Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: elmaradt az ünneplés, nem lett meg a győzelem Litvániában – videóval!

Az Eb részvétel bebiztosításáért játszott Litvániában a magyar válogatott, amely a G-csoport éléről várta a játéknapot a Szerbia elleni hazai győzelem után. 

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Aki azt hitte, hogy most Vilniusban gálaelőadás és sima magyar győzelem következik, az elég nagyot tévedett. Habár Marco Rossi együttese toronymagas favorit volt ezen a találkozón, a hazaiak egyáltalán nem adták könnyen magukat. A litvánok már rögtön az első percekben jelezték, hogy rendkívül kellemetlen ellenfelek, akikkel szemben nem lesz egyszerű érvényesülni ezen az estén. A sárga mezesek szervezetten, agresszíven támadtak le a magyar térfélen, teljesen megfojtva a piros mezesek labdakihozatalait. Hasonlót láthattunk már tőlük korábban a két csapat budapesti mérkőzésén is (valamivel kevésbé hatékony kiadásban), de ezúttal ez mégis váratlanul érte Rossi csapatát.

A litvánok határozottak voltak és lényegében uralták a találkozót, ráadásul a 20. percben még a vezetést is sikerült megszerezniük. Mindez egy hátul eladott labdával indult, ami után Cernych kapta meg a játékszert a baloldalon. Sajnos mindezt nem vettük eléggé komolyan, így Fiola, Nego és a többi magyar védő épp annyi helyet hagyott, hogy Cernych elereszthessen egy lövést. Távoli bombája tökéletesen a sarokba ment, Dibusz nem védhette.

A vendég csapat szeretett volna már korábban is csinálni valamit, de a sárga mezesek ezt nem hagyták. Az első említésre méltó magyar megmozdulásra a 30. percig kellett várni, amikor is Szoboszlai egy távoli szabadrúgással veszélyeztetett, de Zubas még pont ki tudta szedni a labdát a kapufa mellől. Két perccel később egy szögletvariáció után Sallai eresztett el egy erős lövést a kapu mellé – ekkor érződött leginkább, hogy valami ébredezni kezd magyar oldalon. A 36. percben viszont jött egy újabb kapott gól, ami alaposan visszavetette mindenki lelkesedését. A találat – csakúgy mint szombaton Szerbia ellen – egy szögletből esett, ami az ötösön belülre érkezett. Ezekre a labdákra valamiért Dibusz nem lép ki, hanem inkább a gólvonalról nézi végig, ahogy 2-3 méterről védhetetlenül befejelik azt a kapujába. A szerbek után most Sirvys talált be így – a jelek szerint az ellenfelek már tudatosan építenek a magyar csapat hiányosságára ezekben a szituációkban.

Az első játékrészben így feledhető játékkal két gólos hátrányt szedett össze válogatottunk, de a fordulás után adott volt a lehetőség a javításra. Habár a litvánok egy érvénytelenített lesgóllal adták meg a félidő alaphangját, a magyarok átvették az irányítást. Litvánia visszavett a tempóból és visszaállt, így jöhetett a magyar nyomás és a helyzetek. Az 50. perc után egyre több vendég lehetőséget jegyezhettünk fel, köztük egy-két elég komoly helyzetet is. Ezek viszont nem mentek be, aminek a legfőbb oka a hazai kapus, Zubas volt. A hálóőr pazar formában védett és mindent megtett a két gólos előny megtartásáért.

A 66. percben viszont épp ő hibázott: Sallai tört be a tizenhatoson belülre, majd a menteni igyekvő Zubas felöklelte őt, a bíró pedig büntetőt ítélt. Szoboszlai volt a végrehajtó, aki kíméletlenül bevarrta a labdát, így sikerült megfelezni a hátrányt. Közel fél órája maradt Rossi csapatának az egyenlítésre. A 76. percben Sallai Roland ziccerben léphetett ki, ám erős lövése elment a kapu mellett. Néhány perccel később azonban ismét sikerült betalálnunk: egy szöglet után Varga Barnabás egyenlített ki, így az utolsó percekben még maradt egy kis esély a győzelem megszerzésére is.

A Litvánok lassították, tördelték a játékot, az adódó lehetőségekkel pedig nem sikerült élni, így végül maradt a 2-2-es döntetlen a végére. Ez igazságos, mert Litvánia nem érdemelt vereséget ezen az estén, mi viszont egy kötelező győzelmet szalasztottunk el. Bulgária ellen lehet majd pótolni azt, ami most elmaradt.

Litvánia – Magyarország 2-2 (2-0)
Helyszín: S. Darius ir S. Gireno Stadionas (Vilnius) Vezette: Xhaja (albán)
Gólszerző:
Cernych (20.), Sirvys (36.), Szoboszlai (67. – büntető), Varga (82.)
Sárga lap: Lekiatas, Utkus, Kazukolovas,, Lasickas ill. Szoboszlai, Fiola
Kiállítás:  ill.

Litvánia: Zubas – Sirvys (Beneta), Lekiatas, Girdvainis, Lasickas – Vorobjovas, Utkus (Kazukolovas) – Cernych, Gineitis, Slivka (Novikovas) – Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas.

Magyarország: Dibusz – Kerkez (Nagy Zsolt), Szalai Attila, Lang, Fiola, Nego (Csoboth) – Nagy Ádám, Gazdag (Styles) – Szoboszlai, Varga Barnabás (Ádám), Sallai (Bolla). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

A G-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore