Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Girona legyőzte a Barcelonát és ismét vezeti a bajnokságot – videóval!

A két legjobb katalán csapat találkozott a La Liga 16. fordulójában – ez az ütközet ráadásul a teljes játéknap legnagyobb rangadója is volt egyben. A második helyezett Girona látogatott az eredménykényszerben játszó FC Barcelona otthonába. 

Photo by David Ramos/Getty Images

A Barca 4 pontra volt az első két helyezettől a forduló előtt, így finoman szólva is kellenek nekik a pontok. Ugyanakkor a Real Madrid szombati botlásának köszönhetően a Girona is nagy lehetőség előtt állt, hiszen egy győzelemmel ismét átvehették volna a vezetést a táblázaton. Ekkora tétje talán sohasem volt még a két katalán csapat ütközetének korábban. A Girona ismét lehetőséget kapott arra, hogy bebizonyítsa: idén érdemes komolyan számolni velük.

Mindkét csapat a saját megszokott játékát próbálta játszani. Kőkemény letámadások, állig feltolt védelmek – rögtön az elején sok kockázatot vállaltak a felek. Jó volt a tempó és sok a helyzet mindkét oldalon. A Barcelona birtokolta többet a labdát és próbált hatalmas nyomást gyakorolni ellenfelére már rögtön az első percekben. A Girona főleg a veszélyes kontrákban bízhatott, de ők is rendszeresen próbálták hibára késztetni ellenfelüket. Az intenzív kezdés meg is hozta az eredményét egy korai gól formájában a 12. percben: Christensen hibázott egy mélységi indításnál, amit kihasználva Tsygankov szaladt el és találta meg a bent érkező honfitársát, Dovbykot. Az ukrán támadók közreműködésével tehát érett a szenzáció: hamar előnybe került a vendég csapat.

A Girona ezek után nagyon visszaállt, ami nem jellemző rájuk – nekik nem ez a játékuk. Mindez hamar meg is hozta a böjtjét: a Barcelona már a 19. percben kiegyenlített egy szöglet után Lewandowski révén, aki zavartalanul fejelhetett Gazzaniga kapujába. A Girona védekezése ezúttal sem volt kimagasló (finoman szólva), ami még látványosabb lett, amikor nem volt náluk a labda. Ha be kellett állniuk védekezni, volt ok az izgalomra, a hazai támadók nagyon könnyedén tudtak lövőhelyzeteket kialakítani.

Addig nézett ki jól a mérkőzés barcelonai szempontból, ameddig sikerült fenntartaniuk ezt az agresszív dominanciát. Ez azonban sok energiába és koncentrációba került, valamint nem kis kockázatot kellett vállalniuk hozzá. Örökké nem is tudták ezt csinálni, így a félidő utolsó harmadában egyre többször kapta meg a labdát a Girona – a fehér mezesek pedig köszönték szépen, éltek is a lehetőséggel. A szünethez közeledve több komoly lehetőséget is kidolgoztak Michel tanítványai, a 40. percben pedig a nagyon aktívan játszó Miguel Gutierrez bombájának köszönhetően ismét vezetést szereztek. Ezzel 2-1-es gironai vezetéssel zárták le az első félidőt a csapatok. Egy felemás, de jó iramú és roppant magas színvonalú első 45 perc után izgatottan várhatta a publikum, mit hoz a folytatás.

A második félidő egy picivel visszafogottabb tempóban folyt. A Barca letámadása már nem volt olyan agresszív, mint az első felvonás elején, a Girona pedig tudatosan lassított az iramon és megfontoltabban vezette az akcióit. Így a vendégek labdabirtoklásban feljöttek, de támadásaik végén csak elvétve tudtak lövésekig eljutni – a gránátvörös-kékek viszont sokszor próbálkozhattak, de ezek többnyire nem okoztak nagy fejtörést Gazzanigának. A játék képe egyértelműen az előnyben lévő Gironának nézett ki jobban – jött is a változtatás a túloldalon. A 65. percben Xavi hármas cserére szánta el magát, ami után új lendületre is kapott csapata. Ugyanakkor néhány hajtósabb perc után a Girona ismét kisajátította a labdát és megnyugtatta a játékot. A Barcelona már nem tudta úgy ráerőltetni akaratát ellenfelére, mint az első 30 percben.

A hajrában már egyre erősebben érződött, hogy nincs meg az átütő erő a Barcában és mintha nem csak az energia hiányzott volna – a győzelembe vetett hitet is elvesztették. A közeli képeken Pedriék arca elég árulkodó volt és ez nem sok jót jelentett a hazai drukkereknek a meccs végére. A 80. percben aztán újabb ütést vitt be a Girona. Gazzaniga bikázta előre a labdát, amit a csereként beállt Stuani fejelt oda a szintén csereként pályára lépő Valery-nek – mindezt viszont a védők legfeljebb szemmel tudták követni. A spanyol középpályás teljesen egyedül lőhetett és nem hibázott, így a Girona már 3-1-re vezetett.

Ezek után többnyire az volt a legnagyobb kérdés, hogy a Girona szerez-e további gólokat. A vendégek 2-3 elég komoly lehetőséget is elpuskáztak, így izgulhattak a végén. Történt ugyanis, hogy a 92. percben Gündogan betalált, így a hosszabbítás legvégére ismét csak egy gól volt a Barca lemaradása. Ám mielőtt elhihették volna, hogy van visszaút, a Girona ismét lecsapott. Stuani, a fehér mezesek veterán csatára ugyanis a végén maga is eredményes volt, kialakítva a 4-2-es végeredményt.

A Barcelona ezzel a vereséggel meglehetősen kellemetlen helyzetbe került, a Girona azonban két ponttal visszavette a vezetést a táblázaton. Folytatódik tehát a tündérmese annál a kis katalán klubnál, amelynél a bentmaradás volt a cél erre a szezonra, egy golfpályán tartják az edzéseiket és viszonylag szerény büdzsével is hozzák a sztárcsapatok szintjét eddig. A Barcelona komolyan vette őket, mégis alulmaradt. A Girona most a legjobb csapat Katalóniában.

Barcelona – Girona 2-4 (1-2)
Helyszín: Estadio Olimpico (Barcelona) Vezette: Diaz de Mera
Gólszerző:
Dovbyk (12.), Lewandowski (19.), Miguel Gutierrez (40.), Valery (80.), Gündogan (92.), Stuani (95.)
Sárga lap: Araujo, ill. Blind, Stuani
Kiállítás: – ill.

Barcelona: Pena – Cancelo, Christensen (Balde), Araujo, Kounde – Pedri (Fermin), Gündogan, Frankie de Jong – Joao Felix (Yamal), Lewandowski, Raphinha (Ferran Torres). Edző: Xavi.

Girona: Gazzaniga – Miguel Gutierrez, Blind, David Lopez, Eric Garcia, Couto (Valery) – Aleix Garcia, Ivan Martin (Solis) – Savio, Dovbyk (Stuani), Tsygankov (Portu) – . Edző: Michel.

A La Liga 16. fordulójának eredményei

Péntek
Getafe – Valencia 1-0

Szombat
Alaves – Las Palmas 1-0
Betis – Real Madrid 1-1
Villarreal – Real Sociedad 0-3
Mallorca – Sevilla 1-0

Vasárnap
Atlético Madrid – Almería 2-1
Granada – Athletic Bilbao elhalasztva
Cadíz – Osasuna 1-1
Barcelona – Girona 2-4

A tabella aktuális állása

Standings provided by Sofascore