Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: Gündogan vezérletével a Manchester City hódította el a trófeát! – videóval

Az angol bajnok Manchester City és a Ligakupát megnyerő Manchester United gárdája csapott össze egymással az FA-kupa fináléjában.

(Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Szó szerint pillanatok alatt eldőlt, hogy nem lesz gól nélküli a manchesteri rangadó az FA-kupa fináléjában. A City ugyanis a középkezdést követően 13 másodperccel már megszerezte a vezetést, miután egy lepattanó labdát Ilkay Gündogan kapásból de Gea hálójába zúdított, 1-0! A 4. percben közel járt ahhoz a Guardiola-legénység, hogy megduplázzák az előnyüket, De Bruyne beívelése után ugyanis Rodri fejese centikkel a bal kapufa mellett szállt el. A félidő első felében egyértelműen a City irányított, több távoli lövéssel is próbálkoztak, míg a „Vörös Ördögök” nem igazán tudtak támadásokat építeni. A 33. percben aztán némileg a semmiből komoly esély adódott a United előtt, miután Wan-Bissaka fejesénél Grealish kézzel ért a labdába, ami után büntetőt ítélt a játékvezető. A labda mögé Fernandes állt, a csapatkapitány pedig higgadt ítéletvégrehajtónak bizonyult, 1-1! A szünet előtt nem sokkal még Varane került helyzetbe egy szöglet után, de a 7 méterről leadott lövése elkerülte a kaput, így döntetlen állással vonultak a felek a szünetre.

A második játékrész aztán hasonlóan indult, mint az első, de ezúttal 6 percet kellett várni Gündogan góljára. A német játékos ezúttal egy szöglet után kapta meg a labdát a 16-on kívül, majd a ballal kapásból ellőtt kellemetlenül pattogó labdája kikerülte a védőket, és de Gea sem ért le a lövésre, 2-1! A 62. percben De Bruyne tudott magának kidolgozni egy ígéretes helyzetet, a lövését viszont nagy bravúrral de Gea lábbal hárítani tudta. A 69. minutumban a United is kialakított egy veszélyes lehetőséget, de Rashford életerős lövése kevéssel elszáltt Ortega kapuja felett. A 71. percben a City járt nagyon közel ahhoz, hogy eldöntsék a finálét, Haaland lövését viszont hatalmas bravúrral védte de Gea, a kipattanót pedig Gündogan ugyan a hálóba pofozta, de ezt lesről tette, így nem ünnepelhette a harmadik gólját. Egy perc elteltével a “Vörös Ördögök” jártak közel az egyenlítéshez, Garnacho 16 méterről leadott lövése viszont centikkel a bal kapufa mellett suhant el. A 92. percben centiken múlt, hogy nem egyenlített ki a United, Mctominay fejesénél viszont Ortega centikkel a kapu felé tolta a labdát. Ezt követően már nem alakult ki újabb nagy lehetőség, így a Manchester City története során hetedszer nyerte meg az FA-kupát!

Manchester City – Manchester United 2-1 (1-1)
Helyszín:
Wembley Stadion Vezette: P. Tierney
Gólszerzők:
Gündogan (1., 51.) ill. Fernandes (33. – büntető)
Sárga lapok: Ortega (81.), Rodri (90.) ill. Wan-Bissaka (45+4.), Fred (79.)
Kiállítás:ill.-

Manchester City: Ortega – Akanji, Dias, Walker (Laporte 90+5.) – Rodri, Stones – Grealish (Aké 89.), Gündogan, De Bruyne (Foden 76.), Silva – Haaland Vezetőedző: Pep Guardiola

Manchester United: de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf (McTominay 83.), Varane, Shaw – Casemiro, Fred, Fernandes, Eriksen (Garnacho 62.), Sancho (Weghorst 78.) – Rashford Vezetőedző: Erik ten Hag

A mérkőzés összefoglalója: