illetve első számúaknak is számítanak, így összességében nem volt könnyű dolga a szövetségi kapitánynak. Az áldozat végül a Stuttgartban védő Tyton lett. 

Hátsó alakzat: A Benfica B csapatában szereplő Dawidowicz a keretszűkítés áldozata lett, míg az orosz ligában légióskodó Maciej Rybus sérülés miatt nem lehet ott az idei Európa bajnokságon, aki azért oda tartozott az alapemberek közé. 

Középpálya: Sérülés miatt nem számíthatnak a Serie A-ban futballozó Pawel Wszolek szolgálataira, aki a 2015/2016-os kiírást a Hellas Veronánál töltötte, de eredetileg a Sampdoriához köti szerződés. A felkészülés során megvillantotta azt, hogy lehetne rá számítani, hiszen a finnek ellen duplázni tudott.

Támadó szekció: A csatárok közül végül a Hannover gólfelelőse, Artur Sobiech maradt ki. Ha azt nézzük, hogy a német együttes milyen szezont zárt, akkor egyáltalán nem nyújtott gyenge teljesítményt, mivel 25 bajnoki alatt 7 találatig jutott. 

A lengyel csapat mérkőzései:
2016. június 12. 18:00 – Lengyelország – Észak-Írország (Nizza, Allianz Riveira)
2016. június 16. 21:00 –  Németország – Lengyelország (Párizs, Stade de France)
2016. június 21. 18:00
Ukrajna – Lengyelország (Marseille, Stade Vélodrome)
Nyolcaddöntő: ???

A lengyel csapat az Európa bajnokságokon:

A lengyel válogatott fennállása során harmadszorra jutott ki a kontinenstornára, ami talán azért meglepő, mert korábban oda tartoztak a nívósabb nemzeti gárdák közé, hiszen Olimpiákon vagy éppen Világbajnokságokon is értek el kimagasló eredményeket. A csoportkörből való továbbjutás eddig nem sikerült a számukra, de nem kizárt, hogy idén képesek lesznek meglepetést okozni az Eb-n. 

Németh Boldizsár