Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Footgolf: francia győzelem a “BL”-sorozat 5. állomásán

A mögöttünk álló hétvégén rendezték meg az European Footgolf Tour (EFT) 5. fordulóját. Népes, 160 fős mezőny állt elrúgóhoz a Párizstól 60 km-re lévő pályán, s sorozatban ez lett a harmadik olyan állomáshely, melyen hazai játékos lett a legjobb. 

alexandrericher

Alexander Richer a győztes francia

Immáron sorozatnak mondható, hogy hazai játékos nyer, így volt ez Norvégiában, Hollandiában és most Franciaországban is. A győztes úriembert Alexander Richer néven szólítják, 3 szakaszon 198 rúgással (-13) nyert, ezzel pedig 200 pontot gyűjtött és feljött a 8. helyre abszolút összetettben. A hazai pálya és a terepismeret tehát újfent hendikepnek bizonyult. Ez a verseny nagyon jól sült el az amerikaiak számára, a győztes francia mögött hárman sorakoznak, Jordan Goldfrey 204 rúgással (-7), míg honfitársai Sharif Khatib és Arturo Barragan egyaránt 205 érintéssel (-6) zártak. Előbbi két játékos pedig ezzel a tízes élbolyban is megvetette lábát. A listavezető Karl May követte őket az 5. helyen 206 rúgással (-5), előnyét pedig tovább növelte, ugyanis sem Jim Kuipers, sem pedig Simon Wetzel nem tudta jelentősen növelni pontjai számát.

EFT összetett

A megszokottakkal ellentétben csupán négy magyar utazott el Franciaországban, hiszen idehaza a Footgolf Országos Bajnokság 4. fordulóját rendezték, így a mezőny inkább a honi sorozatra koncentrált, megy hatalmas visszatérést és pályacsúcsot hozott. Egyéniben nem ment jól mieinknek, a legjobb magyar Tajtyi Róbert volt, aki 34. helyen fejezte be a French Opent és ezzel 8 pontot szerzett, ám összetettben így is rontott hat helyet. Papp Péter 51., Podusil György 54. lett, míg Balázsi Csaba ugyan a csapattal tartott, de sérülése nem engedte pályára lépni. A játékosok ezen eredménnyel a Magyar Országos Ranglistára sem tudtak pontot szerezni. A legjobb magyar továbbra is Gelencsér Gábor, a többiekhez hasonlóan ő is hátrébb csúszott, hét helyet rontva jelenleg a 25. pozícióban várja a folytatást.

HUN jó

A csapatverseny állásában változás történt a dobogón, USA jó szereplésének tükrében a dobogó legalsó fokán találta magát négy helyet előre lépve, megközelítve Hollandiát, melynek hátránya tovább nőtt az éllovas britekkel szemben, akik 60 ponttal többet szereztek riválisuknál. Svájc is előre lépett, míg Írország és Szlovákia hátrébb találta magát, mint legutóbb. A magyar delegáció 40 pontot gyűjtve egy helyet javított és megelőzte Norvégiát, míg Olaszország és Belgium kikerült a tízes élbolyból, helyüket a zárkózó franciák és argentinok vették át.

Folytatás már most ezen a héten, a mezőny nem pihen, Hollandia és Franciaország után Szlovákiába utazik a 6. fordulóra. Népes magyar küldöttség várható a június 17 és 19 között esedékes versenyen.

csapat jó

Kiemelendő, a sorozat pontozási rendszere, az abszolút összetett táblázatban (legelső táblázat) észlelhető, hogy van aki 100, van aki 200 és akad aki 250 pontot kapott egy-egy verseny megnyeréséért. Nos, az EFT három különféle versenykategóriát különböztet meg, színvonal, nívó és rang szerint, a két napos norvég, vagy éppen török verseny az 100 pontos volt, míg a mostani holland, mely ráadásul 3 napos volt, 250 pontban áll meg, s ennek megfelelően vannak leosztva a pontok a győztesek mögött. Látható, hogy például egy a holland versenyen elért hetedik pozíció 102 pontot ért a svájci Lionel Jackot számára, ez több, mint amit az első körben Jim Kuipers söpört be a török verseny aranyérméért. Emellett azt is ki kell emelni, és itt jön egy újabb fordulat, hogy a végelszámolásban minden játékosnak csak a 4 legmagasabb pontszáma számít majd, ezzel kiegyensúlyozva azon különbséget, hogy nem mindenki tud ott lenni minden versenyen.