Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: egy híján teljes a nyolcaddöntő mezőnye – KÖRKÉP

Keddtől csütörtökig rendezték meg a Libertadores-kupa csoportkörében az ötödik forduló mérkőzéseit…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A Libertadores-kupa csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában szinte minden kérdésre választ kaptunk, egy csoport kivétel megtudtuk a továbbjutókat, azonban a C csoportban két elmaradt meccset később pótolnak.

A címvédő Fluminense győzelemmel fejezte be szereplését, ezzel Fernando Diniz csoportelsőséget már korábban biztosító csapata veretlenül abszolválta a csoportkört. A csoport másik továbbjutója a chilei Colo-Colo lett, a harmadik helyen pedig a paraguayi Cerro Porteno végzett, miután kettőjük közt a több idegenben lőtt gól döntött előbbi javára, mivel a pontszámok mellett a gólkülönbségük is azonos volt. Arturo Vidalék folytatják a legjobb 16 között, míg a paraguayi együttes a Copa Sudamericanában nyerhet vigaszt, a perui Alianza Lima nyeretlenül, négy döntetlennel negyedik lett.

A záróforduló legnagyobb kérdése az volt, hogy a veszélybe került Flamengo biztosítani tudja-e a továbbjutását, de végül a rióiak nem okoztak csalódást és 3-0-ra legyőzték a nyeretlen kolumbiai Millonariost. A favoritok közé tartozó Rubro-negro soraiból Pedro már az első félidően duplázott a 3-0-s diadalmenet alkalmával, azonban így is csak a második helyen jutottak tovább. Az E csoportot ugyanis a Bolívar nyerte, miután a bolíviai gárda a korábbi skalpok után 3-1-re legyőzte a chilei Palestinót, amely így a csoport harmadik helyén végzett.

A 2020-as és 2021-es végső győztes brazil Palmeiras már biztos csoportelsőként játszott gól nélküli döntetlent az ezzel az értékes ponttal a második helyet elcsípő argentin San Lorenzóval. A Verdao veretlenül abszolválta a csoportkört négy győzelemmel és két döntetlennel a tarsolyában. Ebben a csoportban az Independiente del Valle végzett a harmadik helyen, így a második számú sorozat 2019-es és 2022-es győztese átkerült a Copa Sudamericanában. Az ecuadori gárda az utolsó fordulóban 2-1-re legyőzte az uruguayi Liverpool Montevideót, amely részéről Agustín González látványos szabadrúgásgólt szerzett, csapata azonban négy ponttal sereghajtóként végzett.

A csoportkörben a legtöbb pontot a River Plate szerezte, amely a csoportutolsó Deportivo Táchira 2-0-s legyőzésével az ötödik győzelmét aratta egyetlen döntetlen mellett, így a “milliomosok” 16 ponttal fejezték be az első kört. Mögöttük a második helyen az uruguayi Nacional jutott tovább a nyolcaddöntőbe, míg a harmadik helyezett paraguayi Libertad a Copa Sudamericana playoff-körében folytathatja nemzetközi szereplését annak ellenére, hogy az utolsó körben Óscar Cardozóék győztek Álvaro Recoba csapata ellen.

Az első négy meccse megnyerése után az előző fordulóban vereséget szenvedő Atlético Mineiro a duplázó Pedrinho vezetésével 4-0-ra legyőzte a tizedik perctől emberhátrányban játszó venezuelai Caracast, így 15 ponttal végzett a G csoport élén. A második továbbjutó helyre az uruguayi Penarol ért oda, miután 2-1-es győzelmet aratott a harmadik helyen végző Rosário Central ellen. A sárga-feketék az utolsó három meccset megnyerve előzték meg az argentin csapatot és harcolták ki a folytatást.

A D csoport élén a kolumbiai Atlético Júnior és a brazil Botafogo azonos pontszámmal végzett, miután az utolsó fordulóban gól nélküli döntetlent játszottak egymással, így előbbi első, utóbbi második lett. A hatodik fordulóban az ecuadori LDU Quito 2-0 arányban felülmúlta a perui Universitario de Deportest, így a Copa Sudamericanában küzdhetnek a címvédésért.

A B csoportban már csak a két továbbjutó közti sorrend volt a kérdés az utolsó forduló előtt. Mivel a Sao Paulo Luciano bombagóljának is köszönhetően 2-0-ra győzött a Talleres Córdoba ellen, így a brazil együttes lett az első, az argentin a második a csoportban. A többre hivatott ecuadori Barcelona SC a chilei Cobresal 2-1-es legyőzésével legalább a harmadik helyet elcsípte ebben a négyesben.

A Brazília déli részét sújtó áradások miatt a Grémio az előző két fordulóban nem lépett pályára, most azonban új helyszínen már újrajátszhattak és Curitibában 4-0-ra legyőzték a bolíviai The Strongestet. Eközben a csoport másik meccsén a chilei Huachipato házon kívül 4-3-ra nyert az Estudiantes La Plata ellen, ezzel az argentin együttes már biztosan nem juthat tovább. A Grémio elmaradt meccseit jövő kedden és szombaton fogják pótolni. Egyelőre annyi biztos a csoportban, hogy a The Strongest már továbbjutott (a helyezése még nem dőlt el), és az Estudiantes kiesett. Az utolsó továbbjutó hely a Grémio és a Huachipato között dőlhet el, egymás ellen is fognak játszani Chilében.

A legjobb 16 közé hat brazil, három argentin, két-két uruguayi és bolíviai, valamint egy-egy chilei és kolumbiai csapat jutott be. Az utolsó továbbjutó egy újabb brazil és egy chilei együttes közül kerülhet ki.

A nyolcaddöntő sorsolását jövő hétfőn tartják, amikor már kitűzik az egyenes kieséses szakasz végső ágrajzát, de a C csoport első és második helyezettjének kiléte ekkor még nem lesz ismert.

A csoport:

Fluminense (brazil) – Alianza Lima (perui) 3-2
Cerro Porteno (paraguayi) – Colo-Colo (chilei) 1-1

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

B csoport:

Sao Paulo (brazil) – Talleres Córdoba (argentin) 2-0
Barcelona SC (ecuadori) – Cobresal (chilei) 2-1

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

C csoport:

Grémio (brazil) – The Strongest (bolíviai) 4-0
Estudiantes La Plata (argentin) – Huachipato (chilei) 3-4

A csoport aktuális állása

Standings provided by Sofascore

 

D csoport:

Atlético Júnior (kolumbiai) – Botafogo (brazil) 0-0
LDU Quito (ecuadori) – Universitario de Deportes (perui) 2-0

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

E csoport:

Bolívar (bolíviai) – Palestino (chilei) 3-1
Flamengo (brazil) – Millonarios (kolumbiai) 3-0

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

F csoport:

Palmeiras (brazil) – San Lorenzo (argentin) 0-0
Independiente del Valle (ecuadori) – Liverpool Montevideo (uruguayi) 2-1

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

G csoport:

Atlético Mineiro (brazil) – Caracas (venezuelai) 4-0
Penarol (uruguayi) – Rosário Central (argentin) 2-1

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

H csoport:

River Plate (argentin) – Deportivo Táchira (venezuelai) 2-0
Libertad (paraguayi) – Nacional (uruguayi) 2-1

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!