Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Király-kupa: az Atheltic Bilbao hosszabbítás után búcsúztatta a Barcát! – videóval

A spanyol Király-kupa (Copa del Rey) negyeddöntőinek szerdai játéknapján két komoly meglepetés is született. Előbb a Mallorca búcsúztatta meglepetésre a bajnokságban szárnyaló, ellene viszont későn ébredő Gironát; majd a Williams-testvérek vezérletével az FC Barcelonát ejtette ki hosszabbításban az Athletic Bilbao.

(Photo by David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images)

 

Rémálomszeren indult a találkozó a Barca szempontjából, hiszen Gorka Guruzeta már az első percben, igen kaotikus jelenetsor végén közelről megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

 

A korai gól érezhetően megfogta a Barcát, Xavi csapata hosszú percek után kezdett éledezni, majd a félidő közepére jókora szerencsével kiegyenlített: Robert Lewandowskit nemes egyszerűséggel telibe találta a büntetőterületen belül egy hazai védő, a lengyel csatárról pedig hazai hálóba vágódott a labda.

 

A bekapott gól ezúttal a Bilbaot fogta meg, amely mire felocsúdhatott volna egy zseniális Lamine Yamal szóló és lövés végén, bő fél óra elteltével már hátrányba került – Érdekesség, hogy a 16 esztendős Lamal a spanyol Király-kupában is rekorder lett, mint a legfiatalabb gólszerző játékos.

 

A félidő hátralévő részében fölényben futballozott Xavi csapata, amely nem igen engedte levegőhöz jutni ellenfelét. A baljós jelek viszont kezdtek gyülekezni katalán oldalon, hiszen Alejandro Baldét elveszítette a csapat (…)

A fordulást követően Bilbao hamar megválaszolta azt a kérdést, hogy vajon sikerül-e változtatnia a baszkoknak, hiszen a 49. percben a végig agilisen játszó Nico Williams remek beadását mintaszerűen fejelte Inaki Pena kapujába Oihan Sancet.

 

Az újabb korai gól ezúttal még inkább megfogta a Barcát, amelynek a második félidő hátralévő részében momentumai akadtak – Tegyük hozzá, ezen momentumok közül Lamine Yamal a második játékrész elején és végén is kihagyott egy-egy hatalmas helyzetet (…)

A hazai közönsége által is hajtott Bilbao szépen lassan átvette a mérkőzés irányítását, ám újabb gól már nem esett a rendes játékidőben, így következhetett a hosszabbítás – A Barcában ekkora már Andreas Christensen is kidőlt sérülés miatt.

A ráadásban is inkább az Athletic játszott veszélyesebben, és szinte tökéletes pillanatban, az első 15 perc legvégén, az Afrika-kupán Ghánával csúnyán leszereplő, a meccsbe viszont remekül beszálló idősebbik Williams-testvér góljával megfordította a találkozót.

 

A hosszabbítás második részében a Barcának mennie kellett előre, hogy legalább tizenegyesekre mentse a találkozót, az újabb gólhoz azonban inkább az energikusabban futballozó Bilbao állt közelebb: Inaki Williams közeli próbálkozását előbb még bravúrral védte Inaki Pena; a hosszabbítás legvégén Nico Williams egy kontra végén, pazarul tekert külsővel a Barca kapujába.

 

Az Atheltic Bilbao bravúros feltámadást produkált, jól megérdemelt jutalma pedig a spanyol Király-kupa elődöntőjébe jutás lett, ahol a baszk rivális, Real Soceidaddal találkozik majd.

 

Atheltic Bilbao – FC Barcelona 2-2 (1-2) – Hosszabbítás után: 4-2
San Mamés stadion, Vezette: J. Sánchez
Gólszerzők: Guruzeta (1.), Sancet (49.), I. Williams (105+2.), N. Williams (120+1.) illetve Lewandowski (26.), Lamal (32.)
Sárga lap: Sancet (36.), Prados (83.). Herrera (109.), N. Williams (120+2.) illetve Christensen (17.), Xavi (17. -pályán kívül), F. Torres (83.), Fort (84.), Lamal (95.), F. de Jong (115.), S. Roberto (117.)
Piros lap: –

Bilbao: Agirrezabala – Lekue (de Marcos, 90.), Vivian, Paredes, Berchiche – Prados (Herrera, 90.), Vesga (U. Gomez, 46.) – Ares (I. Williams, 56.), Sancet, N. Williams – Guruzeta (Villalibre, 73.). Vezetőedző: Ernesto Valverde

Barca: I. Pena – Baldé (H. Fort, 23.), Christensen (Cubarsi, 70.), Araujo, Koundé – F. de Jong, Gündogan, Pedri (S. Roberto, 99.) – Yamal (Guiu, 106.), Lewandowski (J. Felix, 78.), F. Torres. Vezetőedző: Xavi Hernández

 

Kora este játszották:

Mallorca – Girona 3-2 (3-0)
Gólszerzők: Larin (21.), Prats (28. és 35. – a másodikat büntetőből)
Kiállítva: Raillo (67. – második sárga lappal)

Borzasztó első félidőt produkált a La Ligában listavezető Girona, hiszen nagyon úgy tűn, hogy a Mallorca három gólos előnyével eldöntötte a találkozót. A fordulást követően nem igazán akart összejönni a szépítő találat a Yaakobishvili Antallal a kezdőcsapatban felálló Girona, amely aztán Antonio Raillo kiállításával nagy esélyt kapott a félidő derekán. A vendégek hamar megszerezték a hőn áhított szépítő találatot, majd elképesztő mezőnyfölénybe kerültek, amit csupán a hosszabbításban tudtak újra gólra váltani.

A Girona úgy is mondhatnánk, hogy lényegében “egy félidőnyi előnyt adott” ellenfelének, azonban a Mallorca érdemeit ne vegyük el, hiszen mégis csak a Király-kupa elődöntőjébe jutott Javier Aguirre csapata.

 

A spanyol Király-kupa negyeddöntőjének menetrendje:

Celta – Vigo – Real Soceidad 1-2

Mallorca – Girona 3-2

Athletic Bilbao – FC Barcelona 4-2 (Hosszabbítás után)

csütörtök:

21:00 Atlético Madrid – Sevilla (Tv: Sport 1)