Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Wijnaldum maradt, Maatsen kikerült a hollandok keretéből

Bejelentette a németországi Európa-bajnokságra utazó keretét a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Ronald Koeman.

(Photo by Peter Lous/BSR Agency/Getty Images)

Ronald Koeman megnevezte 26 fős holland válogatott keretét a nyári Európa-bajnokságra.

A szövetségi kapitány korábban nevezte a Chelsea balhátvédjét, Ian Maatsent a bővített keretbe a hónap elején, de ő végül nem utazik a csapattal Németországba. A 22 éves játékos a Borussia Dortmundnál játszott kölcsönben január óta, és minden percet végigjátszott a német klubban. A Feyenoord középpályása, Quenten Timber – Arsenal védő Jurrien testvére – is kimaradt a keretből, ahogy a Sparta Rotterdam játékosa, Nick Olij, illetve a sérült Atalanta középpályás Marten De Roon sem lesz ott a tornán.

A Newcastle United és a Liverpool korábbi középpályása, Georginio Wijnaldum viszont annak ellenére került be a keretbe, hogy nem volt túl kiemelkedő szezonban szaúdi csapatában, Al-Ettifaqban. Frenkie de Jong sérülés miatt kihagyta a Barcelona utolsó hat meccsét a szezonban, de lehetőséget kap arra, hogy bizonyítsa a fittségét a hollandok Lengyelország elleni, hamburgi tornanyitó mérkőzése előtt. Memphis Depay, akinek hat gólja hiányzik ahhoz, hogy beérje Robin van Persie-t a holland góllövőlistán, szintén szerepel a keretben, annak ellenére, hogy aggályok merültek fel a kondíciójával kapcsolatban. A korábban a Manchester Unitedben játszó Daley Blind is bekerült a keretbe, miután segített a Gironának abban, hogy története során először bejusson Bajnokok Ligájába.

Koeman, aki játékosként 78 válogatottságot szerzett hazája színeiben, először vezeti a holland válogatottat  nagy tornán, mióta 2022 áprilisában leváltotta Louis van Gaalt a szövetségi kapitányo poszton. A 2026-os, amerikai kontinensen megrendezésre kerülő világbajnokságig ő irányítja majd a nemzeti csapatot.

Hollandia Lengyelország ellen kezdi meg 2024-es Eb-csoportkörét, majd a D-csoportban Franciaországgal és Ausztriával találkozik a legjobb 16 közé jutásért.

A nyári lesz az ország 11. szereplése Európa-bajnokságon. A hollandok 1988-ban nyerték meg a tornát, amikor az akkor 25 éves Koeman vezette csapattal a döntőben a Szovjetuniót győzték le.

A holland válogatott 26 fős Eb-kerete:

Kapusok: Bart Verbruggen (Brighton) Mark Flekken (Brentford) Justin Bijlow (Feyenoord)

Védők: Virgil van Dijk (Liverpool) Stefan de Vrij (Inter Milan) Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) Daley Blind (Girona) Matthijs de Ligt (Bayern München) Nathan Ake (Manchester City) Denzel Dumfries (Inter Milan) Lutsharel Geertruida (Feyenoord) Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Középpályások: Teun Koopmeiners (Atalanta) Ryan Gravenberch (Liverpool) Frenkie de Jong (Barcelona) Xavi Simons (RB Leipzig) Joey Veerman (PSV) Jerdy Schouten (PSV) Gini Wijnaldum (Al-Ettifaq) Tijjani Reijnders (AC Milan)

Támadók: Steven Bergwijn (Ajax) Memphis Depay (Atlético Madrid) Brian Brobbey (Ajax) Wout Weghorst (Hoffenheim) Donyell Malen (Borussia Dortmund) Cody Gakpo (Liverpool)