Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: bemutatjuk a világbajnokság házigazdáját, Katart

A 22. világbajnokság rendezési jogát Katar kapta meg. Hogy hogyan jutott el idáig egy olyan arab ország, amelynek nagy része sivatag, illetve minden egyéb információ és érdekesség az országgal kapcsolatban cikkünkben olvasható. 

(Photo by Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022)

A rendezési jog elnyerése: 

A 2022-es vb rendezési jogára a 2018-es tornával egyszerre kellett leadni a pályázatokat, és egyszerre is döntöttek a házigazda kilétéről 2010-ben. Kataron kívül öt ország adta le a pályázatát: az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Ausztrália.

A rendező ország kilétéről 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), ahol a 22 fős végrehajtó bizottság szavazott. Egy fordulóban kellett elnyerni a voksok 50 százalékát a végeredményhez, ha ez nem sikerült, a legkevesebb szavazatot kapott ország kiesik, és megismétlik a szavazást. Katar a legutolsó, negyedik fordulóban nyert az USA pályázatával szemben, ezzel pedig elnyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Ezt az akkori FIFA-elnök, Joseph Blatter jelentezze be Zürichben. Ez lesz Katar első világbajnoksága, ráadásul az első arab ország, ahol vb-t rendeznek.

Már ekkor kétségek voltak afelől, hogy egy olyan országban, melynek a nagy része sivatag, hogyan lehet nyáron világbajnokságot rendezni, majd 2014-ben hivatalossá vált, hogy rendhagyó módon, a vb-k történetében először télen kerül megrendezésre a torna, mivel nyáron az arab országban elviselhetetlen a kánikula.

Helyszínek:

A torna mérkőzéseinek 5 város 8 stadionja ad otthont. A nyitómeccset és a döntőt különböző stadionokban rendezik.

1. Loszaíl: Loszaíli Nemzeti Stadion (80.000 fő)
2. al-Hor: al-Bajt Stadion (60.000 fő)
3. al-Rajján: Halífa Nemzetközi Stadion (45.416 fő), Education City Stadion (45.350 fő), Ahmad bin Ali Stadion (44.740 fő)
4. Doha: 974 Stadion (40.000 fő), al-Tumama Stadion (40.000 fő)
5. al-Vakra:  al-Dzsanúb Stadion (40.000 fő)

Katar földrajza:

Katar az Arab-félsziget északkeleti partján, egy kis félszigeten található. Csak Szaúd-Arábiával határos, a többi területét a Perzsa-öböl határolja. 11.471 négyzetkilométer az ország területe, amellyel a legkisebb ország, amely valaha világbajnokságot rendezett, megelőzve az 1954-es esemény házigazdáját, Svájcot, ami háromszor akkor, mint Katar.

Az ország éghajlata sivatagi, forró nyárral és enyhe téllel. Nyaranta a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladja, éppen ezért szinte lehetetlen lett volna nyáron megrendezni a világbajnokságot. A telek átlaghőmérséklete 25 fok. Az ország nagy része sivatag, míg a partokat mangrovemocsarak határolják, gazdag madárvilággal.

Az ország időeltolódása Magyarországhoz képest + 2 óra.

(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Katar népessége:

Katarban mindössze nagyjából 3 millió ember él, ez a szám viszont évszakonként változhat, mivel a népesség nagy részét a vendégmunkások és bevándorlók teszik ki. 2017-ben csak a népesség 12 százaléka volt katari, ráadásul mivel több a férfi vendégmunkás, ezért egyre kisebb a nők aránya. Az ország hivatalos nyelve az arab, de sokan beszélnek angolul is.

Katar kultúrája:

Katar kultúráját nagyban meghatározza az iszlám vallás és a beduin kultúra, amelyben a legtöbbször a tenger motívuma jelenik meg. A szóbeli művészetek elterjedtebbek, mint például a költészet vagy az ének, mivel az iszlám korlátozza az érző lények ábrázolását, így a festészetet vagy a szobrászatot is.

Katar és a sport:

Katar egyre inkább szeretne egy szeletet a világ legnépszerűbb sportágaiból, ezért is volt ekkora az érdeklődése a labdarúgó-világbajnokság iránt. Az ország egyre több sporteseményt rendez: 1993-ban Katarban tartották az első Qatar ExxonMobil Open tenisztornát, 2004 óta a MotoGP egyik futamát is itt rendezik meg. 2015-ben a XXIV. férfi kézilabda világbajnokság helyszíne volt Katar, illetve 2021 óta Forma 1-es futamot is rendeznek az országban (kivéve 2022).

Az ország legnépszerűbb sportja azonban a futball. 1995-ben ifjúsági labdarúgó-világbajnokságot is rendeztek Katarban, míg 2011-ben itt tartották az Ázsia-kupát, 2019-ben pedig itt rendezték a FIFA Klubvilágbajnokság döntőjét is.

A Katari Labdarúgó Szövetség 1940-ben alakult, és azóta ők működtetik a nemzeti bajnokságot, a nemzeti kupát és a korosztályos válogatottakat is.

A katari válogatott eddigi legnagyobb eredménye, hogy 2019-ben megnyerte az Ázsia-kupát. Világbajnokságon most szerepelnek először, mivel a szabályok szerint a házigazda automatikusan kvalifikálja magát a tornára.

Ellentmondások a katari vb-vel kapcsolatban:

Nagyon sok ellenérzés van a katari világbajnoksággal kapcsolatban, sok nemzet bojkottálja is a tornát.

Az FBI még máig nyomoz korrupció gyanúja miatt. 2015-ben a FIFA akkori elnökét, Joseph “Sepp” Blattert korrupciós vádak miatt felfüggesztették, miután a svájci ügyészség vizsgálódni kezdett utána, és az akkori vezetőség nagy részét pedig letartóztatták. Blattert azzal is megvádolták, hogy még a szavazás előtt odaígérte Katarnak a vb-t, amit később maga az ex-elnök is beismert, hogy az akkori UEFA-elnök Michel Platinivel döntöttek úgy, hogy az arab ország fogja megkapni a rendezési jogot. Blatter azóta már úgy gondolja, hiba volt Katarnak adni a világbajnokságot. Platinit szintén korrupció gyanújával vizsgálták, és neki is el kellett hagynia a pozícióját. A FIFA nyomozása szerint azonban nem történt korrupció. 2020-ban az amerikai ügyészség nyomozása arra jutott, hogy a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) korábbi vezetője, a 2019-ben elhunyt Nicolás Leóz, valamint a Brazil Labdarúgó Szövetség volt elnöke, Ricardo Teixeira is kenőpénzt fogadott el azért, hogy szavazatukkal a 2022-es katari pályázatra szavazzanak.

Talán még nagyobb problémát jelent az, hogy 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i származású vendégmunkás halt meg Katarban. Sokan nem értették, hogy hogyan nyerhette el egy olyan ország a rendezés jogát, ahol nincs megfelelő infrastruktúra a torna megrendezésére, és nem voltak stadionjaik sem. Emiatt azonban hatalmas építkezések indultak, amely során hét új stadion, új szállodák és egy új repülőtér is épült, a döntőhöz pedig konkrétan egy új várost építettek. Mint korábban írtuk, Katar népességének nagyobb részét a vendégmunkások és a bevándorlók teszik ki, akiket előszeretettel alkalmaztak az építkezéseken. Az angol The Guardian oknyomozó riportja szerint a főleg dél-ázsiai munkások közül több ezer halt meg a borzalmas munkakörülmények vagy az építkezéseken bekövetkezett balesetek miatt. A katari illetékesek azonban a bevándorlók 69 százalékánál “természetes halált” állapított meg. A lap nyomozása szerint több munkástól is megtagadták az ételt és az italt, elvették igazolványaikat és nem kapták meg fizetésüket, amellyel lényegében rabszolgákká váltak. A katari hatóságok természetesen tagadják a vádakat, szerintük a halálozások arányosak az országban élő bevándorlók számával, és az elhunytak listán nem csak fizikai munkát végző emberek szerepelnek. A FIFA itt is Katar mellé állt, mivel véleményük szerint kevesebb baleset fordul elő a világbajnoksággal kapcsolatos építkezéseken, mint a világ más tájain zajló projekteken.

A mai napig ellentmondásos az, hogy nyár helyett télen kell megrendezni a világbajnokságot. Katarban nyáron több mint 40 fok is lehet, így szinte lehetetlen lett volna a szokásos időszakban vb-t rendezni. A novemberi kezdéssel az a legnagyobb baj, hogy emiatt félbe kell szakítani a nemzeti bajnokságokat, ami jelentős bevételkiesést jelent a ligáknak. A játékosoknak emellett nincs idejük pihenni, mivel a legtöbben egy héttel a vb kezdése előtt még tétmeccseket játszottak a saját bajnokságaikban, ezzel együtt pedig megnő a sérülések veszélye is.

Külön meg kell említeni, hogy a muszlim Katarban illegális a homoszexualitás, amelyért akár halálbüntetés is járhat. Sokak szerint képmutatás, hogy a FIFA reklámozza az LMBTQ mozgalom üzeneteit, közben pedig idén Katarban rendeznek világbajnokságot. 2020-ban az arab ország bár engedélyezte a szivárványzászlókat és az LMBTQ szimbólumokat a világbajnokságon, 2022 áprilisában már a szervezés egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy azt tervezik, elveszik a zászlókat, ám ezt azzal indokolták, hogy megvédjék őket az LMBTQ-ellenesektől.

Ezek mellett már talán eltörpül az a hír, hogy a katari hatóságok az utolsó pillanatban megtiltották a sörárusítást a foci-vébé stadionjaiban és azok közvetlen környékén. Katar muszlim országként erősen korlátozza az alkoholvásárlást vagy fogyasztást, bár ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak bizonyos szállodákban és éttermekben lehet venni, csillagászati áron, és csak úgy lehet fogyasztani, hogy azt mások ne lássák.


KÖVESD A VILÁGBAJNOKSÁGOT A FOCICLUBON!

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes.  Vb-visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a torna kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük, nem maradsz le semmi fontosról.

KERETEK ÉS MENEDTREND:

VB 2022: 32 válogatott, 832 játékos – Íme az összes keret!
VB 2022: Íme a teljes menetrend! – Meccsnaptár

 

LEGEK, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK:

Eddigi győztesek, legek- és érdekességek
Az eddigi tornák aranylabdásai
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Az eddigi tornák legjobb kapusai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó világbajnoksága
Lemaradó játékosok álomcsapata
Rendező ország bemutatása

 

STADIONMUSTRA:

Helyszínek: Loszaíl, al-Hor és Doha – I. rész
Helyszínek: al-Rajján és al-Vakra – II. rész

 

VB-VISSZATEKINTŐ:

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 21 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben!

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 | 1990 | 1994
1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014 |2018