Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: válogatottak, melyeknek csak vesztes döntője van

A világbajnokságok történetében csupán 13 válogatott játszott döntőt, ezek közül pedig 5 válogatott sosem nyert vb-t. Cikkünkben górcső alá vesszük a döntőbeli vesztes válogatottakat, főként, hogyan bukták el a végső mérkőzéseiket.

A holland válogatott harmadik világbajnoki döntőjét veszítette el 2010-ben Spanyolország ellen.
(Photo by Mike Hewitt – FIFA/FIFA via Getty Images)

Öt ország válogatottja nem nyert világbajnokságot abból a 13 nemzeti csapatból, amelyek legalább egyszer döntőztek. Svédország csak egyszer döntőzött a végső győzelmet sosem arató finalisták közül, míg Magyarországnak két elvesztett döntője is van, ahogy Csehszlovákiának is. A legtöbb elvesztett vb-finálét, szám szerint hármat, Hollandia tudhat a magáénak.

Most bemutatjuk azokat a válogatottakat, amelyek csak vesztes döntővel rendelkeznek a világbajnokságok történetében.

Horvátország: 1 elvesztett döntő

A legutóbbi, 2018-as világbajnokságon hatalmas meglepetésre Horvátország volt Franciaország ellenfele a döntőben. A horvát válogatott remekelt az egész tornán, olyan csapatokat győzött le, mint Argentína vagy Anglia a fináléig vezető úton, ahol sokan esélytelennek tartották őket. Végül egész szépen helytálltak, igaz, a mérkőzés Mandzukic öngóljával indult a 18. percben, de Perisic tíz perc múlva egyenlíteni tudott. Aztán még az első félidőben jött egy francia tizenegyes, amit Griezmann értékesített. A második játékrész elején Pogba és Mbappé is betalált, és a horvátoknak már csak egy szépítésre futotta Mandzukic révén a 69. percben. A horvátoknak ez volt az első vb-döntője, az eddigi legjobb szereplésük egy harmadik hely volt 1998-ban.

2018-as világbajnoki döntő
Franciaország – Horvátország 4-2 (2-1)
Gólszerzők: Mandzukic (18. – öngól), Griezmann (38. – büntetőből), Pogba (59.), Mbappé (65.)  ill. Perisic (28.), Mandzukic (69.)

Svédország: 1 elvesztett döntő

Az 1958-as világeseményen nagy meglepetésre döntőbe jutottak a házigazda svédek, ám elbukták azt Brazília ellen, és azóta sem értek el ilyen messzire a világbajnokságokon. Igencsak gólgazdag volt a finálé, ugyanis a dél-amerikaiak 5-2-re győztek. A svédek korai vezetést szereztek Solnában, de a brazilok még a szünet előtt egyenlítettek és fordítottak is, majd a második félidőben esélyt sem adtak a rendező ország válogatottjának. Pelé, aki ekkor 17 éves volt, ezen a vb-n debütált, és a fináléban duplázott, Brazília pedig ekkor nyerte első világbajnoki címét.

1958-as világbajnoki döntő
Svédország – Brazília 2-5 (1-2)
Gólszerzők: Liedholm (4.), Simonsson (80.), ill. Vavá (9., 32.), Pelé (55., 90.), Zagallo (68.)

Magyarország: 2 elvesztett döntő

Magyarországot válogatottja a második, 1938-as Franciaországban rendezett eseményen jutott először fináléba, de el is bukta azt az olaszokkal szemben 4-2-re. A párizsi fináléban a 6. percben Olaszország szerzett vezetést, majd a magyar csapat a 8. percben egyenlített Titkos révén, azonban még az első félidőben újabb két gólt lőttek az olaszok. Sárosi 70. percben szerzett találata viszont csak a szépítésre volt elég, ráadásul a végén még egyszer betalált az olasz válogatott.

1938-as világbajnoki döntő:
Magyarország – Olaszország 2-4 (1-3)
Gólszerzők: Titkos (8.), Sárosi (70.), ill. Colaussi (6., 35.), Piola (16., 82.)

A magyar válogatott az 1954-es világbajnokságon ismét döntőbe jutott, ami egyben az utolsó is volt. A svájci vb berni fináléjában az NSZK volt az ellenfél, és az elég hírhedtté sikeredett összecsapáson a magyar nemzeti csapat 3-2-re maradt alul. Elsőként Puskás talált be az Aranycsapat részéről még a 6. percben, majd két perccel később Czibor is eredményes volt, de Morlock hamar szépített. Gyorsan jöttek a gólok az első félidőben, Rahn pedig a 18. percben egyenlített. Ezután egészen a meccs végéig nem dőlt el az összecsapás, ám Rahn a 84. percben is betalált, NSZK pedig magasba emelhette a világbajnoki címért járó trófeát. Az egész világ döbbenten állt az eredmény előtt, mivel akkoriban az Aranycsapatot tartották a világ legerősebb válogatottjának. Viszont az 1954-es világbajnokság gólkirálya Kocsis Sándor lett 11 találattal.

1954-es világbajnoki döntő
NSZK – Magyarország 3-2 (2-2)
Gólszerzők: Morlock (10.), Rahn (18., 84.), ill. Puskás (6.), Czibor (8.)

Csehszlovákia: 2 elvesztett döntő

A csehszlovákok két világbajnoki döntőt buktak el. Először 1934-ben maradtak alul az olaszországi vb fináléjában a rendező ország ellen, amely 2-1-re győzött hosszabbítást követően. A Rómában döntő első félidejében nem esett gól egyik oldalon sem, majd a hajrában mindkét csapat betalált, ami hosszabbítást eredményezett. A 95. percben azonban el is döntötték a mérkőzést az olaszok Schiavio góljával. A finálét Iváncsics Mihály magyar játékvezető vezette.

Második vb-döntőjét a Chilében rendezett 1962-es tornán veszítette el Csehszlovákia a brazilok. Pedig jól indult a csehszlovákok számára a a találkozó, mivel Masopust góljával megszerezték a vezetést, azonban nem örülhettek sokáig, hiszen két perc múlva kiegyenlítettek a brazilok. A 69. percig döntetlenre állt az állás, azonban ekkor a címvédő megszerezte a vezetést, majd a 78. percben Vavá góljával bebiztosította a győzelmét. Ekkor szerezte Brazília a második világbajnoki címét,

1962-es világbajnoki döntő
Brazília – Csehszlovákia 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Amarildo (17.), Zito (69.), Vavá (78.), ill. Masopust (15.)

Hollandia: 3 elvesztett döntő

A hollandok bukták el a vesztes döntősök közül a legtöbb finálét, szám szerint hármat.

Először az 1974-es NSZK-ban rendezett vb-n jutott döntőbe Hollandia, amely ellenfele a házigazda volt. A hollandok szerezték meg a vezetést már rögtön a 2. percben, miután felrúgták Cruyffot a tizenhatoson belül, amiért megítélték a vb-döntők történetének első tizenegyesét. A 25. percben a nyugat-németek is büntetőt kaptak, amivel kiegyenlítettek. Később Gerd Müller még betalált az első játékrészben, a hollandok pedig nem tudtak visszajönni a meccsbe, amit így elvesztettek. Mindez azért is volt fájdalmas számukra, mivel Hollandia ekkoriban uralta Európát a totális futballjukkal.

1974-es világbajnoki döntő
Hollandia – NSZK 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Neeskens (2. – büntetőből), ill. Breitner (25. – büntetőből), Müller (43.)

A következő, 1978-as vb-n is fináléba jutott Hollandia, ami bizakodásra adhatott okot a számukra. Ám az Argentínában megrendezett világbajnokságon ismét a házigazda nyert, melynek ez volt az első diadala. A mérkőzés azonban botránnyal indult, mivel az argentinok csak a hivatalos kezdés után 8 perccel jelentek meg, így később kellett kezdeni a találkozót. Kempes szerzett vezetést a 38. percben, és már a markukban érezhették a trófeát, amikor a 82. percben egyenlítettek a hollandok Nanninga találatával. Hosszabbítás következett, ahol először Kempes szerezte meg második találatát a meccsen, majd a 116. percben Bertoni biztosította be a győzelmet.

1978-as világbajnoki döntő
Hollandia – Argentína 1-1 (0-1), h.u.: 1-3
Gólszerzők: Nanninga (82.), ill. Kempes (38., 105.), Bertoni (116.)

Ezután hosszú ideig nem jutottak döntőbe a hollandok, majd 2010-ben ott volt a lehetőség rá, hogy végre a magasba emelhessék a trófeát. Ez azonban el elmaradt, hiszen a spanyolok szűken ugyan, de 1-0-ra legyőzték Hollandiát a Dél-Afrikában rendezett világbajnoki fináléban, ahol ismét a hosszabbítást követően maradtak alul az Oranje játékosai.

2010-es világbajnoki döntő
Hollandia – Spanyolország 0-0 (0-0), h.u.: 0-1
Gólszerzők: – , ill. Iniesta (116.)


KÖVESD A VILÁGBAJNOKSÁGOT A FOCICLUBON!

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes.  Vb-visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a torna kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük, nem maradsz le semmi fontosról.

KERETEK ÉS MENEDTREND:

VB 2022: 32 válogatott, 832 játékos – Íme az összes keret!
VB 2022: Íme a teljes menetrend! – Meccsnaptár

 

LEGEK, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK:

Eddigi győztesek, legek- és érdekességek
Az eddigi tornák aranylabdásai
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Az eddigi tornák legjobb kapusai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó világbajnoksága
Lemaradó játékosok álomcsapata
Rendező ország bemutatása

 

STADIONMUSTRA:

Helyszínek: Loszaíl, al-Hor és Doha – I. rész
Helyszínek: al-Rajján és al-Vakra – II. rész

 

VB-VISSZATEKINTŐ:

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 21 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben!

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014 |2018