Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

vb 2018: A letteknél jobbak vagyunk, simán győzött Magyarország – videóval!

A világbajnoki selejtezősorozat B-csoportjának 7. fordulójában Magyarország Lettországot fogadta a Groupama Arénában, a közel teltház előtt megrendezett mérkőzésen pedig végül is nem okozott csalódást Bernd Storck csapata.

70279_szalai_adam

Nagyon akartak bizonyítani a fiúk, ez már az első másodpercektől fogva érezhető volt. Teljesen beszorult saját térfelére a lett válogatott, amelyben egyébként elég sok fiatal, rutintalan játékkos is helyet kapott. Talán épp ezért voltak úgy megilletődve. A remek hangulat egyértelműen megzavarta őket és rengeteg helyezkedési hibát vétettek, amit a piros mezesek örömmel használtak ki. Főleg a jobbszélen élt nagyon a Storck-csapat: a kezdőként pályára lépő Varga Roland igyekezett kihasználni a gyenge őrizetet és a mezőny legaktívabb játékosa volt az első percekben. Rá ráadásul főszerep hárult már az 5. percben, amikor is ő ívelt középre egy szabadrúgást, amit a bent érkező Kádár továbbított fejjel a kapuba. A korai gól sok terhet levett a magyarok vállairól.

A folytatásban lelassult a játék. Az előny birtokában Dzsudzsákék nem szaporázták annyira, elvégre az idő nekünk dolgozott. A lettek úgy 10 perc elteltével próbálták kicsit feljebb tolni a védekezésüket, de a játékuk nem bírta el ezt a terhet, vissza kellett állniuk. Így csak idő kérdése volt, hogy mikor szegezi ismét kapuja elé ellenfelét a magyar csapat – ez úgy jó 20 perc után be is következett. Főleg a széleken próbálkoztunk, mivel az oldalvonalaknál nagyon bizonytalanok voltak a vendégek, így a középen dolgozó Nagy Ádámnak és Pátkai Máténak jóval kevesebb szerep jutott, mint amire számítani lehetett. Mindezek ellenére nagyjából működgetett a támadójáték, a 26. percben pedig ezt igazolandó jött is a második gól: egy szöglet után Szalai fejelt öt méterről a kapuba – talán ő is meglepődött, mennyire könnyű dolga volt az ismét hatalmasakat hibázó lett védőkkel szemben. Két helyzet, két gól, mind a kettő pontrúgásból – sokat elmond a látottakról.

Magabiztos volt a magyar csapat, megérdemelten vezettek, de azt túlzás lenne állítani, hogy pazarul ment a játék. Akadtak kisebb hibák, figyelmetlenségek, pontatlan passzok, amiket a mezőnyben rendszerint sikerült javítani, ám a folytatásban ezek sem maradtak büntetlenül. Szalait most sem igazán tudták helyzetbe hozni a társak, a kapu előtti építkezés pedig többnyire kimerült néhány középre ívelt labdában. Nagy Ádám finoman szólva nincs csúcsformában – ez sokat elárul arról, hogy miért jegelik őt most Bolognában. Persze ez most itt elég volt, hiszen Lettország nem fejtett ki túl nagy ellenállást, de csiszolni való azért még bőven akad ezen a produkción. Súlyos hibából csak egy volt az első félidőben, azt pedig Korhut Mihály vétette: a Beer-Sheva védője figyelmetlen volt és gyengén gurította haza a labdát, amire azonnal lecsapott Freimanis és szépített. Így a szünetre 2-1-es eredménnyel mehettek a csapatok.

Kép: MLSZ Facebook

Kép: MLSZ Facebook

A szünet után a kilátogató nézők egyből a szívükhöz kaphattak: Lettország szinte egyből 100%-os ziccerig jutott, ám szerencsére Gulácsi Péter kétszer is bravúrral védett. A vendégek valamelyest összekapták magukat, de szerencsére lehetőségekig nem sűrűn jutottak, inkább csak a mezőnyben tudták stabilizálni a helyzetüket, így a magyar támadók is jóval nehezebben boldogultak. Az amúgy sem magas színvonal tovább esett, a második félidő elég szenvedősre sikerült. Sokkal agresszívabbak voltak a fehér mezesek, mint korábban, a magyaroknak több időre volt szükségük, hogy rendesen át tudják venni az irányítást. Kicsit fárasztani kellett ezt a halat, hogy ki lehessen fogni, de az erőfeszítések megérték a fáradozást: ismét egy szabadrúgás, amit ezúttal az egyik lett játékos csúsztatott a saját kapujába. Ezzel az öngóllal végképp eldőlt a három pont sorsa.

A hajrában a negyedik gól megszerzésének szentelte utolsó erőtartalékait a magyar csapat, ám ez a törekvésük végül nem járt sikerrel. Dzsudzsák szokás szerint nagyot küzdött és közel járt a gólhoz, ám be kellett hogy érje két gólpasszal – ahogy a szintén nagy helyzetbe kerülő Lovrencsics sem talált be. Böde és Elek is jól állt be egyébként – előbbi a megsérülő Szalai helyére állt be, ő pedig súlyos veszteség lesz Portugália ellen. De hát az egy teljesen más kihívás lesz majd. Az első feladatot tehát kipipálhatjuk: 3-1-re nyert Magyarország, ami a játékosok és a szurkolók lelki világának is jót tett. Hátradőlni persze nem szabad, hiszen vasárnap az Európa-bajnok ellen folytatódik a program. Oda ez valószínűleg kevés lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=VjTl6qfmwZQ

https://www.youtube.com/watch?v=Ik4ESh-s_Oo

https://www.youtube.com/watch?v=5s1RJIhkw-U

https://www.youtube.com/watch?v=ddhGC87fCS8

Magyarország – Lettország 3-1
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest) Vezette: Aranovskiy (UKR)
Gólszerzők: Kádár (5.), Szalai (26.), Freimanis (40.), Solovjovs (68. – öngól)
Sárga lapok: Szalai, Nagy, Bese ill., Kolesovs, Freimanis, Solovjovs
Kiállítva:

Magyarország: Gulácsi – Korhut, Kádár, Guzmics, Bese – Pátkai, Nagy Ádám – Dzsudzsák, Stieber (Elek), Varga Roland (Lovrencsics) – Szalai (Böde). Vezetőedző: Storck.

Lettország: Vanins – Solovjovs, Maksimenko, Gorkss, Kolesovs, Freimanis – Kazacoks (Visnakovs), Vardanjans, Indrans – Sabala (Gutkovskis), Ikaunieks (Rakels). Vezetőedző: Starkovs.

A csoport többi mérkőzésén is győztek a favoritok.

Baranyai Balázs