Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Több mint 1 milliárd fontos tartozása van a Manchester Unitednek

Az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Manchester United csapata közzétette éves beszámolóját, amelyből az is kiderült, hogy mennyi tartozása van az angol klubnak. 

 (Photo by Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

A Manchester United több mint 1 milliárd fonttal tartozik a bruttó adósság, a megújuló hitelkeretek és a kifizetetlen átigazolási díjak kombinációja révén.

A United közzétette éves beszámolóját a június 30-án zárult évre vonatkozóan, és annak ellenére, hogy rekordbevételt ért el 648,4 millió fonttal, 28,7 millió font veszteséget könyvelt el. Az új adatokból pedig az is kiderült, hogy mekkora összeggel tartoznak.

Miközben a bruttó adósságállományuk 507,3 millió font maradt, a United további 160 millió fontot vett fel a megújuló hitelkeretükből, így a teljes hitelállományuk 773 millió fontra emelkedett. A teljes könyvelésükből az is kiderül, hogy jelenleg 317,8 millió fonttal tartoznak a kifizetetlen átigazolási összegek miatt. Miután 2022-ben 100 millió fontot vettek ki a megújuló hitelkeretből, ezzel a United teljes tartozása 1,09 milliárd fontra nőtt.

A United megújuló hitelkeretét egyesek a cég hitelkártyájának tekintik. Amikor a koronavírus-járvány lecsapott, a United hitelkeretet kapott a Bank of America Securitiestől, hogy segítse az angol klub pénzforgalmat, ráadásul az elmúlt néhány szezonban ebből fizették a különböző átigazolásokat. Casemiro és Antony szerződtetését például ebből a rövid távú hitelfelvételből finanszírozták.

A Glazer család tavaly novemberben bocsátotta árverésre a Manchester Unitedet. A két ajánlattevő, a katari Jassim bin Hamad al-Thani sejk és a brit milliárdos Sir Jim Ratcliffe ajánlata nem érte el a Glazerék által kért 6,4 milliárd fontos vételárat, ehelyett mindkét fél inkább 5,2 milliárd fonthoz közelebbre értékelte a klubot. Jassim sejk októberben visszavonta a United megvásárlására tett ajánlatát, így Ratcliffe ajánlata maradt az egyetlen lehetőség az asztalon. Ratcliffe a klub 25 százalékos megvásárlását javasolja, és továbbra is tárgyalásokat folytat a Glazer családdal.