Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Nem került szintjének megfelelő bajnokságba”

Marco Rossi szövetségi kapitány volt a DigiSport Reggeli start című műsorának vendége. Az olasz mester több témát is érintett, például Dzsudzsák Balázs helyzetét, és az új magyar hátvéd Willi Orbánét is.

Egyelőre Dzsudzsák nem válogatott (rangado.hu)

Dzsudzsák Balázs továbbra se szerepel a kapitány keretében, igaz majdnem négy hónapot kihagyott, most két meccsen már szerepelt az emírségbeli csapatában. Ebben óriási szerepe volt az edzéshiány, de ha újra sokat játszik, nyitva van előtte a kapu.

“Folyamatosságról beszéltem az edzésben, a játékban. A fizikai felkészítésre egyszerűen nincs időnk. Tudom, hogy Balázs nagyszerű játékos. Tudom, hogy fontos számára a válogatott.Igyekezett az ügynökén keresztül olyan bajnokságot találni Európában, ahol a technikai színvonal, és a biztosított játékidő közelebb áll az ő szintjéhez, végül ez nem sikerült neki.”

Willi Orban ellenben először került be a keretbe. Egy Bundesliga játékosról beszélünk, aki meghatározó focista klubjánál. Ennek ellenére nincs bérelt helye a kezdőcsapatban, először az edzéseken kell majd bizonyítania.

Sosem probléma az, ha sok jó játékosa van az embernek, inkább az a baj, ha nincsenek. Orban a Bundesligában játszik, mindössze 25 éves, és már csapatkapitány az élcsapatok egyikében. Figyeltem őt, nyomon követtem. Pluszt adhat nekünk, de az edzésen meg kell bizonyosodnunk róla, hogy valóban így van-e.

További külföldön született magyar felmenőkkel rendelkező játékosok is lehetnek majd a keretben, de először a focistának kell eldöntenie, hogy tud- e magyar színekért küzdeni. Ilyen lehet majd egyszer Dárdai Palkó is, aki egyelőre a német utánpótlás válogatottakban szerepel.

– Amikor kineveztek szövetségi kapitánynak, az MLSZ hívta fel rá a figyelmemet, hogy Orbant behívhatnánk a válogatottba. Megmondom őszintén, nem tudtam korábban erről a lehetőségről, nem ismertem még akkor játékosként sem annyira, mert a szlovák bajnoksággal voltam elfoglalva. Az MLSZ nagyon odafigyel, hogy szakemberei segítségével megfigyelje a legmagasabb szint azon játékosait, akiknél megvannak az előfeltételei, hogy a magyar válogatottban játsszanak. Minél jobb játékosaink vannak, annál erősebb a válogatott, mert a csapat erőssége a játékosok minőségében rejlik. Viszont én nem erőltethetek senkit, hogy Magyarországért játsszon, ha ezt nem érzi magáénak. Én személy szerint képtelenségnek tartom, hogy egy külföldi edző motiváltabb legyen, mint egy magyar játékos. Olyan embereket szeretnék hívni, aki magáénak érzi a nemzethez tartozást, és fogai közé szorított késsel meg akarja védeni a nemzeti színeket. Ez olyan döntés, amit nem lehet kiprovokálni.