Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: sokba kerülhet a svájci gólöröm

Fegyelmi eljárást kezdeményezett a FIFA a két svájci gólszerző ellen, de Mladen Krstajic sem lehet nyugodt.

 

Mint beszámoltunk róla, Svájc 2-1-re legyőzte Szerbiát az E. csoport rangadóján, ám nem elsősorban a fordításról marad emlékezetes az összecsapás, hanem Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröméről, valamint az elmaradt szerb tizenegyesről beszélnek még sokáig. A két gólszerző egyaránt sast formázó kéztartással ünnepelt a szerb szurkolók előtt, ami miatt a figyelem középpontjába kerültek. Ugyanakkor a játékosok megpróbálták elütni magas érzelmi töltettel magyarázva a gesztust. „A kétfejű sas nem az ellenfelet provokáló gesztus volt. Nekem k.rvára mindegy, ki az ellenfél, ez azoknak az embereknek szólt, akik mindig támogattak, és sosem hagytak el. Nem tudatos reakció volt, hanem spontán érzelmi reakció, ezzel akartam üdvözölni az embereket a szüleim földjén. Ezt a győzelmet a családomnak ajánlom, akik mindig mellettem voltak” – fogalmazott Xhaka, míg Shaqiri úgy látta, nagy érzelmi töltetet adott a fordítás. Illetve semmilyen politikai célzás nem volt a mozdulatban. Érdekesség, hogy 201-ben éppen a svájciak játékostanácsa tiltotta meg, hogy így ünnepeljenek. Shaqiri ráadásul tagja volt akkor ennek a szűk körnek. „A klubjában mindenki úgy ünnepel, ahogy akar, de itt a nemzeti csapatban vagyunk. Itt nem történhet meg, hogy valaki ezzel a gesztussal ünnepel” – mondta még négy éve a második svájci gólt szerző Stoke City középpályás.

A helyi sajtó sem volt elragadtatva, mint ahogy Vladimir Petkovic sem, viszont Lichsteiner megvédte társait. „Shaqiri és Xhaka gólöröméről csak annyit tudok mondani, hogy nem lenne szabad a sportot és politikát keverni, mindig tisztelni kell az ellenfelet és fairnek maradni. Csodálatos hangulatban csodálatos élmény volt ez a mérkőzés, erről kellene szóljon a futball – reagált az esetre a svájciak kapitánya. Lichtsteiner szerint a mérkőzés alatt sok provokáció érte a csapatot, így aztán megérti társait. – Szuper srácok, kiváló játékosok. Sok emberrel beszéltem, mindkettejük édesapjával is, akik elmagyarázták, min mentek keresztül. Rettentő nyomás volt rajtuk, és számomra rendben van, hogy kirobbant belőlük ez a gólöröm. Nem hiszem, hogy Svájcnak ezzel problémája lenne. Mindenki tisztában van azzal, hogy kettős állampolgárok. A kultúrájuk része, ahogy ünnepeltek. Minket, svájciakat rengeteget provokáltak a mérkőzés előtt, és nekik, az ő hátterükkel ez különösen nehéz lehetett.”

A FIFA ennek hatására fegyelmi eljárást kezdeményezett a két érintett ellen, ami akár kétmeccses eltiltást is hozhat, ez viszont nem lenne kellemes a svájciaknak, lévén két legjobbjukról van szó.

De a szerbek sem ússzák meg, akik szurkolóik miatt kénytelenek bűnhödni, míg Mladen Krstajic a találkozó utáni nyilatkozata miatt kerülhet bajba. A szerb kapitány kritizálta a játékvezetőt, mondván elfelejtett befújni egy egyértelmű tizenegyest Aleksandar Mitrovic lerántásért, s még a videóbíró sem segített. A nyilatkozat keményre sikerült, mivel Krstajic a hágai Nemzetközi Törvényszék elé idézné Felix Brych játékvezetőt.