Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A vizsgálat szerint az UEFA a felelős a BL-döntős botrány miatt

Az UEFA felkért egy vizsgáló bizottságot, hogy vizsgálja ki a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő körülményeit…

(Photo by Peter Byrne/PA Images via Getty Images)

A Guardian beszámolói szerint a vizsgálat elmarasztalta az UEFA-t a tavaly májusi párizsi Bajnokok Ligája-döntő körüli káoszban.

A jelentés elítéli a párizsi rendőrséget, mivel az nem működött együtt az esemény többi résztvevőjével, képtelen volt megelőzni és feloldani a tömeg összezsúfolódását a stadion egy olyan pontján, amelyről hosszú ideje lehet tudni, hogy problémás a szurkolók beléptetése során. A rendőrök szükségtelenül használtak könnygázt, nem léptek közbe a helyi közösségek erőszakos cselekményei során, miközben azok a szurkolókat kirabolták és megtámadták.

A bizottság aggodalmát fejezi ki, mivel itt fogják rendezni a rögbi-világbajnokságot idén, valamint az olimpiát és a paralimpiát is 2024-ben. A jelentés szerint a “veszélyes körülmények közepette a rendőrök tevékenysége csak fokozta a problémákat, miközben az érvényes jeggyel rendelkező szurkolók próbáltak bejutni a stadionba. Döbbenetes, hogy senki sem vesztette életét. Minden érintettet meginterjúvoltunk a vizsgálatunk során, és mindannyian megegyeztek abban, hogy ez úgynevezett »hajszálon múló jelenségnek« minősíthető. Ezt a kifejezést akkor használjuk, amikor egy esemény majdnem halálos áldozattal jár.”

Az UEFA események biztonságáért felelős részlege és annak főnöke, Zeljko Pavlica semmilyen szerepet sem játszott az eseményben. A kezdőrúgás elhalasztásáról maga Aleksander Ceferin UEFA-elnök döntött a VIP-páholyban, ahol VI. Fülöp spanyol királlyal találkozott. A jelentés a Francia Labdarúgó-szövetséget (FFF) is elmarasztalja. Az UEFA gyakorlatilag teljesen kiszervezte az esemény megrendezését az FFF-nek, a jelentés azonban egyértelműsíti, hogy – mint az esemény jogtulajdonosa és szervezője – a svájci szervezetnek kell vállalnia a felelősséget.

A május 28-i döntőt a Real Madrid nyerte a Liverpool ellen 1-0-ra. A találkozó több mint félórás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére. A rendőrség – amely könnygázt is bevetett – több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az ügyben korábban az UEFA minden felelősséget elhárított magáról.