Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Barcelona: Laporta csalónak és “Franco-klubjának” nevezte a Real Madridot, ami már válaszolt is a vádakra – VIDEÓ

Hatalmas botrányt váltottak ki Joan Lapora a szavai, miután a Barcelona elnöke, a Real Madridot vádolta meg korrupcióval, majd a “Franco-rezsim klubjának” is nevezte. Mindezt azután, hogy továbbra is kiáll amellett, hogy a Barcelona semmi illegálisat nem követett el. 

 (Photo by Marc Graupera Alomá / AFP7 via Getty Images)

A Barcelona elnöke, Joan Laporta sajtótájékoztatót tartót a Negreira-ügy kapcsán, ám az elnök továbbra is kitart amellett, hogy a Barcelona nem követett el semmi illegálisat, miután korrupció gyanújával vádolták meg a klubot, és a spanyol ügyészség is nyomoz az ügyben. Laporta emellett nyíltan megtámadta a Real Madridot, és azt állította, hogy “köztudott tény”, hogy a fővárosi riválist mindig is előnyben részesítették a játékvezetők, különösen azért, mert a “Franco-rezsim klubja” volt.

Márciusban a Barcelonát korrupcióval vádolták meg a spanyol játékvezetői bizottság alelnökének folyósított kifizetések miatt. Jose Maria Enriquez Negreirát, aki ezt a szerepet 1994 és 2018 között töltötte be, szintén korrupcióval vádolják a spanyol ügyészség által indított ügyben, csakúgy, mint Josep Maria Bartomeut és Sandro Rosellt, a katalán klub két korábbi elnökét.

A Barcelona azt állítja, hogy ők csak felbéreltek egy “külső tanácsadót”, aki “játékvezetéssel kapcsolatos jelentéseket” készített, és tagadja a jogsértést. Negreira is tagadta, hogy valaha előnyben részesítette volna a Barcelonát a játékvezetői döntések tekintetében. A sajtótájékoztatón Laporta négy dobozzal jelent meg a színpadon, tele olyan dokumentumokkal, amelyek azt a 629 jelentést tartalmazták, amelyeket 2014 és 2018 között találtak, és amelyek igazolják Negreira klubnak végzett munkáját.

“Az FC Barcelona nem követett el semmilyen illegális tevékenységet a mérkőzések eredményének befolyásolása vagy a sportelőny megszerzése érdekében. Erről teljes mértékben meg vagyok győződve, ezt kategorikusan kijelenthetem.”

– mondta Laporta a hétfői sajtótájékoztatón.

“Szeretném megemlíteni az adóhatóság ügyészekhez intézett jelentését, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy nem tudták bizonyítani, hogy a Negreira javára folyósított kifizetések befolyásolhatták a játékvezetők ítéleteit, vagy bármely futballmérkőzés eredményét. Mindezt azért nem tudták bizonyítani, mert nincs mit. A vita tárgya, a kapott technikai és játékvezetői tanácsok, de ezek egyike sem minősül illegális tevékenységnek, így nincsenek büntetőjogi következményei. Minden tanácsot és riportot számlákkal és banki átutalásokkal tudunk bizonyítani, és részei voltak a klub elszámolási kötelezettségének, illetve adóbevallásának.”

Laporta nem hagyta szó nélkül azt, hogy a La Liga és a spanyol labdarúgó-szövetség mellett márciusban a Real Madrid is csatlakozott a Barcelona ellen benyújtott panaszhoz és “aggodalmát” fejezte ki a vádak miatt. Laporta bírálta a Real ezen döntését és “példátlan cinizmusnak” minősítette azt, majd az elnök páros lábbal szállt bele az ősi riválisba őket megvádolva korrupcióval.

„A Real Madrid azt állítja, hogy sértve érzi magát. Ez egy olyan klubtól származik, amelyet a bírók mindig is előnyben részesítettek. Ez mindenki számára köztudott tény, és ebben a mai napig nem történt változás. A Real Madrid a Franco-rezsim csapata volt, politikai és gazdasági okok miatt igen közel állt a hatalomhoz. Mindenkit emlékeztetnék rá, hogy az elmúlt hét évtizedben a játékvezetői bizottság vezetői a madridi klub sociói, korábbi játékosai vagy igazgatóságának tagjai közül kerültek ki. Az a körülmény, hogy a Real Madrid is csatlakozott ehhez a panaszhoz, példátlan cinizmus a részükről. Remélhetőleg ez az eljárás leleplezi és helyre teszi majd őket.”

– tette hozzá a Barcelona elnöke.

A Real Madrid, ahogy az várható volt, nem hagyta annyiban a dolgot, és kedd hajnalban egy videót posztolt a közösségi média-oldalaira, amelyben arra a vádra válaszoltak, hogy Laporta szerint “a Real Madrid a rezsim csapata”.

“A Real Madrid nem fog tovább csendben maradni”

– írták.

A videóban elmondják, hogy a Barcelona három éremmel is kitüntette Francót, és felidézik, hogy 1965-ben tiszteletbeli klubtaggá is avatták. Rámutatnak arra is, hogy a Franco-rezsim idején a Barcelona 8 La Liga-trófeát és 9 Copa del Generalisimót (később: Copa del Rey) nyert, míg a Realnak 15 év kellett ahhoz, hogy spanyol bajnoki címet szerezzen.

Utalnak Santiago Bernabeu, a legendás Real-játékos néhány szavára is, akiről a stadionjukat is elnevezték:

„Amikor azt hallom, hogy a Real Madrid a rezsim csapata volt, nagyon szívesen rász.rnék az ezt állító embernek az apjára.”