Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spalletti és Montella, egy évtizedes barátság története

A ma esti Inter-Milan mérkőzésen két régi jó barát dirigálja majd a csapatokat a kispadokról, ismeretségük kezdete egészen 1991-ig nyúlik vissza…

iltirreno

Montella és Spalletti az Empoli szerelésében (forrás: iltirreno)

Természetesen Luciano Spallettiről és Vincenzo Montelláról van szó, akiket a köztük lévő 15 éves korkülönbség ellenére több évtizedes barátság köt össze.

Egy kis történelem: Spalletti játékosként 26 évesen került először profi csapathoz, az akkor a Giampiero Ventura által edzett Entellához, majd 1991-ben igazolt az Empoli gárdájához; Montella pedig 1986-ban még gyerekként került az Empoli akadémiájára. A nagy korkülönbség miatt játékosként mindössze két közös szezonjuk volt a toszkán kiscsapatban (az elsőben – ismét csak egy ismerős név – Francesco Guidolin irányítása alatt).

Az Empoli ekkor már évek óta a harmadosztályban szerepelt, azonban 1994-ben megcsapta a kiesés szele, és a vezetők a szezon közben sérülés miatt visszavonuló Spallettire bízták az együttes irányítását. A szezon végén a csapat így is osztályozóra kényszerült az Alessandria gárdája ellen. Az 1-0-s hazai győzelem, majd az idegenben elért 0-0 végül a bentmaradásukat jelentette. A két összecsapás legjobbja a megelőző két évet sérülés miatt szinte teljesen kihagyó Vincenzo Montella volt, aki gólt ugyan nem szerzett, de mindkét mérkőzésen rettegésben tartotta az ellenfél védelmét, és a bentmaradást ünnepelve mutatta be később védjegyévé vált „repülős” gólörömét.

Útjaik 2005-ben keresztezték egymást újra, amikor is Spalletti a Roma kispadját foglalta el. Montella ekkor folyamatos sérülései miatt már csak kiegészítő embernek számított a farkasoknál, majd másfél szezon után távozott is.

Azóta természetesen mérkőztek már egymással más-más csapatok kispadján, azonban ez az első alkalom, hogy városi derbin találkoznak. A mérkőzés tétje a presztizs mellett is hatalmas, hiszen egyre gyakrabban hallani Montella menesztésével kapcsolatos hangokat, és a sors fura fintora lenne, ha esetleg a régi barát ellen elért rossz eredmény ingatná meg végleg a Milan kispadját.

(zp)