Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Első bálozók – Wales, B csoport

Végigmentünk már a B csoport két legnagyobb esélyesén, most egy igazi kis csapat következik egy világsztárral. Hogy Wales mire lesz képes az idei Eb-n, azt nem tudjuk megmondani, de talán adhatunk némi támpontot, hogy mire számíthatunk az Eb-újonctól. 

Eb 2016 Wales

Wales 23 fős kerete:

Kapusok: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool), Owain Fon Williams (Inverness)

Védők: Ben Davies (Tottenham Hotspur), Neil Taylor (Swansea City), Chris Gunter (Reading), Ashley Williams (Swansea), James Chester (West Brom), Ashley Richards (Fulham), James Collins (West Ham).

Középpályások: Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Ledley (Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham Forest), Joe Allen (Liverpool), Jonathan Williams (Crystal Palace), George Williams (Fulham), Andy King (Leicester), Dave Edwards (Wolves).

Támadók: Gareth Bale (Real Madrid), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Nottingham Forest), David Cotterill (Birmingham City)

Szövetségi kapitány: Chris Coleman

Ha bivalyerősnek nem is nevezhető a walesi csapat, gyengének sem mondanánk. Gareth Bale és Aaron Ramsey a két sztár egyértelműen, de mellettük ott van még a Liverpoolból Joe Allen vagy a Leicesterrel bajnokságot nyerő Andy King, illetve a Swansea-t erősítő kapitány, Ashley Williams. A csapat a Premier League-re támaszkodik, illetve néhányan jöttek Skóciából, Bale meg ugye Spanyolországból. Egyetlenegy játékos sem szerepel a walesi bajnokságban, ami nem meglepő, tekintve, hogy mennyire alacsonyan jegyzett a hazai pontvadászatuk. Ezzel a szöges ellentétei az angol válogatottnak, ahol viszont mindenki hazája bajnokságában játszik.

Az Eb-ről lemaradó játékosok

International Friendly - "Wales v Netherlands"

Wales lehetőségeihez mérten a legjobb játékosaiból tud gazdálkodni, azok közül, akik lemaradtak Andrew Crofts, Paul Dummett és Adam Matthews neve csenghet ismerősen. Crofts sokáig a Norwichot erősítette, idén viszont már a Gillinghamben szerepelt, és a keretszűkítés során kikerült a csapatból. Hasonlóan járt Dummett és Matthews is, utóbbi bár a Sunderland tulajdona, a szezon második felét a Bristol Citynél töltötte, ahol csak 9 meccsen játszott, tehát nem meglepő, hogy végül nem hívták meg. Dummett kihagyása már kicsit érthetetlenebb, hiszen elég sokat játszott a Newcastle-ben, de ha rápillantunk a keretre, láthatjuk, hogy eléggé el vannak eresztve balhátvéd poszton, elég csak Ben Daviesre vagy Neil Taylorra gondolni, így egész egyszerűen fölösleges lett volna elvinni egy harmadik balhátvédet is.

A walesiek mérkőzései

2016. június 11. 18:00 – Wales – Szlovákia (Bordeaux, Matmut Atlantique)
2016. június 16. 15:00 – Anglia – Wales (Lens, Stade Bollart-Delelis)
2016. június 20. 21:00 – Wales – Oroszország (Toulouse, Stadium Municipal) 

Wales az Európa-bajnokságokon

Ez az első alkalom, hogy Wales eljutott az Eb-ig, ezért túl sokat nem lehet beszélni a történelmükről. Itt az esély, hogy nagyot dobbantsanak, és még ha a keretük el is marad kicsit az angolokétól vagy az oroszokétól, egyáltalán nem esélytelenek, és akár tovább is juthatnak.

A B csoport további csapatai itt és itt (Anglia, Oroszország).

Tereh Balázs