Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

44 év után újra…

Emlékszünk még mit csináltunk 1972. június 17-én? Én még 11 évet vártam a megszületéssel, de a magyar labdarúgó válogatott, ekkor játszotta az utolsó Európa-bajnoki mérkőzését. 

LEAD Technologies Inc. V1.01Páncsics Mikós az 1972-es Eb-n (garaweb.hu)

Belgiumban, Liége városában, bronzmérkőzést léptek pályára hazánk fiai, a hazai válogatott ellen. Illovszky Rudolf volt a szövetségi kapitány, s olyan, halhatatlan játékosok, mint az aranylabdás Albert Flórián, Páncsics Miklós, Zámbó Sándor, Dunai II. Antal és még napestig sorolhatnánk, alkották akkor a keretet, s nem gondolta volna senki, hogy majdhogynem napra pontosan 44 évet kelljen várnunk az újabb Európa-bajnokimérkőzésig. 44 év hosszú idő, aki akkor kezdett dolgozni, már majdhogynem nyugdíjas, aki akkor született, már nagy gyermeke van. A holnapi kezdőcsapatban, a legidősebb játékos Király Gábor 4 évvel később született, az utána következő Gera Zoltán pedig 7-el. A legfiatalabb Nagy Ádám, pedig 1995-ben. Egy 72-ben született focista (nevezzük Lipcsei Péternek) 1995-ben igazolt Portóba. Tehát pályafutása csúcsán akkor volt.

Ma este 6-kor, fiatal és idős, újra arra készül, hogy Magyarországnak szurkoljon az Európa bajnokságon! Sajnos az akkori játékosok közül többen már nem élnek, akik azon a bizonyos meccsen pályára léptek. 1972. június 14-én volt az elődöntő Szovjetunió ellenében, tehát épp a mai meccs előtt 44 évvel. Akkor sajnos vereséget szenvedtünk, de ma akár győzhetünk is! Ha a magyar szív újra nagyot dobban, a játékosok küzdenek, hajtanak egymásért, úgy, mint az elmúlt két évben, sikeresek lehetünk. Ha Király Gábor ugyanolyan extázisban véd, mint 1998-ban, mikor Ausztria ellen bemutatkozott a válogatottban. Ha a válogatott tagjai úgy küzdenek, mint Böde Dániel a norvég védőkkel, ha a csatárok kihasználják a lehetőséget, mely előttük adódik… Mert az nem lesz sok. Az osztrák válogatott bivalyerős, jó pár játékosuk nagynevű csapatban játszik. Mi csak úgy lehetünk sikeresek, ha a csapatjáték megfelelő lesz. Sok passzal, szívvel, kitartással és szerencsével nyerhetünk.

Az elmúlt 44 évben, sok, nagyon sok olyan magyar focista volt, akik nem játszhattak Európa bajnokságon. Többek között az ezüstcipős Nyilasi Tibor, a többszörös világválogatott Détári Lajos, a „táncoló” Törőcsik András, a már említett Lipcsei Péter, az utóbbi 20 év legnagyobb magyar tehetsége a már 20 évesen Németországban profiskodó Lisztes Krisztián, a korábbi szövetségi kapitány Dárdai Pál, mind – mind olyan játékos, akik megérdemelnék, hogy holnap pályára lépjenek.

2016. június 14-én nagy napra ébredtünk! Magyarország – Ausztria meccset rendeznek az Európa bajnokságon! 44 év után újra labdarúgó Európa bajnokságon szerepelünk! 30 év után ismét felnőtt labdarúgó világeseményen! (1986 Mexikó vb) 20 év után pedig bármilyen labdarúgó világeseményen. (1996 Atlanta olimpia) Ma a tv-k előtt is zúgjon a „Hajrá Magyarország!”

Endrődi Dávid