Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NL: Joselu volt a nyerőember, Spanyolország az olaszokat legyőzve jutott a döntőbe – videóval

Spanyolország jutott be elsőként az UEFA Nemzetek Ligája döntőjébe, miután legyőzte Olaszországot, így megvan a már korábban továbbjutó Horvátország ellenfele a fináléban. Kicsivel végig jobban játszottak a spanyolok a mérkőzésen, amit egy hajrában szerzett góllal tudtak végül megnyerni.

 (Photo by Christof Koepsel/Getty Images)

Rögtön egy spanyol góllal indult a mérkőzés a 3. percben, amikor Donnarumma rossz passza után a tizenhatos előtt Bonuccit szerelő Xéremi Pino a bal alsóba lőtt. Az olaszok beívelésekkel próbálkoztak, de rendre elrontották őket. Aztán a 10. percben Zaniolo lőtt volna kapásból, de Le Normand kézzel beleütött a labdába, amiért tizenegyest kapott Olaszország. Immobile állt oda a labda mögé, majd a jobb alsóba lőtt, ezzel kiegyenlítve csapatának. A 21. percben Jorginho passzát Frattesi a kapu közepébe rúgta, azonban lesen állt, így érvénytelenítették a találatot. A 27. percben Morata lőtt kapura, de Donnarumma vetődve védett a jobb alsó előtt, az ezt követő szögletből pedig Rodri a bal alsó mellé rúgta. Főleg mezőnyharc volt a játékrész hátralévő részében, melyben valamicskét jobbak voltak a spanyolok, azonban nagy helyzetet nem tudtak kialakítani.

A második félidő elején, a 48. percben Morata hagyott ki egy hatalmas helyzetet, amikor Rodri indítását Moreno ballal a léc alá vágta volna, de Donnarumma hatalmasat védett, Morata jól fordult be a lepattanóval, de csak a bal alsó mellé lőtt. Továbbra is kisebb fölényben játszottak az olaszok, azonban támadásaik erőtlenek voltak, a helyzeteik pedig pontatlanok. A 64. percben végre érkezett egy olasz ziccer is, amikor Frattesi középről lőtt kapura, nem túl pontosan, de Unai Simónnak így is vetődve kellett nagyot védenie. Lecsendesett a meccs, egyik oldalon se voltak nagy helyzetek egészen a 80. percig, amikor a spanyol válogatott akár meg is szerezhette volna a vezetést, amikor Donnarumma épphogy elkapta a jobb sarok előtt Morata közeli, kétméteres lövését. A 88. percben viszont eldőlt a mérkőzés, a mindössze néhány perce becserélt Joselu révén, aki meglőtte Spanyolország győztes gólját: Rodri 17 méteres lövése két olaszon is megpattant, a lesipuskás csatár pedig a bal alsóba emelte a labdát 3 méterről. Az olaszok erre már nem tudtak válaszolni, így Spanyolország jutott be a döntőbe.

Spanyolország-Olaszország 2-1 (1-1)
Helyszín: De Grolsch Veste (Enschede) Vezette: Slavko Vincic (szlovén)
Gólszerzők: Pino (3.), Joselu (88.) ill. Immobile (11. – büntető)
Sárga lap: Jordi Alba (45+1.), Gavi (57.), Morata (83.) ill. Immobile (38.), Zaniolo (90+3.)
Kiállítás: – ill. –

Spanyolország: Unai Simón – Jesús Navas, Le Normand, Laporte, Jordi Alba – Rodri, Merino (Fabián, 74.) – Rodrigo (Asensio, 46.), Gavi (Canales, 68.), Pino (Fati, 74.) – Morata (Joselu, 84.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente

Olaszország: Donnarumma – Tolói, Bonucci (Darmian, 46.), Acerbi – Di Lorenzo, Frattesi (Verratti, 76.), Jorginho (Cristante, 61.), Barella, Spinazzola (Dimarco, 46.) – Zaniolo, Immobile (Chiesa, 60.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini