Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kínába igazoló és játszó sztárok listája! – döbbenet…

Közel egy esztendeje még 2016 februárjában írtunk egy cikket, melynek a szemünk előtt alakul át a futballtérkép címet adtuk, s a mai modern labdarúgás globalizációját elemeztük USA és Kína összehasonlításával. Az ázsiai hódítás ekkor még kezdetleges volt, mostanra azonban már tudjuk, hogy nem egy időszaki fellángolásról beszélünk.  A kínai történéseket igen komolyan kell venni, most már nem lehet, csak úgy legyinteni, hiszen az árak elszabadultak, még az európai csúcspénzeket is magasan verik. Lassan nem létezik labdarúgó, akit ne környékeznének meg. A jelent látjuk és érezzük, hogy ami most zajlik az történelmi és abszolút nincsen helyén. Röviden összegzünk és megmutatjuk, kik azok a játékosok és szakemberek, akik az ázsiai eurómilliókat választották a szakma, a labdarúgás helyett. 

chinese

Röpke pár hét alatt Oscar (Chelsea), Witsel (Zenit), Obi Mikel (Chelsea) és Carlos Tevez is a Super League egy-egy csapatához szerződött. A legnagyobb nevek mellett a játékosáramlás pedig soha nem látott kereteket ölt, a pénz pedig mint a Jangce sodrása, úgy folyik ki a klubok kezéből. Horribilis összegeket adnak alsóbb kategóriás labdarúgókért. Láttunk az elmúlt héten 11 millió eurós vételárat egy dél-koreai labdarúgóért, aki az emírségekből érkezik. Egészen no name történet, ám megköttetett. Honfitársaink közül Guzmics Richárd is az ázsiai ország élvonalát választotta. Carlos Tevez a világ legjobban fizetett labdarúgójává vált, ám lehet, hogy ez sokáig nem lesz így. Friss hírek szerint Aubameyang játékjogáért például 150 millió eurót fizetne a Shanghai SIPG, mely világrekord lenne toronymagasan, a fizetéséről pedig nem is beszélve, mely annyi lenne, mint Messi és Ronaldo keresete összesen, tehát 41 millió euró. Magyar pénzre fordítva, napi 35 millió forint. Ez az egy mondat tökéletesen megérteti mindenkivel, miről is van szó, a történet pedig mennyire ésszerűtlen és a valóságtól elrugaszkodott. A rétest nem nyújtjuk tovább, Kínában úgy sem divat, jönnenek a száraz tények, nevesebb játékosok és szakemberek csapatonként, illetve a legérdekesebb pletykák.

Kiemelkedő labdarúgók a Super Leagueben jelenleg:
Guangzhou Evergrande: Alan, Paulinho, Goulart, Jackson Martínez. Vezetőedző: Luiz Felipe Scolari
Shanghai SIPG: Asamoah Gyan (kölcsönben Al Ahli), Elkeson, Hulk, Oscar. Vezetőedző: André Villas-Boas
Shandong Luneng: Diego Tardelli, Graziano Pelle, Papiss Cissé. Vezetőedző: Felix Magath
Shanghai Shenhua: Demba Ba, Fredy Guarin, Obafemi Martins, Carlos Tevez. Vezetőedző: Gustavo Poyet
Hebei China Fortune: Stéphane Mbia, Gervinho. Vezetőedző: Manuel Pellegrini
Tianjin Quanjian: Luís Fabiano, Axel Witsel. Vezetőedző: Fabio Cannavaro
Jiangsu Suning: Ramires, Alex Teixeira.
Beijing Guoan: Renato Augusto.
Guangzhou R&F: Eran Zahavi. Vezetőedző: Dragan Stojkovic
Tianjin Teda: John Obi Mikel . Vezetőedző: Jaime Pacheco
Chongqing Lifan:
Liaoning FC: Anthony Ujah.
Changchun Yatai:
Henan Jianye: 
Yanbian Funde:
Guizhou Hengfeng Zhicheng:

Pletykák:
Aubameyang
(Shanghai SIPG)
Adrián Ramos (Beijing Guoan, Chongqing Lifan)
Lukas Podolski (Guangzhou Evergrande, Beijing Guoan)
Pepe (Hebei China Fortune)
Wayne Rooney (Beijing Guoan)
Jordan Ayew (Shanghai SIPG)

Emellett Arda Turan játékjogáért is nagyon sokat megadnának egyes kínai klubok, Cristiano Ronaldo szerződtetéséről pedig nem is beszélve. Mindkét labdarúgó kosarat adott, s olyan ajánlatra mondott nevet, mely világrengető lett volna. Szerencsére az utóbbi napokban több labdarúgó is nemet mondott, ilyen például Kalinic a Fiorentina kiválósága.