Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: ezekben a stadionokban játsszák a torna meccseit

Miután az eredeti házigazda, Ecuador gazdasági okokból visszalépett a rendezéstől, a 2024-es Copa América lebonyolítását az Egyesült Államok vállalta el, így a 2016-os centenáriumi tornához hasonlóan, 16 csapattal rendezik meg a viadalt…

(Photo by Cliff Hawkins – FIFA/FIFA via Getty Images)

Az idei Copa Américát 2024. június 20-tól július 14-ig rendezik az Egyesült Államokban 16 csapat részvételével. A torna egyes mérkőzéseinek 13 amerikai város 14 stadionja ad majd teret, rendszerint olyan létesítményekben, amelyek helyi MLS-, vagy amerikai futball-csapatok otthonául szolgálnak a hétköznapokban.

Hard Rock Stadium, Miami Gardens

A Miami központjából északra fekvő Miami Gardensben található 75 ezer férőhelyes stadion 1987-ben nyitotta meg a kapuit. A létesítmény azóta számtalan népszerű amerikai sporteseménynek adott otthont. Például itt játssza a hazai mérkőzéseit a Miami Dolphins amerikai futball-csapat, és összesen hat alkalommal rendezték meg a stadionban az NFL nagydöntőjét, a világhírű Super Bowlt. Emellett a Hard Rock Stadium kétszer volt házigazdája az MLB-döntőnek (World Series), egy alkalommal pedig az NFL All-Star gáláját (Pro Bowl) bonyolították le benne, és a Forma 1-es Miami nagydíj is a stadion környékén halad el. 1993 és 2011 között a Florida Marlins baseball-csapat játszott itt, amíg nem költözött külön ballparkba.

A 2016-os Copa Américán nem rendeztek benne mérkőzéseket, akkor egy másik floridai helyszínen, Orlandóban játszottak, viszont a 2026-os világbajnokság egyik létesítménye lesz.

Az idei Copa döntője mellett az Argentína-Peru és az Uruguay-Panama csoportmeccset rendezik ebben a stadionban. A hivatalos adatok szerint 64 767 jegy értékesíthető benne, de már 80 ezer feletti nézőszámot is regisztráltak a stadionban.

Inter&Co Stadium, Orlando

A szintén Floridában, az Orlando városában fekvő Inter&Co Stadium 2017-ben került átadásra. Azóta első sorban az MLS-ben szereplő Orlando City SC játssza itt a hazai mérkőzéseit, de alacsonyabb osztályú csapatok és beugró vendégek is birtokba vették már a létesítményt. A 25 500 néző befogadására alkalmas stadionban 2019 óta három alkalommal rendezték meg az egyetemi amerikai futballban a Cure Bowl-t.

Az előző Copa Américán ugyan még nem játszottak itt mérkőzéseket, de a 2021-es Arany-kupán hat meccs helyszíne volt. Ezen kívül az amerikai válogatott több vb-selejtezőt és Nemzetek Ligája-mérkőzést bonyolított le a létesítményben.

A 2024-es Copán az orlandói stadion a Kanada-Chile és a Bolívia-Panama csoportmérkőzések helyszíne lesz.

Bank of America Stadium, Charlotte

Az Észak-karolinai létesítmény az NFL-ben szereplő Carolina Panthers és az MLS-ben érdekelt Charlotte FC otthona a hétköznapokban. A Bank of America Stadium csaknem 75 ezer néző befogadására alkalmas. A stadiont 1996-ban adták át, azóta több felújításáon átesett, kapacitását folyamatosan bővítették, míg elérte mostani formáját. Időről időre egyéb különböző sporteseményeknek is otthont ad. Különleges formája több, később épült amerikai stadion számára példaként szolgált.

A nyolc évvel ezelőtti amerikai torna házigazdái között nem szerepelt, az idei Copa Américán két meccsnek, a második elődöntőnek és a bronzmeccsnek adhat otthont.

MetLife Stadium, East Rutherford

A 2026-os vb-döntő helyszíne, a MetLife Stadium a New Jersey államhoz tartozó East Rutherford fekszik, New York City központjától északra. A stadiont 2010-ben New Meadowlands Stadium néven adták át. A létesítmény közvetlenül a korábbi Giants Stadium mellett épült. Amíg a korábbi stadionban a két helyi NFL-csapat közül a New York Giants volt a főbérlő, a New York Jets pedig az albérlő, addig az új építményben a két csapat 50-50 százalékban osztozik a tulajdonjogokon. Természetesen az új stadion a réginél minden tekintetben korszerűbb. A stadion homlokzata egy alumínium rácsokból álló külső héjjal rendelkezik, melyet a belső oldaláról világítanak meg azzal a színnel, amelyik csapat éppen hazai pályán játszik. Hivatalos befogadóképessége 82 500 fő.

