Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA szerint összesen hárman haltak meg a katari építkezések alatt

Miután a kevesebb mint egy hónap múlva sorra kerülő katari világbajnokság kapcsán a rendező országot egyre több támadás éri, a nemzetközi szövetség bejelentést tett…

(Photo by Mohammed Dabbous/Anadolu Agency via Getty Images)

A FIFA egy hivatalos közlésben elismerte, hogy három ember hunyt el a Katarban zajló stadionépítések alatt.

A Guardian tanulmánya szerint a Katarban embertelen körülmények közt zajló stadionépítési munkálatok során több mint 6500 pakisztáni, indiai, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás veszítette életét az elmúlt tíz év alatt. A tényleges adat pedig bizonyára még ennél is magasabb lehet, mivel a szintén nagy számban érkező fülöp-szigeteki és kenyai vendégmunkások adataihoz nem férünk hozzá.

Az évek során számos emberi jogi szervezet emelte fel a hangját a Katarban dolgozó vendégmunkások kizsákmányolása ellen, mivel az embertelen körülmények és a munkavédelmi előírások be nem tartása mellett a katari rendszer lehetőséget teremt arra, hogy sok munkáltató a dolgozói útlevelét magánál tartsa, és ezzel zsarolhassa őket.

Katar azonban közölte, reformokat hajtottak végre, a haláleseteknek különféle okai voltak, mennyiségük pedig nem volt aránytalan az ott dolgozó vendégmunkások számához viszonyítva.

A Human Rights Watch jelentése szerint Katar egész területén kirívóan durván sértik meg a munkások jogait: visszatartják a bérüket, nem fizetnek utánuk biztosítást, feketén dolgoztatják őket, többletmunkára kötelezik a külföldieket, és lehetetlen munkakörülmények között végeztetik velük a feladataikat. Katar hozzávetőlegesen 2 millió külföldi munkást foglalkoztat, az országon belüli fizikai dolgozók 95 százaléka külföldi állampolgár.

Jogvédő csoportok szerint a német szövetség (DFB) támogatásával kárpótlási jogalap létrehozását követelték. Bernd Neuendorf, a DFB elnöke a hónap végén ennek kapcsán Nancy Faeser német bel- és közösségügyi miniszterrel együtt Katarba utazik, a téma a vb-építkezések körüli vitatott emberi jogi kérdések lesznek.

Az idei labarúgó-vb-re november 20. és december 18. között kerül sor Katarban.