Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: Garnacho és Mainoo góljával legyőzte a címvédőt a Manchester United! – videóval

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Manchester City és a Manchester United feszült egymásnak az FA-kupa fináléjában. Egy évvel ezelőtt Pep Guardioláék nyerték meg a sorozatot, és ezúttal is ők vágtak neki esélyesként ennek az összecsapásnak.

(Photo by Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

Ahogyan az várható volt, a Manchester City irányította a játékot, a United pedig át is adta a kezdeményezést a városi riválisnak. A City fölénye azonban semmiféle veszélyt nem jelentett Onana kapujára, a meccs első lövését is a “Vörös Ördögök” jegyezték a 9. percben Garnacho révén, de ezt Ortega biztos kézzel hárította. A 21. minutumban ismét a City kapuja forgott veszélyben, miután McTominay szerzett labdát a tizenhatoson belül, de a lövését Stones az utolsó pillanatban blokkolni tudta. A 30. percben aztán egy hatalmas hiba következtében megszerezte a vezetést Erik ten Hag csapata! Dalot indítása után Gvardiol szerette volna hazafejelni a labdát, de nem vette észre, hogy Ortega kimozdult a kapujából, így a horvát védő átfejelte a játékszert a kapus fölött, amire Garnacho csapott le, ő pedig az üresen maradt kapuba passzolt, 0-1! A City részéről az első kaput eltaláló lövésre egészen a 37. percig kellett várni, amikor Bernardo Silva próbálta meg bevenni Onana kapuját, de a kapus a helyén volt, és védeni tudott. A 39. minutumban aztán megduplázta az előnyét a United! Ekkor Fernandes kapott labdát a tizenhatoson belül, de lövés helyett higgadtan Mainoo elé tálalt, aki higgadtan a bal alsóba helyezte a labdát, 0-2! A szünetig a City hiába próbálta meg feltörni a nagyon szervezett United védelmet, nem jártak sikerrel, így kétgólos hátrányban mehetett a félidei eligazításra a címvédő!

A második játékrész elején Guardiola rögtön kettőt is változtatott, majd nem sokkal később Julian Álvarezt is pályára küldte. A City érezhetően nagyobb nyomás alá tudta helyezni ellenfelét, és az első veszélyes lehetőségéig az 55. percig kellett várni, amikor nagyon közel került a szépítéshez a címvédő. Ekkor Doku beadása tökéletes volt Haalandnak a hosszún, de a norvég lövése telibe találta a keresztlécet. Az 59. minutumban Kyle Walker vette célba Onana kapuját 25 méterről, de a bal sarokba tartó labdát nagy bravúrral szögletre ütötte a kameruni hálóőr. A 64. percben Julian Álvarez felezhette volna meg a távolságot a csapatok között, de a támadó nem találta el a hosszú alsót. A United részéről az első nagyobb lehetőséget a 68. percben lehetett feljegyezni, amikor Garnacho vette célba a rövid alsót, de Ortega a helyén volt, és szögletre tudta ütni a labdát. A 77. percben ismét Kyle Walker próbálkozott meg a gólszerzéssel távolról, Onana azonban leért a jobb alsóba tartó lövésre. A 87. minutumban aztán közelebb tudott zárkózni a City! Doku lőtt nagyjából 18 méterről a rövid alsó irányába, Onana pedig már későn ért le a lövésre, a labda a hálóban kötött ki, 1-2! Az utolsó percekben hiába próbált meg mindent az egyenlítés érdekében a City, nem jártak sikerrel, így a Manchester United a 2023/24-es idényben is nyert egy trófeát, és kvalifikálták magukat az Európa-ligába.

Manchester City – Manchester United 1-2 (0-2)
Helyszín:
Wembley Stadion Vezette: A. Madley
Gólszerzők:
Doku (87.) ill. Garnacho (30.), Mainoo (39.)
Sárga lapok: Álvarez (90+7.) ill. Mainoo (45.), McTominay (90+3.)
Kiállítás:ill.-

Manchester City: Ortega – Walker, Stones, Aké (Akanji 46.), Gvardiol – Kovacic (Doku 46.), Rodri – Silva, De Bruyne (Álvarez 57.), Foden – Haaland Vezetőedző: Pep Guardiola

Manchester United: Onana – Wan-Bissaka, Varane, Martinez (Evans 73.), Dalot – Amrabat, Mainoo, McTominay (Mount 90+3.) – Garnacho (Lindelöf 90+3.), Fernandes, Rashford (Höjlund 74.) Vezetőedző: Erik ten Hag

A mérkőzés összefoglalója: