Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Tovább szárnyal a Schalke

A Bundesliga 12. fordulójában tovább húzta veretlenségi szériáját a Schalke, amely összességében simán verte a Kleinheisler Lászlót nélkülöző Darmstadtot.

Kép: Bundesliga

Kép: Bundesliga

Országos egyes – így lehetett tekinteni a Schalke-Darmstadt találkozóra a mérkőzés előtt. A gelsenkircheni királykékek az EL-ben és a bajnokságban is remek formát mutatnak Weinzierl mester irányításával; ezzel szemben a túloldalon zsinórban 5 vereség a mérleg, ha csak az idegenbeli találkozókat nézzük. A Schalke ráadásul nem hajtotta szét magát a Nice elleni sima, 2-0-ra megnyert találkozón sem az Európa-ligában, a Darmstadtnál pedig pótolni kellett Höhnt, akinek a hiánya komoly veszteség volt a vendégek védelmében. A stabilitás érdekében ezért nem is kapott szerepet a kezdőcsapatban Kleinheisler László, aki inkább a támadójáték támogatásában jártas.

Ahhoz képest, hogy mennyire egyértelmű favorit volt a Schalke, elég érdekesen indult a meccs: egy hazai szöglet után a Darmstadt vezethetett ellenakciót, ami főleg Sirigu parádés szólója miatt lehetett sikeres. A középpályás Fahrmann kapujához közeledve remek ütemben találta meg Hellert, aki be is talált az akció végén – 6 perc után vezetett a Darmstadt. Nem érdemtelenül. A vendég csapat kitűnő csapatmunkával, stabil védekezéssel és egy 4-2-3-1-es hadrenddel lepte meg a Schalkét, amely a középpályán elég sűrűn vesztett labdákat. A Darmstadt játékosai centire pontosan végrehajtották az edzői utasításokat és hallatlan fegyelemmel hajtották végig a teljes első félidőt.

A Schalke egy három belsővédős felállással próbált érvényesülni, de csak részsikerekig jutottak. Náluk volt többet a labda, de elég ingatag volt a középpályájuk, a támadások során pedig folyamatosan kiszorították őket a szélekre. Nagy szerencséjük viszont, hogy ellenfelük sem nyújtott épp hibátlan teljesítményt: ott is akadtak bizony labdavesztések és kisebb hibák, amiket pedig igyekeztek a királykékek a lehető legjobban kihasználni. Épp egy ilyen hátul megszerzett labdával iramodtak meg a 26. percben, a szépen kivitelezett kontra végén pedig a felfutó Kolasinac bólintott Esser kapujába. Előnyüket két perccel később meg is duplázhatták volna, de Choupo-Moting kihagyta a megítélt büntetőt – Esser ezzel a bravúrral versenyben tartotta csapatát.

A második félidőben aztán kissé visszább esett az iram. A Schalke megnyugtatta a játékot és kisajátította a labdát. Kellett nekik egy kis higgadtság, hogy rendesen fel tudják építeni az akcióikat. Sokáig álló háborúnak nézett ki ez az egész, hiszen a Darmstadt is magabiztosnak tűnt, aztán jött a 60. perc és az újabb gól. Choupo-Moting egy kihagyott tizenegyes után ezúttal megemberelte magát, legyőzte egy az egyben védőjét és a kapuba juttatta Meyer beadását. Ez azt is jelentette, hogy innentől kezdve már nem ért rá, az addigi fontolva haladó tempót folytatnia  vendég csapat. Támadni kellett.

Talán kissé meglepő, de Kleinheisler nem lett becserélve – pedig a kialakult helyzetet figyelembe véve adta volna magát, hogy pályára küldjék. A narancsmezesek csak nagy nehezen tudták átvenni a játék irányítását – nagyjából az utolsó 15 percben történt az a pályán, amit szerettek volna. Komoly ziccereket, lövéseket azonban ekkor sem sokszor sikerült összehozniuk. A hazaiak többnyire jól állták a sarat és nem adtak lehetőséget ellenfelüknek az egyenlítésre. Talán jól jött volna valaki a középpályán, aki képes nyomást gyakorolni a Schalkéra, de ahogy arról szó volt, Kleinheisler nem állt be. A nagy rohanásban aztán a Schalke végül le is tudta zárni a mérkőzést, méghozzá Schopf találatával. Az eredmény így 3-1, ami a gelsenkircheni csapatnak egy 8. helyet jelent a tabellán, a túloldalon pedig van miért izgulni: a Darmstadt közvetlenül a kiesőzónánál helyezkedik el, jelenleg a 15.

Schalke – Darmstadt 3-1
G.: Heller (6.), Kolasinac (26.), Choupo-Moting (60.), Schopf (90.)

Baranyai Balázs