Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: simán nyertek a spanyolok, a skótok nem bírtak a grúzokkal – eredmények, összefoglaló

Zárul az Európa-bajnoki selejtezőkör az utolsó fordulóival. A spanyolok hozták a kötelezőt az A-csoportban, a skótok azonban nm bírtak Grúziával, de a kijutás itt már nem volt kérdés. Az F-csoportban meglepetésre a svédek kikaptak az azeriektől, míg az osztrákok simán nyertek, de itt is eldőlt már, ki megy a 2024-es Európa-bajnokságra.

(Photo by Craig Williamson/SNS Group via Getty Images)

A-csoport: 

Nagyon hamar, már az 5. percben vezetést szerzett Spanyolország Ciprus ellen, a 16 éves Yamal góljával. Nem meglepő módon domináltak a spanyolok, és a 22. percben meglőtték a második góljukat Oyarzabal révén. Nem kellett sokat várni a harmadik találatra sem, hiszen a 28. percben jött Joselu és a kapu közepébe lőtt. A vendégek fölénye a második félidőre is  megmaradt, azonban a 75. percben szinte a semmiből szépíteni tudott Ciprus Pileas góljával. Újabb gól már nem esett, Ciprus az utolsó meccsét is elvesztette, így 0 ponttal zárta a selejtezőket, Spanyolország pedig már korábban kijutott a tornára.

Ciprus – Spanyolország 1-3 (0-3)
Gólszerzők: Pileas (75.) ill. Yamal (5.), Oyarzabal (22.), Joselu (28.)

Grúzia már az első félidőben vezetést szerzett Kvaratskhelia góljával, annak ellenére, hogy a játék képét tekintve Skócia kisebb fölényben volt, bár a helyzeteket tekintve kiegyenlített volt a meccs. A második félidő elején, a 49. percben McTominay egyenlíteni tudott, de nem örülhettek sokáig a skótok, mert az 56. percben Kvaratskhelia duplázni tudott. Végül az utolsó pillanatban, a 93. percben egyenlíteni tudtak a skótok Shankland góljával. A döntetlen ellenére a grúzok, nem kerültek előrébb a negyedik helyről, míg a skótok maradtak a második helyen, ám még az utolsó meccsen esélyük lehet a lista elejére ugrani, igaz a kijutásuk már eddig is biztos volt.

Grúzia – Skócia 2-2 (1-0)
Gólszerzők: Kvaratskhelia (15. 56.) ill. McTominay (49.), Shankland (90+3.)

Az A-csoport állása:

Standings provided by Sofascore

F-csoport:

Meglepetésre Azerbajdzsán már az első félidőben kétgólos előnyre tett szert Svédországgal szemben, rögtön az első percekben. Először a 3. percben találtak be a hazaiak Mahmudov góljával, majd a 6. percben jött a második Dadashov révén. A svédek egész meccsen fölényben játszottak, de ezt nem tudták gólra váltani. Az 57. percben az azeriek emberhátrányba kerültek Mustafazada azonnali piros lapjával, de ez nem tántorította el őket abban, hogy egy harmadik góllal lezárják a mérkőzést a 89. percben Mahmudov második találatával. A két válogatott így most 7-7 ponttal áll a tabella harmadik és negyedik helyén.

Azerbajdzsán – Svédország 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Mahmudov (3.), Dadashov (6.) ill. –
Kiállítás: Mustafazada (57.) ill. –

Jobban játszott Ausztria Észtország ellen, és már az első játékrészben két gólt lőttek. Először a 26. percben Laimer talált be, majd még a félidő végén, a 40. percben Lienhart szerzett gólt. A második játékrészben sem változott a játék képe, továbbra is az osztrákok voltak fölényben, de újabb gólt már nem tudott lőni. Ausztria ezzel már biztosan kijutott az Eb-re, és több meccset már nem játszik, míg Észtország továbbra is nyeretlen, de még egy mérkőzése hátra van.

Észtország – Ausztria 0-2 (0-2)
Gólszerzők: – ill. Laimer (26.), Lienhart (40.)

Az F-csoport állása:

Standings provided by Sofascore