Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: félbeszakadt a Getafe-Sevilla bajnoki a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt

A spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 30. fordulójában a Sevilla a Getafe otthonába látogatott, ám a mérkőzést néhány percre félbe kellett szakítani, miután a hazai szurkolók egy játékost és az ellenfél edzőjét is rasszista megjegyzésekkel bombázták.

 (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

A Sevilla elítélte a “rasszista és idegengyűlölő gyalázkodást”, amelyet játékosuk, Marcos Acuna és vezetőedzőjük, Quique Sanchez Flores szenvedett el a Getafe elleni La Liga-összecsapáson.

A mérkőzés a 68. percben félbeszakadt, majd két és fél percet állt, miután “majom” skandálások hangzottak el a 32 éves Acuna ellen. Iglesias Villanueva játékvezetőnek az asszisztensén keresztül közölték, hogy több rasszista megjegyzés is elhangzott az argentin válogatott Acuna felé.

Ez arra késztette Villanuevát, hogy kezdeményezze a La Liga protokolljának megfelelően a mérkőzés szüneteltetését, és a hangosbeszélőn keresztül bejelentést tegyen a skandálások abbahagyására.

“A 68. percben meg kellett szakítanom a mérkőzést, mert rasszista szidalmak hangzottak el a vendégcsapat (Sevilla) 19-es számú játékosára (Acuna). A skandálások között szerepeltek az ‘Acuna majom’ és az ‘Acuna, te majmoktól származol’ szavak, amelyek a pálya középső részén, az asszisztensem helye mögött elhelyezkedő szurkolóktól érkeztek”

– áll a játékvezető jelentésében.

Közben a Sevilla edzője, Sanchez Flores – aki háromszor irányította a Getafét, legutóbb 2021 októbere és 2023 áprilisa között – azt állította, hogy a mérkőzésen rasszista bántalmazás érte, miután állítása szerint a hazai szurkolók “cigánynak” nevezték.

“Nem akarom, hogy rasszista sértésként használják a ‘cigány’ szót”

– mondta Sanchez Flores a mérkőzés után.

“A közönség egy része azt gondolja, hogy jöhetnek és mondhatnak, amit akarnak. Mi is dolgozó emberek vagyunk vagyunk, akik egy olyan helyre járunk dolgozni, ahol tisztelni kell minket. Számomra ez az egész aberráltnak tűnik.”

A játékvezetői jelentés nem említette Sanchez Flores állításait.

“Elítéljük a Marcos Acuna és az edzői stábunk felé tanúsított rasszista és idegengyűlölő gyalázkodást a Getafe – Sevilla mérkőzésen”

– állt a Sevilla mérkőzés utáni közleményében.