Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: drámai meccsen, hősies küzdelemben nyert a magyar válogatott – videóval!

Magyarország hatalmas lépést tehetett a G-csoport megnyerése felé Szerbia ellen a Puskás Arénában az Eb-selejtezőn. Marco Rossi együttesének azonban nem volt könnyű dolga – kiemelkedő teljesítményre volt szükség a három pont megszerzéséhez. 

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Az egész csoportkör rangadója volt ez – teltház előtt a Puskás Arénában. A nagy tét rá is nyomta a bélyegét eleinte a játékra. Az első negyed óra – ahogy mondani szokták – az ismerkedésről szólt. A szerb csapat próbált kezdeményezni, de a magyar válogatott is a teljes kontrollra törekedett. Nem bírtak egymással a felek. Úgy negyed óra után kezdett el felpörögni a játék. Érkeztek az első lehetőségek – főleg vendég részről -, majd hamarosan jött az első gól is. A 20. percben egy fantasztikus magyar labdakihozatalt követően Loic Nego szaladhatott el a szerb védők mögött őrizetlenül, ő viszont lövés helyett a passz mellett döntött… és milyen jól tette! Középen Varga Barnabás érkezett menetrend szerint és passzolta a kapuba a labdát, amivel meg is volt a hazai vezetés.

Megnyugodni azonban nem lehetett. Szerbia nyomott, több lehetőségük is volt, a magyar hátsó alakzat pedig nem tűnt megingathatatlannak. A 33. percben egy nagyobb magyar védelmi bizonytalanságot követően jutottak szöglethez, ami után Pavlovic fejelt a hálóba – így egyenlített Szerbia, úgy tűnt minden kezdődik előröl. Nem tarthatott azonban sokáig a fehér mezesek öröme, hiszen mindössze egy perccel később jött a magyar válasz. Sallai Roland egy parádés labdaátvétel után jó 20 méterről lőtt egy hatalmas bombagólt, amivel ismét Magyarországnál volt az előny. 2-1-es hazai vezetéssel mehettek végül szünetre a csapatok.

A szünetben kettős csere történt a vendégeknél, mindent bevetettek a győzelem érdekében. És tekintve, hogy az első játékrészben mindkét oldalon akadtak hibák hátul, joggal bízhattak egy újabb gólban. Többnyire Szerbia kezdeményezett és diktálta a tempót. Egyértelműen fölényben voltak a második játékrészben, ami hamar két lesgól formájában is megmutatkozott. Willi Orbán hiánya érződött a magyar csapaton, több stabilitásra lett volna szükség hátul. Szerencsére sikerült Rossi csapatának megnyugtatnia a mérkőzést – sőt, nagy helyzettel is jelentkeztünk. A 67. percben, Szalai beadása után Varga Barnabás fejese pattant a felső lécre, a gól elmaradt.

A hajrában ismét rákapcsoltak a felek és ismét komoly lehetőségeket jegyezhettünk fel. A 71. percben egy újabb szöglet után, kétszer is a kapufát találták el a szerbek, akik ekkor már karnyújtásnyira voltak az egyenlítéstől. A 72. percben azonban a túloldalon Bolla meccslabdát rontott: egy ellentámadás végén a Svájcban játszó szárnyvédőnk ziccerben nem talált kaput, így izgulhattunk tovább. Az utolsó percekben igazi őrült adok-kapokot láthattunk, ahol mind a két kapu előtt adódtak lehetőségek. Az izgalmas végjáték pedig végül nekünk kedvezett: Milenkovic közeli fejese után Dibusz bravúrja azt jelentette a hosszabbításban, hogy Magyarország megnyerte a találkozót (a lefújás után Kalmár Zsoltot második sárgával állította ki a játékvezető). Így egy Litvánia elleni sikerrel matematikailag is biztossá válhat a kijutás a 2024-es Európa-bajnokságra.

A mérkőzés videós összefoglalója ezen a linken megtekinthető.

Magyarország – Szerbia 2-1 (2-1)
Helyszín: Puskás Aréna (Budapest) Vezette: Letexier (francia)
Gólszerző:
Varga (20.), Pavlovic (33.), Sallai (34.)
Sárga lap: Varga, Botka, Kalmár, ill. Milenkovic
Kiállítás: Kalmár ill.

Magyarország: Dibusz – Kerkez, Szalai Attila, Lang, Fiola (Botka), Nego (Bolla) – Nagy Ádám, Styles (Kalmár) – Szoboszlai, Varga Barnabás (Ádám), Sallai (Kata). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Szerbia: Vanja Milinkovic-Savic – Pavlovic, Milenkovic, Erakovic (Tadic) – Terzic (Kostic), Sergej Milinkovic-Savic, Gudelj, Zivkovic (Radonjic) – Gacinovic (Duricic), Mitrovic, Lukic (Ratkov). Szövetségi kapitány: Dragan Stojkovic.

A G-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore