Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Cristiano Ronaldo és Pepe is ott lesz Portugáliával a tornán

Bejelentette a németországi Európa-bajnokságra utazó keretét a portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez.  

(Photo by Will Palmer/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)

A 2024-es Európa-bajnokságon is ott lesz a portugál válogatottal a 39 éves Cristiano Ronaldo és a 41 éves Pepe, miután meghívást kaptak Roberto Martínez szövetségi kapitánytól. Az Al-Nasszr támadója a 2022-es katari világbajnokságon nem jutott sok lehetőséghez, de Martínez visszatette őt a csapatba, amire Ronaldo 10 góllal válaszolt az Eb-selejtezőben. A támadó ebben a szezonban a szaúdi profi ligában 29 fellépésén 33 gólt szerzett csapatának.

A Manchester City játékosa, Matheus Nunes kimaradt a portugál válogatottból. A középpályás a selejtezők során nem szerepelt a nemzeti csapatban, de Martínez a legutóbbi, márciusi keretébe behívta. A Bayern München balhátvédje, Raphael Guerreiro is kimaradt a keretből, miután a hónap elején bokaszalag-sérülést szenvedett. A további neves hiányzók közé tartozik a Sporting támadója, Pedro Goncalves és a Wolves védője, Toti Gomes, vagy az AS Roma középpályása, Renato Sanches, aki az elmúlt egy évben nem lépett pályára.

A Wolverhampton Wanderers középpályása, Pedro Neto viszont ott lesz a tornán, pedig csak vasárnap, a Liverpool elleni utolsó PL-meccsén tért vissza sérüléséből, a kispadról az utolsó 12 percre. Március óta nem léphetett pályára egy újabb combizomsérülés miatt, de amikor bevethető volt, Neto 20 bajnoki fellépésén 2 gólt 9 asszisztot jegyzett. A Porto szélsője, Francisco Conceicao az idei szezonban nyújtott remek teljesítménye után helyet kapott a csatárok között. A 21 éves játékos márciusban szerezte meg első válogatottságát.

A korábbi belga szövetségi kapitány Martínez az Eb-selejtezősorozat elején vette át a válogatott irányítását Fernando Santos utódjaként, aki a 2016-os Európa-bajnokságon győzelemre vezette Portugáliát.

A portugál válogatott az európai nemzetek közül a legjobb mérleggel zárta a selejtezőkört, mivel mind a 10 mérkőzését megnyerte a Szlovákiát, Luxemburgot, Izlandot, Bosznia-Hercegovinát és Liechensteint is magában foglaló csoportban. Összesen 36 gólt lőttek és csak kétszer kaptak gólt.

Martínez csapata az F-csoportba került a németországi Eb-n Csehországgal, Törökországgal és a debütáló Grúziával együtt. Először a csehekkel játszanak június 18-án Lipcsében, majd június 22-én Dortmundban Törökországgal, mielőtt június 26-án Gelsenkirchenben Grúziával találkoznak a csoport utolsó mérkőzésén.

A portugál válogatott 26 fős Eb-kerete:

Kapusok: Diogo Costa (Porto), Rui Patrício (AS Roma), José Sá (Wolves).

Védők: Rúben Dias (Manchester City), Danilo Pereira (PSG), Antonio Silva (Benfica), Pepe (Porto), Goncalo Inácio (Sporting), Nelson Semedo (Wolves), Joao Cancelo (Barcelona), Diogo Dalot (Manchester United), Nuno Mendes (PSG).

Középpályások: Bruno Fernandes (Manchester United), Vitinha (PSG), Rúben Neves (Al Hilal), Joao Palhinha (Fulham), Joao Neves (Benfica), Otávio (Al-Nasszr).

Támadók: Cristiano Ronaldo (Al-Nasszr), Diogo Jota (Liverpool), Bernardo Silva (Manchester City), Joao Félix (Barcelona), Rafael Leao (AC Milan), Goncalo Ramos (Benfica), Pedro Neto (Wolves), Francisco Conceicao (Porto).