Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indított a bíróság Gerard Piqué ellen

Bírósági eljárás indul a Barcelona korábbi védője, Gerard Piqué ellen, miután őt és cégét is korrupcióval vádolják a Spanyol Szuperkupa Szaúd-Arábiába történő áthelyezése miatt. 

(Photo by Aldara Zarraoa/WireImage)

A Barcelona és a spanyol válogatott korábbi védője, Gerard Piqué ellen vizsgálatot indított az a bíróság, amely Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) korábbi elnökének regnálása idején elkövetett korrupciós vádakat vizsgálja.

A bíróság úgy döntött, hogy ezt a lépést a „lehetséges, büntetőjogi következményekkel járó törvénytelenségek” miatt teszi meg, amelyek Piqué cége, a Kosmos által a Spanyol Szuperkupa Szaúd-Arábiába való áthelyezéséről szóló üzlet kapcsán kapott jutalékokkal kapcsolatosak. Erről 2019 szeptemberében állapodtak meg, amikor a most 37 éves korábbi védő még a Barca játékosa volt. Eszerint a Kosmos nevű cége évi 4 millió eurót kapott volna jutalékként. A spanyol szövetség évi 40 millió eurót keres a 2025-ig szóló üzleten.

Március 20-án a spanyol rendőrség egy „Operacion Brodie” fedőnevű korrupcióellenes nyomozás részeként razziák sorozatát hajtotta végre. A Guardia Civil – Spanyolország két nemzeti rendőrsége közül az egyik – tisztjei razziát tartottak az RFEF Madrid melletti Las Rozasban lévő székhelyén, valamint az ország más pontjain is. Hét letartóztatásra került sor – ötöt Madridban, kettőt pedig a déli Granada városában, ahol egy Rubiales tulajdonában lévő ingatlant is átkutattak.

Az “Operacion Brodie” azt követően indult el, hogy 2022 májusában Miguel Angel Galan jogi panaszt tett a Piqué cégével, a Kosmosszal kötött RFEF-üzlet miatt. Pique és a Kosmos ragaszkodott ahhoz, hogy az üzletben minden szabályos volt.

Rubiales ellen áprilisban indított vizsgálatot a madridi bíróság. A volt RFEF-elnök határozottan tagadta a korrupciós vádakat, akárcsak a posztján őt váltó Pedro Rocha.

Rocha, aki azt követően vette át a posztot, hogy Rubiales szeptemberben úgy döntött, hogy lemond (miután a FIFA már felfüggesztette a 2023-as női világbajnokság döntőjén tanúsított magatartása miatt).