UEFA: döntöttek a PSG-Basaksehir BL-mérkőzés játékvezetőinek ügyében
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntést hozott a PSG-Basaksehir Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen a negyedik játékvezetőtől elhangzott rasszista megnyilvánulás ügyében.
The @UEFA has cleared Romanian referee Sebastian Coltescu, who was accusations of racism, after concluding that the term ‘negru’ in Romania translates as ‘black’ in English as opposed of ‘negro’ – and has no negative connotations.
Background: https://t.co/gyUvI8suyY
— Balkan Insight (@BalkanInsight) February 11, 2021
Az UEFA döntése alapján Sebastian Coltescu negyedik játékvezető megnyilvánulása nem tekinthető rasszistának, és ezért nincs szükség fegyelmi intézkedésekre a találkozó román játékvezetőivel szemben.
Mint ismeretes, a december 8-i PSG-Basaksehir BL-csoportmérkőzésen Coltescu, valamint Octavian Sovre asszistens is románul az „ala negru” (magyarul „az a fekete”) kifejezéssel azonosította Ovidiu Hategan számára a Basaksehir kameruni másodedzőjét, Pierre Webót. A török és a francia csapat játékosai a szó hallatán olyannyira felháborodtak, hogy együttesen levonultak a pályáról és nem folytatták a mérkőzést.
Az eset nagy port kavart egész Európában, de az UEFA nem tartja rasszistának a megnyilvánulást. Ezt azzal magyarázza, hogy jelen eseten a szó jelentésének nyelvészeti, jelentéstani természetét kell vizsgálni, amelyben a „negru” (fekete) szót nem pejoratív és negatív melléknévként írják le. Emellett azt is megemlítik a jelentésben, hogy a „fekete” szót széles körben használják a rasszizmus ellen küzdő szervezetek és követőik, így használata nem lehet diszkriminatív.