Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Koszovó panaszt tesz a románok viselkedése miatt

Ahogyan arról beszámoltunk, kedd este mindössze negyedóra játék után a hazai szurkolók diszkriminatív viselkedése miatt félbeszakították a Románia-Koszovó Eb-selejtezőt…

(Photo by Vasile Mihai-Antonio/Getty Images)

A csaknem egyórás kényszerszünet után folytatódó összecsapást végül Románia 2-0-ra nyerte Koszovó ellen.

A hazai ultrák az ellenfél ország létezését megtagadó rigmusokat skandáltak. A vendégcsapat játékosai a kirekesztést megelégelve, levonultak a pályáról. A román labdadrúgó-szövetség hivatalos közleményben ítélte el szurkolói viselkedését.

Azóta a koszovói szövetség is ismertette álláspontját, amely szerint a nemzetközi szervezetek felé fognak panaszt tenni a történtek miatt:

“A Koszovói Labdarúgó-szövetség az UEFA fegyelmi bizottságához fordult azzal a kéréssel, hogy a román válogatott szurkolói által hangoztatott nacionalista skandálásokkal, transzparensekkel és gyűlöletbeszéddel kapcsolatban hozzanak megfelelő intézkedéseket. Az ilyen incidensek nem ismétlődhetnek meg. A labdarúgás csak hidakat épít közöttünk, nem szabad lerombolnia azokat. Még egyszer köszönetet mondunk mindazoknak, akik elítélték az incidenst és támogatják a labdarúgást. Ennek ellenére az FFK megvitatta és összegyűjtötte a rögzített és lefényképezett nyilatkozatokat és anyagokat, amelyek kiegészítik az esemény megbüntetésére irányuló panasz dossziét, kérve az összes esemény felülvizsgálatát az ellenőrök, a szakemberek és az igazságtalansági határozatokra utaló ágazat által” – áll a koszovóiak közleményében.

Az incidens jelentős nemzetközi visszahangot kapott, és minden bizonnyal az UEFA is vizsgálatni fogja a történteket.