Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ezt érheti el a Schalke a bunkerfocival! – Bundesliga-felvezető

Hosszú várakozással töltött hónapok után pénteken végre ismét útjára indul a labda a német élvonalbeli labdarúgó bajnokságban, azaz a Bundesligában. Hogy ez a néhány nap még gyorsabban elrepüljön, összegyűjtöttük a germán pontvadászat csapataival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, melyek egy minisorozat keretein belül kedden, szerdán és csütörtökön 11, illetve 17 órakor kerülnek közzétételre.

Klub: FC Schalke 04
Vezetőedző: Domenico Tedesco (32)
Stílus: védekező
Kulcsjátékos: Naldo (35), Caligiuri (30)
Potenciális meglepetésember: Weston McKennie (19), Hamza Mendyl (20)
Várható célkitűzés: dobogó

Julian Nagelsmann áttörései mellett gyakran megfeledkezünk a nála nem egészen két évvel idősebb Domenico Tedescóról, aki egyébként éppen hoffenheimi kollégáját megelőzve lett osztályelső a német edzőképzésen. A Schalke-tréner Bundesligára gyakorolt hatása pedig legalább olyan jelentős, mint Nagelsmanné, ám az ő töréstesztje csak most következik: második szezonját kezdi meg Gelsenkirchenben, amely köztudottan az edzői pályák vízválasztója szokott lenni. Az ilyenkor megszokott nehézségeken felül Tedesco mester munkáját további tényezők is nehezítik: kulcsjátékosok távoztak a nyáron, a BL-nek köszönhetően kettős terhelés nehezedik majd a csapatra, nem sikerült a kiöregedőfélben lévő játékosok alternatíváját megtalálni a piacon. Mindezek tudatában a bajnoki cím továbbra is egy kicsit nagy falatnak tűnhet a Schalkénak, ám ha a csapat közel tökéletes felkészüléséből, és eredményközpontú játékstílusából indulunk ki, nem gondolnám, hogy a nemzetközi szereplés idén veszélybe kerülhet.

A szezon kérdése: Utoléri a második idények átka Domenico Tedescót?

Klub: VfB Stuttgart
Vezetőedző: Tayfun Korkut (44)
Stílus: védekező
Kulcsjátékos: Benjamin Pavard (22), Mario Gómez (33)
Potenciális meglepetésember: Santiago Ascacibar (21), Pablo Maffeo (21)
Várható célkitűzés: középmezőny

A korábbi ötszörös bajnokcsapat nem az utóbbi években élte fénykorát. A Svábok megjárták a másodosztályt is, tavaly pedig csak parádés hajrájuknak köszönhették a bennmaradást. A csapat vergődése ellenére azonban a klub vezetősége komoly háttérmunkát végzett, melynek – valamint a Németország legjobb játékosmegfigyelőjének tartott Michael Reschke közbenjárásárának – eredményeképp olyan futballisták alkotják ma a keretet, mint a vb-felfedezett Pavard, a szintén világbajnok Badstuber és Zieler, az ex-dortmundi Castro, az ex-citys Maffeo, valamint az ex-bajor Gómez. Ilyen nevek mellett természetesen nem tűnik egetrengető elvárásnak a középmezőny, de sokan úgy vélik, a tavaly valósággal berobbanó Tayfun Korkut akár az Európa-liga szereplést is kivívhatja a Stuttgarttal.

A szezon kérdése: Képes lesz meglepetést okozni a Stuttgart, mint a Bundesliga legpotensebb kiscsapata?

Klub: Freiburg
Vezetőedző: Christian Streich (53)
Stílus: védekező
Kulcsjátékos: Nils Petersen (29)
Potenciális meglepetésember: Philipp Lienhart (22)
Várható célkitűzés: bennmaradás

Talán nem sokan tudják, hogy az Ancelotti bukását követően ideiglenesen visszatérő Jupp Heynckes a Freiburg edzője, Christian Streich kinevezését javasolta a Bayern München elöljáróinak. Ami igaz, az igaz, a rutinos szakember a szakma egyik legkomolyabb honi tekintélyének számít. Ma már valósággal elképzelhetetlen nyolcadik szezonját kezdi meg a Bundesliga-törpe élén, melynek másodosztályból történő feljutását, illetve élvonalban maradását is kivívta már több ízben is. A Freiburgról tudni érdemes, hogy anyagi lehetőségei olyannyira korlátozottak, hogy gyakorlatilag már egy néhány millió eurós ajánlatot sem tudnak visszautasítani legjobbjaikért, így évről évre komoly átalakuláson esnek át. Ennek ellenére élnek és virulnak, és ikonikus edzőjük mellett Nils Petersen személyében az utóbbi évek leghatékonyabb Bundesliga-csatára is növeli az újabb csodával határos bennmaradásuk esélyét.

A szezon kérdése: Streich ezúttal is megcsinálja a lehetetlent, és benntartja koldusszegény csapatát?

Elérkezett Dárdaiék éve?! – Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt

Ezért veheti kezdetét Szalai másodvirágzása! – 1899 Hoffenheim, Wolfsburg, Werder Bremen

Gulácsi egyszerre két csapatban? – RB Leipzig, Bayer Leverkusen, FSV Mainz

Ezt érheti el a Schalke a bunkerfocival! – FC Schalke 04, VfB Stuttgart, Freiburg

Megvan Aubameyang méltó örököse! – Borussia Dortmund, Fortuna Düsseldorf, Augsburg

Új sikerKovac a Bayernnél? – Bundesliga-felvezető