Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: megfenyegették a dán tévést a helyi biztonságiak Katarban – videóval

A világbajnokság még el sem kezdődött, a dán televízió munkatársát máris egy kellemetlen incidens érte a helyszínen…

(Photo by Mikolaj Barbanell/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A dán TV2 csatorna munkatársa, Rasmus Tantholdt éppen élő adásban tudósított a világbajnokság helyszínéről, amikor az utcán forgató riportert két biztonsági ember megfenyegetett, hogy ha nem hagyja abba, összetörik a kameráját.

A dánról angolra váltó riporter érdeklődött, hogy hol értelmezte félre a katari forgatási szabályokat: “Az egész világot meghívtad ide. Miért nem tudunk forgatni? Ez egy nyilvános hely” – mondta a biztonságiaknak a riporter. Hiába mutatta be az akkreditációját és az engedélyüket, a helyi erők csak nem akarták ezt engedni.

A riporter később elmesélte, hogy a katari legfelsőbb bíróság sietve bocsánatot kért tőle, de ezel együtt rendkívül nyugtalanítónak tartja a katari általános helyzetet:

“Ez a szituáció sok minden elárul Katarról. Megtámadhatnak, megfenyegethetnek, ha szabad médiaként tudósítasz. Ez nem egy szabad és demokratikus ország. Mindezt alapján mondom, hogy már 110 országban jártam és dolgoztam.”

Nem ez volt az első hasonló eset Katarban, és tekintve, hogy a torna még el sem kezdődött, bizonyára az utolsó sem.

A közelmúltban Grant Wahl amerikai újságíró is összekülönbözött a biztonsági személyzettel, akik azt mondták, hogy törölje le a médiaközpontban készített fényképét. Wahl később a Twitter-fiókjában ezt írta: “Ma lefényképeztem a katari világbajnokság szlogenjét a médiaközpont falán – és odajött egy biztonsági őr, és azt követelte, hogy töröljem le a telefonomról. Így fog működni ez a világbajnokság?”