Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kizárhatják az Osasunát az Európa-konferencialigából

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellenőrei azt javasolják, hogy zárják ki a spanyol bajnokságban (La Liga) szereplő Osasunát az Európa-konferencialigából. 

 (Photo by Fernando Pidal/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Az Osasuna hivatalos oldalán keresztül közölte, hogy az UEFA ellenőrei arról tájékoztatták őket, hogy a következő szezonban kizárhatják őket az Európa-konferencialigából.

A javaslat a “Caso-Osasuna”, egy 2013/14-es szezonra visszanyúló bundabotrány kapcsán született. A botrány azzal végződött, hogy a klub korábbi elnökét, Miguel Archancót és öt korábbi klubigazgatót börtönbüntetésre ítéltek, miután a bíróság megállapította, hogy 650 000 eurót fordítottak a klub pénzéből ellenfél játékosok lefizetésére az eredmények befolyásolása érdekében.

Az Osasuna azt állítja, hogy az UEFA szerint a bundabotrány sérti a versenyszabályzat 4.1g cikkelyét, amely kimondja, hogy egy klub “nem vehetett részt közvetlenül és/vagy közvetve olyan tevékenységben, amelynek célja egy mérkőzés leszervezése vagy eredményének befolyásolása volt az UEFA-alapszabályzat 50. cikkelyének (3) bekezdésének hatálybalépése, azaz 2007. április 27. óta.”

A spanyolok azóta közölték, hogy fellebbeznek a döntés ellen az UEFA versenybizottságának fellebbviteli testületénél.

“Erős a gyengével, gyenge az erőssel, az UEFA bíróságai nem akarták figyelembe venni, hogy maga a spanyol bíróság volt az, ami szó szerint kimondták, hogy az Osasuna csak pénzeltitkolás áldozata volt, amit a korábbi igazgatói közül néhányan hajtottak végre a legfőbb irányító testület, a közgyűlés és a klub ellenőrzési mechanizmusainak háta mögött. Felkészültünk a legrosszabbra, de nem szabad elfelfednünk a mottónkat, amely az elmúlt kilenc évben végigkísérte a klub újjáépítését: Az Osasuna soha nem adja fel”

– írta a spanyol klub a közleményében.

Az Osasuna a La Liga 2022/23-as szezonjában elért hetedik helyezése után kvalifikálta magát az Európa-konferencialigába.