Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Doppingolás miatt két évre eltiltották a nagymúltú német csapat játékosát

Német sajtóbeszámolók szerint a német másodosztályban (2. Bundesliga) szereplő Hamburger SV fiatal csatárát kétéves eltiltással sújtották…

A Bild beszámolói értelmében a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) kétéves eltiltást szabott ki a Hamburger SV horvát játékosára, Mario Vuskovicra, akinek vizeletéből az A és a B minta is exogén eritropetrin, azaz EPO jelenlétét mutatta ki.

“Az eljárás eredményeként a DFB Sportbírósága meggyőződött róla, hogy a kreischai laboratóriumban a játékos vizeletéből vett A és B minta elemzése exogén eritropetrin, röviden EPO jelenlétét mutatta ki” – közölte Stephan Oberholz, a német szövetség sportbíróságának vezetője.

Az érintettek minden bizonnyal fellebbezni fognak az ítélet ellen, ugyanakkor a Oberholz közölte, a 2022. szeptember 16-án, edzésen adott mintát ötször elemezték elismert tudományos módszerekkel és valamennyi elemzés kimutatta a tiltott szer jelenlétét.  Ismertette azt is, még egy oslói EPO-szakértőt kis felkértek a minta elemzésére, Vuskovicék pedig nem tudtak bizonyítékkal szolgálni, hogy hamis a doppinglelet.

Oberholz megjegyezte, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ilyen szabálysértések esetén négyéves eltiltást szokott kiszabni.

A 21 éves horvát korosztályos válogatott hátvéd a Hajduk Splitben nevelkedett, 2021 óta áll a kikötővárosi német klub alkalmazásában, amely Németh András személyében magyar válogatott futballistát is foglalkoztat.