Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A PSG fizetett azért, hogy Lionel Messi kapja az Aranylabdát – sajtóhír

Francia sajtóinformációk szerint a francia labdarúgó-bajnokságban (Ligue 1) szereplő Paris Saint-Germain csapata lefizette a France Footballt, hogy 2021-ben Lionel Messi kapja az Aranylabdát.

 (Photo by Tnani Badreddine/DeFodi Images via Getty Images)

Egy nagyobb botrány kezd kibontakozni Franciaországban, miután a francia Le Monde azt állítja, hogy az Aranylabda-szavazást szervező France Football korábbi főszerkesztője, Pascal Ferré különböző juttatásokat kapott azért a a Paris Saint-Germaintől, hogy akkori játékosa, Lionel Messi kapja meg az Aranylabdát.

A lap szerint jelenleg is folyamatban van egy bírósági nyomozás, amit a párizsi ügyészség indított 2022-ben, és amelyben azt vizsgálják, hogy a PSG valóban megvesztegette-e a France Football munkatársát és lobbizni akart-e, hogy Messié legyen a díj. A kiterjedt nyomozás eredményeként hat ember ellen emeltek vádat, többek között a párizsi klub korábbi sajtófőnöke, Jean-Martial Ribes ellen is, akit 2023. december 1-jén vádoltak meg korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel. A vád szerint Ribes belső levelezései alapján szoros kapcsolatot ápolt Ferrével, aki többek között katari utazásokat kapott a párizsiaktól, miközben olyan France Football-cikkeket töröltettek vele, melyek rossz színben tűntették fel a PSG elnökét, Nasszer Al-Kelaifit. A Le Monde állítása szerint, az üzenetekből kiderül, hogy azért kapta ezeket a juttatásokat, hogy 2021-ben Messi kapja az Aranylabdát. Érdekesség, hogy Ferré 2023 januárjában távozott a France Footballtól, majd a PSG sajtó- és médiakapcsolati igazgatójaként helyezkedett el.

A Le Monde által leírtakra és a Ferré által mondottakra reagált a France Football is:

“Az Aranylabda győztesére 100 különböző országból 100 újságíró szavaz, így nemcsak védhető minden befolyásolási kísérlettől, de így garantálható a díj tisztességessége és függetlensége”

nyilatkozta Lionel Danoumau, a L’Équipe és a France Football szerkesztőségi igazgatója.

A 2021-es Aranylabdát végül Messi nyerte meg, ahogy 2023-ban is, immáron nyolcadszor.