Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: óriási meglepetések, nagyágyúk búcsúztak a nyolcaddöntőben – videóval

Az elmúlt két hétben bonyolították le a Libertadores-kupa nyolcaddöntőinek első, ill. második mérkőzéseit. Több párharc a végletekig kiélezett volt, nem maradtak el a tizenegyespárbajnok sem, és több hatalmas meglepetés is született…

(Photo by Christian Alvarenga/Getty Images)

A Libertadores-kupa 2023-as kiírásában a legjobb nyolc közé némi meglepetésre a hatból “csak” három brazil, ill. a négyből csak két argentin jutott be egy-egy paraguayi, bolíviai és kolumbiai együttes társaságában.

A címvédő Flamengo az első mérkőzés 1-0-s megnyerése után nem tudta megőrizni a minimális előnyét az Olimpia Asunción ellen, a paraguayi csapat a hazai visszavágón 3-1-es sikerrel fordította meg a párharcot és okozta a kör legnagyobb meglepetését. A rióiak mindkét gólját Bruno Henrique szerezte, aki a második meccsen már a nyolcadik percben vezetéshez juttatta az övéit. A Rubro-negro talán emiatt el is kényelmesedett, hiszen ekkor 2-0-s előnyben volt, nem sokkal később azonban az Olimpia egyenlített, a második játékrészben egy újabb góllal kiegyenlítette, majd a harmadikkal meg is fordította a csatát.

Olimpia Asunción (paraguayi) – Flamengo (brazil) 3-1
Továbbjutott: az Olimpia Asunción 3-2-es összesítéssel

 

Pedig összejöhetett volna a riói álomnegyeddöntő, mert a Fluminense egy végig kiélezett párharcot vett sikerrel esélyesként az Argentinos Juniors ellen. A Tricolor az idegenbeli 1-1-es döntetlen után odahaza a hajrában harcolt ki 2-0-s győzelmet. Az első összecsapás leginkább Marcelo brutális sérülésokozásáról maradt emlékezetes, melyen a Bicho nem tudta megtartani gól- és emberelőnyét, majd a visszavágón egy hasonlóan durva szabálytalanság borzolta a kedélyeket, amikor fejbe rúgták a vendégek egyik játékosát, de a brazilok csak sárgát kaptak érte. Miután a Flu a 86. percben bevitte a vezetést jelentő találatot, az oldalvonal mellett elszabadultak az indulatok, az Argentinost irányító Gabriel Militót is kiállították, csapata pedig kiesett.

Fluminense (brazil) – Argentinos Juniors (argentin) 2-0
Továbbjutott: a Fluminense 3-1-es összesítéssel

 

A tavalyi döntős Athletico Paranaense 2023-as menetelése idő előtt véget, miután szétlövésekkel kikapott a Bolívartól. A bolíviai gárda a hazai magaslaton 3-1-re diadalmaskodott a Furacao ellen, amely odahaza egy 2-0-s győzelemmel hozta egálra a párharcot, Vitor Roque góljának is köszönhetően, ám a tizenegyespárbajt Fernandinhóék elvesztették, így már a 16 között befejezték szereplésüket.

Athletico Paranaense (brazil) – Bolívar (bolíviai) 2-0 – tizenegyesekkel: 4-5
Továbbjutott: a Bolívar 3-3 után tizenegyesrúgásokkal

 

Egy másik brazil csapat több sikerrel járt a tizenegyesrúgások során, az Internacional ugyanis így múlta felül a River Plate-et két 2-1-re végződő rendes játékidős meccs után. A Porto Alegre-i csapat megfordította a párharcot, 2-0-ra is vezetett már a visszavágón, ám Robert Rojas góljával a River tizenegyesekre mentett, ott viszont a tízkörös szétlövések végén Rochet kapus sikeres kísérletével az Inter diadalmaskodott. Az argentin bajnokságot simán megnyerő “milliomosok” az egyenes kieséses szakasz legelső körében elhullottak.