A MetLife biztosító társaság 2011-ben szerezte meg a stadion névhasználati jogát. Azóta a két NFL-csapat hazai mérkőzésein kívül itt rendezték meg a 2014-es Super Bowlt, ami nyitott stadion révén a liga külön engedélyével volt lehetséges. A bajnoki döntőn végül a Seattle Seahawks 43–8-as győzelmet aratott a Denver Broncos felett.

A 2016-os tornán három meccset rendeztek East Rutherfordban, köztük a Chile által Argentína ellen tizenegyesrúgásokkal megnyert döntőt.

Az idei kontinensviadalon a Chile-Argentína és az Uruguay-Bolívia csoportmérkőzések mellett az első elődöntő otthona lesz a MetLife Stadium.

 

NRG Stadium, Houston 

A texasi Houstonban található NRG Stadiumot 2002-ben adták át egy 352 millió dolláros beruházás eredményeként. A Houston Texans amerikai futball-csapata otthona volt az első behúzható tetővel rendelkező NFL-stadion. A 72 220 néző befogadására alkalmas stadionban az amerikai labdarúgó-válogatott gyakran játssza a hazai meccseit, emellett kedvelt koncerthelyszín és 2006 óta házigazdája az egyetemi amerikai futball-bajnokságban a Texas Bowl-nak.

A nyolc évvel ezelőtti tornán két csoportmeccsnek és az Egyesült Államok-Argentína elődöntőnek adott otthont.

A 2024-es Copa Américán a NRG Stadiumben rendezik a Mexikó-Jamaica és a Kolumbia-Paraguay csoportmeccseket, valamint az A csoport első helyezettjének negyeddöntőjét a B csoport másodikja ellen.

AT&T Stadium, Arlington

Maradva Texas államban, az Arlingtonban található AT&T Stadium 2009-ben nyitott meg, azóta a Dallas Cowboys NFL-csapat otthona, 2010 pedig itt rendezik az egyetemi amerikai futball-bajnokságban a Cotton Bowl-t és a Big12 konferencia-döntőt. Hivatalosan 80 ezer néző befogadására alkalmas, de bizonyos eseményeken 100 ezer néző belépése engedélyezett. A mindenkori nézőcsúcs 105 121 fő volt egy 2009-es NFL-mérkőzésen. Emellett az AT&T Stadiumben működik a világ legnagyobb óriási kivetítője.

A centenáriumi Copán nem rendeztek benne mérkőzéseket, az idei seregszemlén a Peru-Chile és az Egyesült Államok-Bolívia csoportmeccsek mellett az arlingtoni negyeddöntőben a B csoport első és az A csoport második helyezettje mérheti össze tudását.

Q2 Stadium, Austin

A harmadik texasi stadion, az Austinban fekvő Q2 Stadium 2021-ben készült el. A stadiont kimondottan labdarúgásra építették, az MLS-ben szereplő Austin FC játssza itt a hazai mérkőzéseit, valamivel több mint 20 ezer néző fér be. Egy kifejezetten modern stadion, a lelátók a játéktérhez közel helyezkednek el.

Az amerikai válogatott már több mérkőzést játszott benne, és egyéb nemzetközi mérkőzéseknek is otthont adott MLS-bajnokik mellett.

Az idei Copa Américán a Jamaica-Venezuela és a Costa Rica-Paraguay meccseket rendezik Austinban.

Allegiant Stadium, Paradise

A Las Vegas részéhez tartozó Paradise-ben álló Allegiant Stadiumot 2017 és 2020 között építették. Elkészültetét követően máris bevette az újonnan várost váltó Las Vegas Raiders NFL-csapat, és itt rendezik az egyetemi amerikai futballban a Las Vegas Bowlt. Az új stadion befogadóképessége labdarúgó-mérkőzésen 61 ezer fő.

Értelemszerűen az előző amerikai Copa Américán még nem rendeztek benne mérkőzéseket, most viszont az Ecuador-Jamaica és a Brazília-Paraguay csoportmeccsek mellett a C1-D2 negyeddöntő helyszíne lesz.

State Farm Stadium, Glendale

Az arizonai Glendale-ben 2006-ban nyitotta meg kapuit a State Farm Stadium, amely azóta az NFL-ben szereplő Arizona Cardinals otthona, 2007 óta pedig itt rendezik az egyetemi amerikai futballisták számára a Fiesta Bowlt. 2014-ben és 2017-ben egyaránt felújították, így a modern külsővel rendelkező stadion jelenlegi állapotában 63 400 néző befogadására alkalmas.

A 2016-os tornán két csoportmeccset és a bronzmérkőzést rendezték Glendale-ben, melyen Kolumbia 1-0-ra legyőzte a házigazda Egyesült Államok válogatottját.

