Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Footgolf: Fantasztikus pályacsúcs Balatongyörökön

Második alkalommal rendeztek footgolf versenyt Balatongyörökön a Golfclub Imperial Balaton pályáján. Az I. FTC-Fisher Klima Footgolf Cup után a Footgolf Országos Bajnokság 5. fordulójának mezőnye látogatott el Balatongyörökre, ahol szlovák győzelem és elképesztő pályacsúcs született. A hölgyek kategóriájában pedig bajnokot avathattak a szervezők.

13662127_10157184420435035_59903871223860807_oTomas Bartko 62-es pályacsúcsot állított fel

A pár héttel korábban esedékes pályaavatón a szeles és viharos körülményekkel kellett megmérkőznie a mezőnynek, míg ezúttal vasárnap a kánikuláé volt a főszerep Balatongyörökön. A Zsuppán Péter által szeles időben felállított 70 érintéses pályacsúcs immáron jócskán a múlté, az EFT-ből is jól ismerhető szlovák versenyző Tomas Bartko 62 érintéssel nyerte meg a versenyt, mely új pályacsúcsnak tekinthető. Mögötte Bogár Krisztián végzett 64 érintéssel, ez pedig a magyar pályacsúcs ilyen tekintetben. A dobogó legalsó fokára Badó Szilárd a Magyar Telekom DSC versenyzője állhatott 65 érintéssel. A mezőny immáron öt fordulót lezongorázott, s további három megmérettetés van még hátra, mielőtt kategóriánként kihirdetik a 2016-os szezon bajnokait, érmeseit. Ez alól kivételt képez a hölgyek kategóriája, ahol Major Ilona megvédte tavalyi címét, s öt forduló után immáron behozhatatlan előnyre tett szert.

“Nagyon jól éreztem magam, a nagy meleg sem volt probléma, az argentin világbajnokságon sokkal melegebb volt – mondta az eredményhirdetés után a győztes Tomas Bartko – “Azzal a céllal jöttem, hogy felkészüljek a svájci és angol European Footgolf Tour versenyre. Ez sikerült. Mégy így is úgy éreztem, maradt a pályában kiaknázható lehetőség, voltak könnyen megjátszható szituációk, amiket elrontottam. Mindig szívesen jövök Magyarországra, sok barátom van itt, és élvezem a versenyek atmoszféráját. Ha nem ütközik más versennyel, jövök máskor is.”

Teljes képernyő rögzítése 2016.08.01. 142624

Gschwendtner Sonja a Golfclub Imperial Balaton klubvezetője – “Nyitottak vagyunk a footgolf irányába, így pozitív hozzáállással várjuk, vártuk a visszacsatolásokat a megrendezett két verseny révén. Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen adun esélyt nem csak a kézzel, hanem a lábbal történő golfjátéknak is. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a versenyek során milyen visszacsatolásokat kapunk a golfozók részéről. A rendezvények jól sikerültek, tényleg szinte csak pozitív dolgokat tudok mondani és biztos vagyok benne, hogy lesz még hasonló rendezvény a pályánkon. Jómagam is kipróbáltam a footgolfot, igaz akkor nagyon szeles idő volt. Őszintén megvallom, nem nagyon ment, én korábban nem fociztam, hanem röplabdáztam. Biztos vagyok abban, hogy a footgolf megtetszik mindazoknak, akik a labdarúgás technikásabb részét kedvelik. Ez egy jó sportág.”

Öt forduló után így áll a mezőny

Leszögezendő, hogy ez European Footgolf Tour kiírásával ellentétben nem a legjobb négy, hanem a legjobb hat eredmény adódik össze egy-egy játékos esetében, így ha valaki a Footgolf Országos Bajnokság 2016-os kiírásának mind a nyolc fordulójában pontot szerez, akkor a két leggyengébb pontszám kiesik a végjátékban. Ebből a szempontból a 7. fordulótól lesz érdekes a történet annak tükrében, hogy mi mennyit tud javítani. A hétvégi verseny tükrében a címvédő Bogár Krisztián nagyot lépett előre, s 45 pontot hozott az éllovas Zsuppán Péteren, ám a két játékos között még mindig közel 80 pont van. Ez persze nem ledolgozhatatlan, ráadásul Bogár eddig négy versenyen vett részt, így neki ebből tevődik össze a negyedik helyet érő pontszáma. Az éllovas és a negyedik közé a dobogó két másik fokára Németh Gábor és Bacskai Bence ékelődött be nüansznyi különbséggel. Abszolút kategóriában nagyon egyben van az élboly és a hátralévő három fordulóban még sok minden változhat.

abszolút

A felnőtt kategória állását tekintve négyen is 300 pont felett állnak, az abszolúthoz képest ugyebár kicsúszik a szeniorban érdekelt Zsuppán Péter és Renczés Gábor, ezáltal pedig a kategórián belül a pontok eloszlása is teljesen más. Németh Gábor előny ez élen kevesebb, mint  30 pont. Bogár Krisztián itt ebben a kategóriában már dobogós, sokat hozva riválisain mostani eredményével, míg Badó Szilárd 80 szerzett pontjával megérkezett az első tízbe.

felnőtt

A szenioroknál Zsuppán Péter közelít az 500 ponthoz, előnye pedig már egész tetemesnek mondható a második Renczés Gáborral szemben. A kategória címvédője Balázsi Csaba 125 pontnyira figyel a dobogó harmadik fogán, ám esetében mindenképpen megemlítendő, hogy eddig csak négy forduló alkalmával állt elrúgóhoz. A hétvégén kategóriáját megnyerő Leichtner Zsolt immáron 300 pont felett a negyedik pozícióban.

szenior

Az összetett csapatversenyt illetően az FTC Footgolf nagy magabiztossággal vezet, mögéjük sorakozott fel az Outsiders és a BFGT, ám az MTDC, a Hole Hunters és az EMFGSE is szépen gyűjtögeti a pontokat. A Royal Footgolf Club még 200 pont felett, aztán mögöttük igazándiból nagy a szakadék.

csapat

Ami a folytatást illeti (versenynaptár)

  • 2016.08.5-7-ig – EFT 10. forduló (Svájc)

  • 2016.08.12-14-ig – EFT 11. forduló (Egyesült Királyság)

  • 2016. 08.19-21-ig – EFT 12. forduló (Belgium)

  • 2016.08.20. – Hole Hunters Szent István Kupa (Monor)

  •  2016.08.28. – FOB 6. forduló (Zirc)

  • 2016.09.3-6-ig – EFT 13. forduló (USA)

  •  2016.09.25. – FOB 7. forduló (Zirc)

  • 2016.09.30-tól – 10.2-ig – EFT 14. forduló (Magyarország)

  • 2016.10.16. – FOB 8. forduló (Kisoroszi)

  • 2016.11.25-27-ig – EFT 15. forduló (Portugália)

  • 2016. 12.9-12-ig – EFT Grand Final (Marokkó)