Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsiában BL-győztest avattak

Szombaton este kerül megrendezésre az AFC Bajnokok Ligája (Ázsia) 2016-os kiírásának fináléjának visszavágója, melyen az Egyesült Arab Emirátusok és Dél-Korea egy-egy klubcsapata képviseltette magát. A hazai pályán megszerzett előnyt hősies küzdlemben megőrizte a Joenbuk, mely története második BL-győzelmét könyvelhette el ezzel.

jeonbuk

Az odavágón szerény egygólos győzelmet aratott a Joenguk, ám az idegenben lőtt gól és a hazai pálya tükrében az emírségek béli Al-Ain tűnt a visszavágó alapján a párharc favoritjának. A mérkőzés egészét tekintve roppant kísérletező szellemű volt a hazai csapat, mely tudta, hogy mennie kell előre, hiszen csakis gólokkal fordítható meg a párharc. A hazai csapat támadószellemű játékát kihasználva a vendégek szereztek vezetést félóra elteltével, ezzel nagyon nehéz helyzetbe sodorva a hazaiakat, akik nem adták fel, gyorsan egalizáltak, majd pedig a párharcban egyenlíthettek volna, ám büntetőt rontottak. Mint később kiderült ez végzetes volt, hosszabbítást érhetett volna, ám ez már csak feltételes mód és történelem. Hiába a 25 kapuralövési kísérlet hazai oldalon, a Jeonbuk hősiesen kivédekezte az idegenbéli visszavágót, s tíz év után (legutóbb és egyben először 2006-ban ülhettek a trónra) újra megnyerték a kontinens legrangosabb kupasorozatát, melyet klubcsapatok részére írnak ki.

AFC Bajnokok Ligája – Finálé (visszavágó)
Al-Ain – Jeonbuk 1-1 (1-1)

Gólszerzők: Lee Myung-Joo (34.) ill. Han Kyo-Won (30.)
Győzött: a Jeonbuk 3:2-es összesítéssel

A Jeounbuk tehát 2006 után 2016-ban is a csúcsra ért, illetve 2011-ben van egy vesztes fináléjuk. Az Al-Ain legutóbb 2003-ban tudta megnyerni a sorozatot és 2005-ből van egy vesztes döntőjük. A sorozatnak tíz klubcsapata van, mely kétszer is bajnok elhódította a nívós elismerést. Összességében ez 23 klubnak sikerült és 41 csapat játszott eddig finálét. A rekordgyőztes három elsőséggel a Dél-Koreát képviselő Pohang Steelers, mely 1997 és 1998 után legutóbb 2009-ben ért a csúcsra.

Az utóbbi évek győztesek:
2016: Jeonbuk (dél-koreai)
2015: Guangzhou Evergrande (kínai)
2014: Sidney Wanderers (ausztrál)
2013: Guangzhou Evergrande (kínai)
2012: Ulsan Hyundai (dél-koreai)
2011: Al-Sadd (katari)
2010: Seongman FC (dél-koreai)