Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa Sudamericana: brazil vagy ecuadori győztest avatnak

A szombat esti órákban rendezik meg a második számú dél-amerikai nemzetközi kupasorozat, a Copa Sudamericana 2023-as kiírásának döntőjét…

(Photo by Marcelo Endelli/Getty Images)

A Copa Sudamericana idei fináléjában a brazil Fortaleza és az ecuadori LDU Quito csap össze egymással az uruguayi Maldonadóban.

A brazil együttes tulajdonképpen az elmúlt években éli igazi fénykorát, mióta 2018-ban visszatért az élvonalba. A Fortaleza az elmúlt években rendre a brazil országos bajnokság élmezőnyében végzett és nemzetközi porondon is tiszteletét tette. Ceará állam első csapataként vett részt nemzetközi megméretésen, amikor 2020-ban először bejutott a Copa Sudamericanában, tavaly pedig a Libertadores-kupában szerepelt és bejutott a legjobb 16 közé. 2023-ban az első számú sorozat selejtezőjéből estek ki, így folytathatták a Copa Sudamericanában. A Fortaleza veretlenül nyerte meg a csoportját az argentin San Lorenzo, a chilei CD Palestino és a venezuelai Estudiantes de Mérida előtt öt győzelemmel és egy döntetlennel. Ezt követően a nyolcaddöntőben a paraguayi Libertadot 2-1-es összesítéssel búcsúztatta a nyolcaddöntőben, majd két másik brazil csapatot ejtett ki az América Mineiro (5-2) és a Corinthians (3-1) személyében a döntő felé vezető menetelése során.

Az LDU Quito a nemzetközi szinten sikeresebbnek számít, hiszen 2008-ban az eddigi egyetlen ecuadori csapatként elhódította a Libertadores-kupát, míg 2009-ben megnyerte a Copa Sudamericanát – 2011-ben annak a döntőjét elvesztette. Továbbá mindkét siker után elhódította a dél-amerikai Szuperkupát, így négy trófeájával a legtöbb nemzetközi elsőséggel bíró ecuadori csapat. Két évvel ezelőtt a legjobb nyolc közé jutott a Copa Sudamericanában, egy évvel ezelőtt viszont nem jutott tovább a csoportjából. Az idei szereplése alkalmával három győzelemmel és három döntetlennel végzett a brazil Botafogo, a chilei Magallanes és a perui César Vallejo előtt a csoportkörben. Az egyenes kieséses szakaszban két párharcot is csak tizenegyesekkel abszolvált a chilei Nublense és a brazil Sao Paulo ellen, majd az elődöntőben 3-0-s összesítéssel múlta felül az argentin Defensa y Justiciát.

A keret minősége alapján a Fortaleza tűnik erősebbnek, azonban a nemzetközi szinten rutinosabb LDU is behúzhatja a finálét. Tavaly ugyancsak egy ecuadori és egy brazil csapat játszotta egymással a döntőt, akkor az Independiente del Valle 2-0-s győzelmet aratott a Sao Paulo ellen, megszerezve ezzel a második sikerét a kupában.

A Copa Sudamericana idei döntőjét magyar idő szerint szombat este 22 órától rendezik.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!