Internacional (brazil) – River Plate (argentin) 2-1 – tizenegyesekkel: 9-8
Továbbjutott: az Internacional 3-3 után tizenegyesrúgásokkal

 

A River ősi riválisa, a Boca Juniors viszont sikerrel vívta meg az “orosz rulettet” az uruguayi Nacional elleni párharcban. Az idegenben 0-0 után a La Bombonerában a “genovaiak” kétszer is vezetve játszotta 2-2-es döntetlent, de a tizenegyespárbajban a korábbi válogatott kapus, Sergio Romero két lövést is hárított. A Boca új igazolása, Edinson Cavani ezen a meccsen mutatkozott be, az FC Portóhoz szerződő Alan Varela pedig ugyanezen az estén búcsúzott el a csapattól. A Boca kupatörténeti rekordot jelentő, kilencedik alkalommal nyert meg szétlövést a Libertadores-kupában.

Boca Juniors (argentin) – Nacional (uruguayi) 2-2 – tizenegyesekkel: 4-2
Továbbjutott: a Boca Juniors 2-2 után tizenegyesrúgásokkal

 

Jókora meglepetésre nem folytatja a küzdelmeket a Copa Sudamericana-címvédő Independiente del Valle sem, ugyanis az ecuadori alakulat az első meccs egygólos elvesztését követően odahaza csak 1-1-es döntetlenre volt képes a kolumbiai Deportivo Pereira ellen. A sangolquíak könnyen tizenegyesekre menthették volna a párharcot, azonban a visszavágó hajrájában Michael Hoyos csúnyán mellé lőtt egy büntetőt. A kolumbiai együttes így története első Libertadores-kupa-szereplése alkalmával rögtön bejutott a legjobb nyolc közé, pedig a csapat csak 2019-ben jutott fel az élvonalba, majd tavaly ünnepelhette fennállása első országos bajnoki címét.

Independiente del Valle  (ecuadori) – Deportivo Pereira (kolumbiai) 1-1
Továbbjutott: a Deportivo Pereira 2-1-es összesítéssel

 

Két brazil csapat egymás elleni nyolcaddöntőjében egyetlen találat döntött a Palmeiras javára az Atlético Mineiro ellen. A továbbjutást érő gólt az első, idegenbeli mérkőzésen Raphael Veiga szerezte. A tavalyit megelőző két kiírást megnyerő Sao Paulo-i gárda így esélyeshez méltóan abszolválta a párharcot, ráadásul a visszavágót végig kontroll alatt tartva teljesítette, Hulkéknak a nagy igyekezet ellenére nem sok esélyük volt arra, hogy kiegyenlítsenek, így ki is estek.

Palmeiras (brazil) – Atlético Mineiro (brazil) 0-0
Továbbjutott: a Palmeiras 1-0-s összesítéssel

 

A Racing Club ledolgozta az első meccsen összeszedett 4-2-es hátrányát és a 3-0-s hazai győzelemmel felülmúlta a kolumbiai Atlético Nacionalt a maga nyolcaddöntőjében. A medellíniek az első mérkőzésen már 3-0-ra is vezettek, de az Academia két tizenegyessel felzárkózott, az utolsó szó azonban a kolumbiaiaké volt, akik így kétgólos előnnyel mehettek Buenos Airesbe. Fernando Gago csapata azonban 2-4-ről is megfordította a párharcot és jogot nyert arra, hogy a negyeddöntőben megvívjon a másik állva maradt argentin csapattal, a Bocával.

Racing Club (argentin) – Atlético Nacional (kolumbiai) 3-0
Továbbjutott: a Racing Club 5-4-es összesítéssel

 

A negyeddöntők párosításai:

Boca Juniors – Racing Club
Deportivo Pereira – Palmeiras
Bolívar – Internacional
Fluminense – Olimpia Asunción

A negyeddöntők első mérkőzéseit augusztus 22-24-ig, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!