Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marco Rossi: “Nem lehetek csalódott”

A magyar válogatott szövetségi kapitánya hosszabban értékelte a nemzeti csapat előző két Európa-bajnoki selejtezőjén nyújtott teljesítményét…

(Photo by Grzegorz Wajda/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a molcsapat.hu részére elégedetten értékelte a nemzeti csapat szereplését azok után, hogy Montenegróban gól nélküli döntetlent játszott, Litvániát pedig hazai pályán legyőzte:

“Csalódott nem lehetek, az eredmények összességében jól alakultak, és vezetjük a csoportot. De teljesen elégedett sem lehetek, mert Montenegróban csak az eredmény volt pozitív, a játékunk egyáltalán nem. Azt is be kell vallanom, hogy nagyon feszült voltam a meccs alatt. Aki a futballban éli a mindennapjait, az tisztában van vele, hogy bármit csinálsz, mindig lesznek olyan napok, amikor nem megy. Azt is tudja, hogy ha eljön ez a nap, ezt már a meccs ötödik percében pontosan lehet tudni, de legalábbis érezni. Nyugodtan kimondhatjuk: egy ilyen napon gyakorlatilag lehetetlen győzni. Jól reagált a csapat, mert a második félidőben már nem engedtük veszélyesen közel a kapuhoz az ellenfelet, és megszereztük az egy pontot, ami kifejezetten jó eredmény.”

Marco Rossi kihangsúlyozta, hogy csapata egyáltalán nem becsülte le az ellenfelet:  “Ha már ott tartanánk, hogy bárkit félvállról vehetnénk, akkor is tilos lenne lenézni egy ellenfelet. Szerencsére nem is ilyen csapat a magyar, nem kell senkinek külön felhívnom a figyelmét az ellenfél tiszteletére.”

“Emlékszem olyan győztes mérkőzésre, amely után az ellenfél játékosainak a tekintetében döbbenetet láttam. Egyszerűen nem hittek a szemüknek. Minket soha nem lephet meg ennyire egyetlen ellenfél sem, mert mi nem nézünk le senkit” – szögezte le a kapitány.

A Litvánia elleni, 2-0-ra megnyert mérkőzés kapcsán már jóval pozitívabb hangon szólt:

“Az első félidővel abszolút elégedett voltam, a második félidőben már akadtak gondjaink, de végül egy gyönyörű góllal lezártuk a mérkőzést. Azt gondolom, teljesen megérdemelten győztünk, ezzel a két hazai “kötelező” győzelmet szállítottuk is.”

A kapitány ugyanakkor ebben az interjúban sem hagyta szó nélkül, hogy egyes szurkolók kritizálják a döntéseit: “Öt éve vagyok szövetségi kapitány, de már tizenegy éve ismerhetnek, akik követik a magyar futballt, hiszen klubedzőként bajnoki címet nyertem a Honvéddal. Azt hiszem, lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom. Szeretném, ha mindenki elhinné és megértené: tudom, mit csinálok, megalapozottak a döntéseim. Az utóbbi hetekben-hónapokban többen számon kérték rajtam, miért nem válogatott még Lisztes Krisztián. Sok szurkolóval ellentétben nekem nem idén szúrt szemet Krisztián tehetsége, hanem 16 éves kora óta figyelemmel követem a fejlődését, mint ahogy annak idején Szoboszlai Dominikot is a Lieferingben láttam először játszani. A stábommal rengeteg mérkőzést látunk, itthon és külföldön is figyeljük a magyar játékosokat, de a válogatott meghívónak fontos kritériumai vannak.”

“Nagyon óvatosnak kell lenni, nem szabad megkockáztatni, hogy a játékos megégjen, de közben éreztetni kell vele, hogy számítunk rá és bízunk benne. Be kell illeszteni a közösségbe, a csapat értékeit a magáénak kell vallania, és csak aztán kezdhetjük el beépíteni a játékunkba. Ez univerzális dolog, a világ minden csapatánál így megy, de Magyarország egy kicsit más” – tette hozzá.

“A magyar válogatott mezének olyan súlya van, ami páratlan. Borzasztó nehéz feladat viselni, hiszen egy kis ország hatalmas futballkultúrája van benne, arról nem is beszélve, hogy egy olyan szurkolótábor áll mögötte, ami előtt nem engedheted meg, hogy rosszul játssz. Ezt is bele kell számolni, amikor arról beszélünk, hogy valaki 18 évesen készen áll-e a legsúlyosabb mez viselésére.”

A magyar válogatott szeptemberben a Szerbia elleni idegenbeli mérkőzéssel folytatja szereplését az Eb-selejtezők során.