Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Bemutatjuk a román válogatottat! – A-csoport

Napról napra közeledik az első sípszó, mely a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét jelzi majd.  Futballszurkolók milliói várják az eseményt világszerte, s végre számunkra magyarok számára is téttel bír a kontinenstorna. A FociClub.hu szerkesztősége azon dolgozik, hogy ne csak a torna alatt, de az azt megelőző időszakban is elkényeztesse olvasóit. Különféle cikksorozatokkal jelentkezünk, igyekszünk mindenről beszámolni, a következő napokban az egyes csoportok csapatait mutatjuk be és azt, hogy mit érdemes tudni róluk.  Következzék: A-csoport (Románia)

románok

Íme Románia 23 fős kerete:

Kapusok: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra)

Védők: Cristian Săpunaru (Pandurii), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (SSC Napoli), Valerica Găman (Astra Giurgiu), Dragoş Grigore (al-Szajlija), Cosmin Moţi (Ludogorets), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo)

Középpályások: Mihai Pintilii (Steaua), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer-Seva), Andrei Prepeliţă (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (Steaua), Nicolae Stanciu (Steaua), Lucian Sânmărtean (al-Ittihad)

Támadók: Claudiu Keşeru (Ludogorets), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra)

Anghel Iordănescu szövetségi kapitány többségben otthon játszó játékosokat nevezet a szűkített 23 fős keretben. A legnagyobb név a csapatban Vlad Chiricheş védő, a korábbi Tottenham, jelenleg Napoli védő.

A román csapat mérkőzései

 2016. június 10. 21:00 – Franciaország – Románia (Párizs, Stade de France)
2016. június 15. 18:00 – Románia – Svájc (Párizs, Parc des Princes)
2016. június 19. 21:00 – Románia – Albánia (Lyon, Stade des Lumieres)
Nyolcaddöntő: ???

 

Románia az Európa-bajnokságokon

A román nemzeti csapat az 5. Eb szereplésére készül. 1960-as években kezdte volna meg fellépéseket a román válogatott ezen az európai kontinenstornán, ám egészen az 1984-es francia Eb-ig sikertelenség övezte a kijutást, tehát a debütálás arra az évre datálható. Akkor csoport utolsóként búcsúzott. A következő torna szereplésre megint csak várni kellett egy kicsit, pontosabban 2 Eb maradt ki. Az 1996-os angliai rendezésű viadal volt a következő, ahol “labdába rúghattak”, ám itt is a csoportkör jelentette számukra a végállomást, mi több még a pontszerzés sem sikerült. Következő állomás a 2000-es belga-holland rendezésű Eb volt. Itt már egy sokkal erősebb, szervezettebb román csapat érkezett a tornára és egészen a negyeddöntőig meneteltek, ahol végül a döntőben elbukó olaszok jelentették a végállomást számukra. 2004-ben szintén lemaradtak, de 2008-ban újra ott voltak riválisaink, de itt a “halálcsoportból” (Olaszország, Hollandia, Franciaország, Románia) nem sikerült továbbmenniük. 2012-ben, tehát a legutóbbi tornára nem sikerült kvalifikáltatniuk magukat, ám idén újra itt a lehetőség, hogy megismételjék a 2008-as szereplésüket.

Statisztikailag a 4 Eb alatt 13 mérkőzést vívtak, melyek közül 2 végződött győzelemmel, 3 döntetlennel és 8 pedig vereséggel. Gólarányuk, 8 rúgott gól mellett 17 kapott található.

Az A-csoport csapatbemutatásainak első része itt. (Franciaország)
Az A-csoport csapatbemutatásainak első része itt. (Svájc)