Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Chelsea-t is megbüntették a pénzügyi fair play szabályainak megsértése miatt

Ahogy arról beszámoltunk, a Juventust megbüntette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a pénzügyi fair play (FFP) szabályainak megszegése miatt. 

 (Photo by Alex Davidson/Getty Images)

A Chelsea-t 10 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta az UEFA a pénzügyi fair play (FFP) szabályainak korábbi megsértése miatt. A Premier League-csapat hiányos pénzügyi információkat nyújtott be olyan tranzakciókkal kapcsolatban, amelyek 2012 és 2019 között, Roman Abramovics korábbi tulajdonosi jogkörében történtek.

Az UEFA szerint a Chelsea új tulajdonosa, a Clearlake Capital és Todd Boehly vezette konzorcium, amely 2022 májusában vásárolta meg a klubot, figyelmeztette az európai labdarúgás irányító testületét a hiányos pénzügyi beszámolás múltbeli eseteire.

A 10 millió eurós bírsággal az ügy eldőlt, és a Chelsea-nek nem kell további sportszankciókkal szembenéznie. A nyugat-londoni klub a következő szezonban nem vesz részt európai versenyben, miután 2022-23-ban a 12. helyen végzett a Premier League-ben.

Az ügyet a Klubokat Ellenőrző Pénzügyi Testület (CFCB) felügyelte, amely az UEFA-n belül egy független testület, amely vizsgálati és bírói ággal rendelkezik, és feladata az FFP felügyelete és a szabályok betartásának biztosítása.

“A Chelsea FC-vel kapcsolatban a CFCB első kamarája arra a következtetésre jutott, hogy a klub megsértette az UEFA klublicensz- és pénzügyi fair play-szabályait, mivel hiányos pénzügyi információkat nyújtott be. A klub 2022 májusában történt eladását követően az új tulajdonos azonosította és proaktívan jelentette az UEFA-nak a klub korábbi tulajdonosa alatti, potenciálisan hiányos pénzügyi beszámolás eseteit. A bejelentett ügyek olyan korábbi tranzakciókhoz kapcsolódtak, amelyek 2012 és 2019 között történtek. A CFCB első kamarája a vonatkozó elévülési időt is figyelembe véve végzett értékelését követően egyezségi megállapodást kötött a klubbal, amely beleegyezett, hogy 10 millió eurós pénzügyi hozzájárulást fizet a bejelentett ügyek teljes körű rendezése érdekében.”

– írta az UEFA a közleményében.

A Juventust eközben az UEFA 20 millió eurós pénzbüntetéssel (10 millió euróra felfüggesztve) és egyéves eltiltással sújtotta az európai sorozatoktól.