Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLSZ: “Teret a tehetségnek!”

A magyar labdarúgó-szövetség a pénteki napon közgyűlést tartott, melyen a következő évek legfontosabb célkitűzéseit, irányelveit határozták meg…

Az MLSZ pénteki közgyűlésén elhangzott, hogy az elkövetkezendő évek legfontosabb eleme az utánpótlás-nevelés lesz, és erre próbálják ösztönözni a magyar csapatokat.

Csányi Sándor elnök távollétében az MLSZ alelnöke, Berzi Sándor nyitotta meg a közgyűlést, melyet Vági Márton főtitkár vezetett.

A főtitkár elmondta, hogy a 2022-es évben ugyanakkora lesz a TAO-támogatás keretösszege, mint a 2021-es esztendőben volt. Az utánpótlás-nevelés fokozott figyelmet kap a következő hároméves tervben:

A fiatal labdarúgókat 15 éves koruktól figyelje a felnőttcsapat. Joggal várható el az NB I-es kluboktól, hogy legalább egy fiatalt versenyeztessenek. Elvárás, hogy az NB I-ben egy U21-es játékosnak a játékidő felében játszania kell, ez nem kötelező, de erre erős pénzügyi ösztönzés lesz. Az NB II-ben kötelező lesz játszatni egy fő U20-as labdarúgót, míg az NB III-ban egy U19-es játékost.

Nem pozitívum, hogy nő a légiósok száma az NB I-ben, de el kell ismerni, a külföldi labdarúgók minősége emelkedik az élvonalban. Negatívum, hogy régiós összehasonlításban az NB I-ben kapják a legkevesebb lehetőséget az U21-es játékosok. A statisztikák szerint a hasonló bajnoki rendszerű országokban több időt töltenek a 21 éven aluliak a pályán, mint nálunk. Az elmúlt 12 év kiemelt támogatásának köszönhetően joggal várható el, hogy az NB I-es klubok legalább 20-22 mérkőzésen szerepeltessenek U21-es játékosokat.

Továbbá a válogatott mérkőzések kapcsán döntött az elnökség, ki kell dolgozni a szigorúbb szurkolói fogadásnak a feltételeit, a vénaszkenner is szóba jöhet megoldásként.

“Az MLSZ-t Csányi Sándor elnöksége alatt stabilitás és folytonosság jellemzi. A magyar labdarúgás az elmúlt tizenkét évben rengeteg területen fejlődött, és mutatott példát más tagszövetségeknek is, az UEFA maximálisan elismeri az MLSZ kiemelkedő eredményeit” – tette hozzá Jozef Kliment, a szlovák labdarúgó-szövetség főtitkára.