Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: ennyi pénzt kerestek a magyar válogatott tagjai a kijutással

A magyar válogatott a selejtezőcsoportját megnyerve, veretlenül jutott ki a 2024-es Európa-bajnokságra…

(Photo by Arpad Kurucz/Anadolu via Getty Images)

Az UEFA 9,5 millió eurós összeget fizet az Európa-bajnokságra való kvalifikációt kihasználó valamennyi válogatottnak, amely több részre oszlik.

Sportal járt utána, hogy az MLSZ hogyan osztja meg a nemzetközi szövetségtől kapott összeget. A honi szövetség tájékoztatásából kiderült, hogy a nagyjából 3,6 milliárd forint 35 százalékát, vagyis 1,26 milliárdot oszt szét az MLSZ a játékosok között.

A nyolc mérkőzésen összesen 28 labdarúgó lépett pályára, de volt hat olyan futballista, aki szerepelt a keretben, de nem kapott lehetőséget egyetlen mérkőzésen sem. Vagyis a fenti összeget 34 felé oszthatja a szövetség és ha mindenki egyenlően részesedne belőle, akkor fejenként valamivel több, mint 37 millió forintot kapnának. Az MLSZ nem adott tájékoztatást, de szinte biztos, hogy nem kapnak ennyit az egy percet sem játszók, ellenben Szoboszlai Dominik, aki minden selejtezőben végig pályán volt, logikusan nagyobb összeget kaphat differenciálás esetén.

A szakmai stáb külön csoportot alkot premizálás esetén. Marco Rossi és segítői a 3.6 milliárd forint 15 százalékát oszthatják szét egymás között, vagyis 540 millió forint a rájuk vonatkozó teljes keret.

Az UEFA-tól származó bevétel újabb 35 százalékát (1.26 milliárd forint) az Európa-bajnoki részvétel költségeire különíti el a szövetség. A további megmaradt 15 százalékot, vagyis újabb 540 millió forintot pedig a hazai utánpótlás fejlesztésére fordítják.