Az idei seregszemlén a Mexikó-Ecuador és a Kolumbia-Costa Rica csoportmeccsek után egy negyeddöntőnek ad otthont, amelyen a D csoport győztese találkozik majd a C csoport második helyezettjével.

Mercedes-Benz Stadium, Atlanta

A világ egyik legkülönlegesebb stadionjának számító Mercedes-Benz Stadiumot 2017-ben adták át Atlantában. A létesítmény hipermodern technológiával készült és 1.6 milliárd amerikai dollárból készült el. A stadion 71 ezres befogadóképességgel rendelkezik, a mindenkori nézőcsúcsot a 2022. december 31-én rendezett Peach Bowl alkalmával regisztrálták 79 330 fővel. Az egyetemi amerikai futball-mérkőzések mellett az Atlanta Falcons NFL-csapat és az MLS-ben szereplő Atlanta United hazai mérkőzéseinek helyszíne.

Az előző Copa Américán még nem rendeztek benne mérkőzést, a mostani tornán az Argentína-Kanada nyitómeccset és a Panama-Egyesült Államok találkozót rendezik itt. Továbbá a 2026-os világbajnokság helyszínei között is szerepel, ugyanis Atlanta adhat majd otthont az egyik elődöntőnek.

SoFi Stadium, Inglewood

A Los Angeles külvárosában található vadonatúj SoFi Stadium 2020-ban nyitotta meg a kapuit, innentől kezdve költözött a stadionba a Los Angeles Rams és a Los Angeles Chargers NFL-csapat. A következő évtől pedig az NCAA LA Bowl otthona lett. A stadiont a HKS tervezte, maga a létesítmény, egy sétálóutcából és egy fellépési helyszínből áll. A stadion felett egy önállóan alátámasztott áttetsző lombkorona található, amely lefedi a stadiont, a szomszédos sétálóteret és a hozzá tartozó játékteret. A létesítmény több mint 70 ezer embert képes befogadni, a kapacitása nagyobb eseményekre akár további 30 ezer ülőhellyel bővíthető.

A Los Angeles-i stadionban a 2026-os világbajnokságon is rendeznek majd mérkőzéseket, és a 2028-as nyári olimpiai játékok központi helyszíne lesz.

Az idei Copa Américán a Venezuela-Mexikó és a Brazília-Costa Rica meccseket bonyolítják le a létesítményben.

Levi’s Stadium, Santa Clara

A másik kaliforniai helyszín a San Francisco vonzáskörzetében található Santa Clarában épült. A 68 500 néző befogadására alkalmas Levi’s Stadium 2014-ben nyitotta meg kapuit, ekkor vette használatba az NFL-ben szereplő San Francisco 49ers együttese. 2014 és 2019 között a stadion adott otthont az amerikai egyetemi futballban a San Francisco Bowlnak.

A centenáriumi kontinenstornán három csoportmeccset rendeztek benne, köztük az Argentína-Chile (2-1) találkozót, valamint a Chile 7-0-s sikerével zárult negyeddöntőt Mexikó ellen.

A 2024-es viadalon az Ecuador-Venezuela és a Brazília-Kolumbia csoportmérkőzések helyszíne lesz.

Arrowhead Stadium, Kansas City

A Kansas City városában található Arrowhead Stadium először 1972-ben nyitott meg, azóta az NFL-ben szereplő Kansas City Chiefs hazai mérkőzéseinek helyszíne. Az 1990-es években több felújításon és bővítésen ment keresztül, jelenleg valamivel több mint 76 ezer férőhelyes. A korábbi helyi MLS-csapat, a Kansas City Wizards 1996 és 2007 között játszotta a stadionban a hazai meccseit.

Az előző Copa Américán nem szerepelt a helyszínek közt, ezúttal az Egyesült Államok-Uruguay találkozónak adhat majd otthont.

Children’s Mercy Park, Kansas City

A másik Kansas City-i stadion a 2011-es átadása óta az MLS-ben szereplő Sporting Kansas City otthona. Sallói Dánielék mellett időről időre különböző alacsonyabb osztályú csapatok is pályára lépnek benne. A stadion a labdarúgó-mérkőzések esetén 18 467 néző befogadására alkalmas, amennyiben konceretet tartanak benne, akár 25 ezren is biztonságosan beférnek.

Az idei seregszemlén egyedül a Peru-Kanada csoportmérkőzést vívják ebben a stadionban.

A Copa América csoportbeosztása:

A csoport: Argentína, Peru, Chile, Kanada
B csoport: Mexikó, Ecuador, Venezuela, Jamaica
C csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Panama, Bolívia
D csoport: Brazília, Kolumbia, Paraguay, Costa Rica

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!