Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: sztárok, akiknek ez lehet az utolsó világbajnoksága

Már csak néhány nap és kezdetét veszi a 22. labdarúgó-világbajnokság melyet Katarban rendeznek meg. Több olyan játékos is szerepelni fog a tornán, akinek biztosan vagy nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó vb-je, korunk két legnagyobb focistája, Lionel Messinek és Cristiano Ronaldo is ide tartozik. Ám nem csak őket érinti ez a cikk, mivel rajtuk kívül is rengeteg futballista jár már pályafutása vége felé.

Ez lesz az utolsó világbajnoksága Messinek és Ronaldónak? (Photo by GettyImages)

1. Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo már a 2018-as összeállításunkban is szerepelt, ám a portugálok csapatkapitánya 2022-ben is ott lesz a világbajnokságon, hiába töltötte már be a 37. életévét is. Jelenleg bár nincs a legjobb formában, és klubjánál, a Manchester Unitednál is botrányokba keveredett, az vitathatatlan, hogy mennyire fontos számára hazája válogatottja. Ez szinte már biztos, hogy az utolsó tornája lesz Ronaldónak, de azért még várjuk meg a 2026-ot…

2. Lionel Messi

Cristiano Ronaldo nagy riválisa, Lionel Messi is már 35 éves, így szinte biztos, hogy ez lesz az utolsó tornája. Portugáliával ellentétben Argentína azonban nagy favorit a tornán, a PSG támadójának pedig tökéletes búcsú lenne a válogatottól, ha az utolsó világbajnokságán emelhetné magasba a vb-trófeát. Messi ráadásul nagyon jó formában várja a világbajnokságot, így semmi akadálya annak, hogy a győzelemig vezesse Argentínát.

A 2018-ban ezüstérmet szerző horvát Luka Modric is utolsó vb-jére készülhet.
(Photo by Goran Stanzl/Pixsell/MB Media/Getty Images)

3. Luka Modric

A Real Madrid középpályását, Luka Modricot az előző, 2018-as világbajnokság legjobb játékosának választották, bár ennek kevésbé örült, hiszen válogatottjával, a horvátokkal kikaptak a franciáktól a döntőben. A már 37 éves Modric azonban ismét megcélozza a vb-trófeát, különösen azért, mert minden bizonnyal ez lesz az utolsó világeseménye.

4. Karim Benzema

Karim Benzema sokáig nem volt tagja a francia válogatottnak zsarolási botrányának köszönhetően, azonban a legutóbbi Európa-bajnokságon már ott volt, és remek teljesítményt is nyújtott. A friss aranylabdás most a világbajnokságon is bemutatkozhat, és célja az a vb-trófea, amit társai 2018-ban már felemelhettek. Bár Benzema élete formájában játszott az elmúlt hónapokban, már 34 éves, így kicsi az esélye, hogy 2026-ban is ott lesz a vb-n, így most kell mindent beleadnia, hogy ő is világbajnokság nevezhesse magát.

5. Luis Suarez

Elég valószínű, hogy ez az utolsó világbajnoksága Luis Suareznek is. Az uruguayi támadó szerződése nyáron járt le az Atlético Madridnál, és azóta az uruguayi első osztályban, a Nacional csapatában szerepel. A 35 éves korábbi barcelonai csatár már túl van a legjobb formáján, így szinte biztos, hogy már ezen a tornán sem lesz kezdő csapatában, így 2026-ban szinte biztos, hogy nem lesz már ott a világbajnokságon.

6. Manuel Neuer

A Bayern München és a német válogatott kapusa, Manuel Neuer is már a 36. életévét tapossa. Nagy az esélye annak, hogy a hálóőrnek ez lesz az utolsó vb-je, azonban azt mindenképp meg kell említeni, hogy sok kapus 40 év felett is vállalja még a válogatottságot. 2014-ben már egyszer a magasba emelhette a vb-trófeát, és szinte biztos, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy ez újra megtörténhessen, különösen, hogy ha tudja, ez lesz az utolsó tornája.

7. Thomas Müller

Neuer csapattársa, Thomas Müller is régi motoros, hogy ha a német nemzeti csapatról van szó, igaz ő még csak 33 éves, így még van esély rá, hogy ott legyen a következő világbajnokságon is, de a német válogatott generációváltása miatt kicsi az esélye, hogy 2026-ban is tagja legyen a vb-keretnek.

8. Thiago Silva

A brazil válogatott kapitánya, Thiago Silva többször is kikerült a keretből, viszont a világeseményeken rendre ott van. A Chelsea futballistájának ez lesz a negyedik világbajnoksága, ám a brazil keret kihirdetéséig nem is volt biztos, hogy ott lesz Katarban, viszont az elég valószínű, hogy a jelenleg 37 éves védő nem fog részt venni a következő vb-n.

9. Diego Godín

Bár nem sokan várták, a rutinos Diego Godín mégis ott lesz Uruguay keretében a katari világbajnokságon. A most 36 éves védő idén télen hagyta el Európát, jelenleg pedig az argentin AC Velez csapatában futballozik. Tapasztalatára azonban minden bizonnyal nagy szüksége van az uruguayi válogatottnak, de szinte biztos, hogy nem lesz már tagja a kezdőnek, ahogy az is, hogy ez lesz az utolsó világbajnoksága.

A portugál válogatott védője, Pepe már 39 éves, de még mindig alapembernek számít.
(Photo by Marcio Machado/Eurasia Sport Images/Getty Images)

10. Pepe

Bár sokan gondolták úgy, hogy a portugálok védőjének, Pepének a 2018-as lesz az utolsó világbajnoksága, a már 39 éves játékos most is alapembernek számít a portugál válogatottban, ahogy klubcsapatában, az FC Portóban is, és még mindig remek formában futballozik. Ha Pepén múlna, akkor simán ott lenne a 2026-os tornán is, de kicsi a valószínűsége, hogy négy év múlva is még a keret tagja lesz.

11. Olivier Giroud

Van akit meglepett, valaki viszont biztos volt benne, hogy Olivier Giroud a francia keret tagja lett a 2022-es világbajnokságon. Az AC Milanban támadójának már az előző vb-n is bizalmat szavazott Didier Deschamps szövetségi kapitány, és idén sem volt ez másképp, különösen, hogy remek formában van a francia csatár. Giroud azonban már 36 éves, így szinte biztos, hogy négy múlva már nem fog meghívót kapni a tornára.

12. Dani Alves

Már az is kész csodának számít, hogy Dani Alves helyet kapott a brazil válogatott vb-keretében. A most 39 éves védő néhány hónapra visszatért a Barcelonába, ám nyáron már a mexikói UNAM Pumas csapatába igazolt. Tapasztalatára mindenképp szükség van a válogatottban, az pedig majd kiderül, hogy mennyit tud majd hozzátenni a csapat játékához. Egy viszont már biztos, hogy ez lesz Dani Alves utolsó világbajnoksága.

13. Edinson Cavani

Egy újabb uruguayi támadónak is ez lehet az utolsó vb-je. Edinson Cavani szerződése lejártával elhagyta a Manchester Unitedet, majd a Valenciába szerződött, hogy legyen játéklehetősége felkészülni a mostani tornára. A munka beérett, Cavani bekerült a vb-keretbe, ám minden bizonnyal utoljára, mivel már 35 éves.

A következő vb-re is viszik majd magukkal Robert Lewandowskit a lengyelek?
(Photo by Mateusz Slodkowski/DeFodi Images via Getty Images)

14. Robert Lewandowski

Bár még mindig remek formában futballozik, minden bizonnyal utoljára számíthat világbajnokságon Robert Lewandowskira a lengyel válogatott. A nyáron a Barcelonába igazoló csatár Lengyelország legjobb játékosa, de már 34 éves, így kicsi az esélye annak, hogy négy év múlva is a keret tagja legyen, bár a lengyelek akár ismét behívhatják egy esetleges kijutás esetén.

15. Ángel Di María

A jelenleg a Juventusban futballozó Ángel Di María alapember az argentin válogatottban, azonban már 34 éves, így nem sok esélye van annak, hogy négy év múlva is meghívót kapjon a nemzeti csapatba. Messihez hasonlóan éppen ezért ő is mindent meg fog tenni azért, hogy utolsó tornáján magasba emelje a vb-trófeát.

+1 Neymar

Alapvetően a brazilok szélsőjét, Neymart nem sorolnák ide, lévén eddig csak 33 éven felüli játékosokat listáztunk, míg a PSG támadója még 30 éves, így igazából semmi akadálya nem lenne, hogy ott legyen a 2026-os vb-n. Neymar azonban egy évvel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, hogy ő már döntött a válogatottságát illetően, és ez lesz az utolsó világbajnoksága. A játékos elszántnak tűnt, de azért még várjuk ki a végét, négy év hosszú idő, és még párszor meggondolhatja magát.


KÖVESD A VILÁGBAJNOKSÁGOT A FOCICLUBON!

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes.  Vb-visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a torna kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük, nem maradsz le semmi fontosról.

KERETEK ÉS MENEDTREND:

VB 2022: 32 válogatott, 832 játékos – Íme az összes keret!
VB 2022: Íme a teljes menetrend! – Meccsnaptár

 

LEGEK, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK:

Eddigi győztesek, legek- és érdekességek
Az eddigi tornák aranylabdásai
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Az eddigi tornák legjobb kapusai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó világbajnoksága
Lemaradó játékosok álomcsapata
Rendező ország bemutatása

 

STADIONMUSTRA:

Helyszínek: Loszaíl, al-Hor és Doha – I. rész
Helyszínek: al-Rajján és al-Vakra – II. rész

 

VB-VISSZATEKINTŐ:

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 21 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben!

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014 |2018